Hlavní obsah

Koubek je znovu sparťanská jednička. Stramaccioni mu věří

Praha

Čtyři měsíce nestál Tomáš Koubek v brance při soutěžním utkání. Minulou sezónu mu zkrátilo zranění ruky, dochytal ji David Bičík. Na začátku té nové dostával přednost Martin Dúbravka. Ve třech zápasech ale inkasoval a neměl při gólech čisté svědomí. Pro důležitý pondělní ligový zápas v Mladé Boleslavi udělal kouč Andrea Stramaccioni změnu. Poslal do branky Koubka, ten udržel čisté konto a fotbalisté Sparty na čtvrtý pokus soutěžní zápas vyhráli...

Foto: Radek Petrášek, ČTK

Brankář Sparty Tomáš Koubek v Mladé Boleslavi míč za svá záda nepustil.

Článek

„Tomáš Koubek je pro mne číslo jedna. Teď už je na něm, zda si pozici udrží," vysvětlil změnu italský kouč a dodal: „Byl jsem na něj přísný. Do přípravy nepřišel Koubek v dobré formě, ale zhubl a znovu se do ní dostal."

Čtyři měsíce nechytal

Koubek návrat do role jedničky nijak neprožívá. „Čtyři měsíce jsem nechytal soutěžní zápas. Na začátku jsem byl trochu nervózní," přiznal a k roli jedničky pravil: „Neberu to, že jsem jednička. Chytat bude ten, na koho trenér ukáže. Já mohu jen dělat v tréninku maximum, aby ukázal na mne," konstatoval brankář, který koncem srpna oslaví pětadvacáté narozeniny. Spekulacemi o tom, zda odejde do zahraničí či někam v Česku na hostování, se prý nezabýval.

Koubek neměl na mladoboleslavském trávníku mnoho práce. V první půli si poradil s ránou Fleišmana, jinak spíš řešil centry v pokutovém území, s nimiž si poradil. „Právě o tom to je, být gólman Sparty. Jde na vás jedna střela a buď ji chytnete, nebo ne. Musím být neustále ve střehu, i když nemám tolik práce, protože může kdykoli odkudkoliv vyplavat střela," konstatoval. Právě tohle slovenská letní posila nezvládla, a Spartu to stálo body v lize a postup v pohárové Evropě.

Výhra by je měla zvednout

Neustálé změny v sestavě, nesehranost a spousta nevynucených individuálních chyb... Chaos, který Spartu srážel. Zápas v Mladé Boleslavi byl klíčový nejen kvůli bodům, ale i psychice. Sparta ho neodehrála na krásu, ale srdcem. Domácí, kteří jsou na tom ještě hůř, se na ní chtěli chytit, ale hosté je prakticky k ničemu nepustili.

„Moc problémů tam opravdu nebylo, obrana fungovala. Byli jsme na ně dobře připraveni. Věděli jsme, že Mára Matějovský jim tvoří hru a dává míče za obranu. Boleslav tak moc šancí neměla, ale i tak to byl těžký zápas. Závěr mohl být klidnější, kdybychom proměnili ty brejky, ale nám je jedno, kolik to skončilo. Hlavní je výhra," zdůraznil Koubek s tím, že by se měla lepšit i souhra spoluhráčů před ním. „Je to hlavně o komunikaci. Snažíme se novým klukům pomoc, aby věděli, co hrajeme. Je to jen na nás, jak se semkneme a jak bude Sparta vypadat. Nikdo jiný to za nás neudělá," dodal.

Nejen on, ale i ostatní si dobře uvědomují, jakou váhu pondělní výhra má. „Pro nás je to hrozně důležité vítězství. Nerodilo se lehce, ale po tom zklamání z úvodu sezóny nám určitě pomůže. Přesně tohle jsme potřebovali, vybojovat těžký zápas. Teď máme týden na regeneraci a budeme se týden co týden připravovat na další soupeře," připomněl Koubek, že Spartě už zbývají jen HET liga a MOL Cup.

Reklama

Související témata: