Hlavní obsah

Po dvou operacích byl tři měsíce mimo, a pak na něj šly mrákoty po první ráně

Dvě operace a více než tři měsíce trvající pauza, během níž nenastoupil k soutěžnímu zápasu. A když se plzeňský brankář Matúš Kozáčik při duelu v Jihlavě konečně dočkal návratu mezi tyče, pokoušely se o něj mrákoty po necelé minutě od zahajovacího hvizdu utkání. Muž, který není zvyklý často lovit míč ze sítě, inkasoval totiž už po 27 vteřinách z první střely na branku.

Foto: Luboš Pavlíček, ČTK

Brankář Plzně Matúš Kozáčik (vlevo) a Davis Ikaunieks z Jihlavy (vpravo) v duelu čtvrtého kola HET ligy.

Článek

„Hrozný začátek. Nečekal jsem, že tak brzy budu lovit míč ze sítě," přiznával třiatřicetiletý gólman, který před jihlavským duelem chytal naposledy v úvodu května.

Tehdy si poranil koleno. A musel na operaci se šlachou. Jenže při rehabilitaci na klinice v Německu se zjistilo, že stav kloubu není stoprocentní. „Musel jsem tak ještě na jeden artroskopický zákrok," popisuje Kozáčik. „Věřím, že po dvou operacích už je koleno stoprocentně v pořádku a nic mě nebude limitovat."

Kvůli rehabilitaci zmeškal Kozáčik start sezóny, kdy Plzeň neúspěšně bojovala s Bukureští v 3. předkole Ligy mistrů. „Prožíval jsem vstup do sezóny hodně intenzivně. Byl jsem na každém utkání, nevynechal jsem ani minutu a žil s týmem," vypravuje.

Vrba bude rozhodovat podle aktuálního stavu

Každopádně bez tradiční jedničky Západočeši bitvu o účast mezi evropskou klubovou smetánkou nezvládli. Zatímco v ligových duelech z Příbrami zakoupený Hruška držel čisté konto, na evropské scéně Bolek tým nástrahami dvojzápasu s rumunským sokem neprovedl.

Nebylo divu, že před domácím úvodním duelem play off Evropské ligy s Larnakou diváci mezi tyčemi očekávali Kozáčika. Ale přednost dostal ještě Hruška. Až v Jihlavě se oblíbenec plzeňských fanoušků postavil na hřiště od první minuty.

„Aleš Hruška odvedl výborné výkony, ať už na domácí scéně či následně proti Larnace. S Kozáčikem tvoří výbornou dvojici a my budeme rozhodovat podle aktuálního stavu, kdo půjde do branky," zdráhal se plzeňský trenér Pavel Vrba vyřknout, zda bude uzdravený gólman v další části sezóny jako tradičně jasnou jedničkou.

Kozáčik byl každopádně rád, že je zpět. „Je skvělé být na hřišti v zápasech. Pauza byla nepříjemná, ale naštěstí jsem nevynechal příliš moc utkání," ulevil si rodák z Dolného Kubína, že většina času rekonvalescence vyšla na letní pauzu.

Odměna pro Bakoše

Když k duelu na hřišti outsidera z Vysočiny nastupoval, nečekal tak velké pracovní vytížení. „Byl to hodně těžký zápas," přiznával. „Chtěli jsme hrát vlastní hru, nechtěli jsme se přizpůsobovat Jihlavě. Musím přiznat, že někdy se nám to dařilo, ale v určitých fázích to bylo horší a Jihlava se dostala do velkých šancí. Hlavně v druhém poločase, kdy jsme hráli většinu času na polovině soupeře. Několik situaci bylo velmi nepříjemných," promítal si Kozáčik průběh duelu a vracel se hned k prvnímu střeleckému pokusu domácích, proti němuž byl bezmocný. „Šli na mě dva borci sami. A rána Ikauniekse zapadla přesně k tyči," popsal okamžik z první minuty, kdy lotyšský útočník ve službách Jihlavy ztrestal nedorozumění Limberského s Hájkem.

O pár minut později pak musel Kozáčik tasit skvělý zákrok znovu proti zakončení Ikauniekse. „Stačil jsem jeho ránu vyrazit nohou. Asi šlo o nejtěžší zákrok zápasu. A hodně důležitý, protože dvoubrankové manko by bylo nepříjemné," věděl plzeňský gólman, jenž po obrátce už za vyrovnaného stavu ještě skvostně lapil hlavičku Dvořáka z bezprostřední blízkosti.

A Bakoš následně v nastavení vystřelil Plzni tři body za vítězství 2:1. „Pro Marka jde o odměnu za to, jak pracuje v tréninku. Pro tým o obrovskou vzpruhu. Kluci byli utavení, což bylo odrazem výkonu, který odvedli. Herně se nám nedařilo, takže je výhra o to cennější."

Reklama

Související témata: