Hlavní obsah

Koubek opouští Spartu. Na Čechovo doporučení získal smlouvu ve Francii

Praha
Aktualizováno

Fotbalový brankář Tomáš Koubek přestoupil ze Sparty do Rennes. Ve francouzském klubu prošel prohlídkou a podepsal smlouvu na čtyři roky. Gólman národního týmu se tak vydává ve šlépějích Petra Čecha, který ze Sparty odešel právě do Rennes a následně po dvou letech zamířil do Chelsea, kde se vyšvihl mezi nejlepší gólmany světa.

Foto: Sport Invest

Ze Sparty do Rennes! Brankář Tomáš Koubek (vlevo) a jeho manažer Viktor Kolář.

Článek

Již od zimy se spekulovalo, že by letenský gólman mohl vyrazit do světa. Spartě se loni na podzim dařilo v Evropské lize, v níž se zájemcům předvedl také Tomáš Koubek. Odchytal v ní všechna utkání a přispěl k postupu ze základní skupiny z prvního místa před Southamptonem nebo Interem Milán.

K přestupu došlo až nyní. Sparta by měla za reprezentačního gólmana dostat tři milióny eur (asi 78 miliónů korun). Letenští se na Koubkův odchod připravili již v létě, kdy po vypršení smlouvy v Liberci získali slovenského reprezentanta Martina Dúbravku. Smlouvu navíc prodloužil zkušený David Bičík. Připraven je i mládežnický reprezentant Vojtěch Vorel.

"Jsem velmi spokojený, že se celý transfer podařilo dotáhnout do konce. Klub o mě dlouhodobě stál a vytvořil mi takové podmínky, abych se mohl poprat o pozici brankáře číslo jedna. Během dne jsem se stačil potkat s většinou lidí v klubu, cítil jsem z nich obrovskou podporu. První dojmy jsou fantastické a pevně věřím, že ihned po návratu z reprezentačního srazu zapracuji na plné aklimatizaci," těší se Koubek.

Cítí, že se posunul na správnou adresu. "Všude v klubu je cítit odkaz Petra Čecha, všichni vědí, že oba pocházíme z Čech. Paralela se nabízí, přesto bych nechtěl být s Petrem srovnáván. Je to jiná doba a Rennes už je také jiným klubem. Petrovi jsem moc vděčný, že mě vedení klubu doporučil, nicméně jsem tu sám za sebe a rád bych napsal vlastní příběh," ujišťuje gólman.

Big Pete majiteli krajana doporučil

"Jsem rád, že se po mém působení v Rennes dostalo na dalšího českého brankáře. Doufám, že se mu bude dařit a bude pokračovat v tradici českých brankářů v tomto klubu. Vedení Rennes mě kontaktovalo a já jim Tomáše rád doporučil, protože si myslím, že týmu pomůže splnit stanovené cíle," potvrzuje Petr Čech.

"S majitelem mě nadále pojí velmi přátelské vazby, nicméně základem byla Tomášova sportovní výkonnost, jinak by ho nekupovali. V Rennes ho velmi dobře znají. Myslím, že má Tomáš dost zkušeností, aby se prosadil. Pod dobrým vedením se bude ještě zlepšovat," ujišťuje gólman Arsenalu.

V Portu mohl nahradit Casillase

Jeho následník neměl o nabídky nouzi. "Na transferu Tomáše Koubka jsme začali pracovat už v průběhu podzimu 2016. Měl několik nabídek, absolvovali jsme i konkrétní jednání, zejména se špičkovými kluby v Belgii. V průběhu jarní části minulé sezóny probíhala jednání s FC Porto, kde se čekalo, jestli prodlouží smlouvu Iker Casillas. To se stalo, jinak by se Tomáš přesunul do Porta. Můžu potvrdit, že byl pro klub první variantou," líčí Viktor Kolář z agentury Sport Invest International, která brankáře zastupuje.

"Zároveň jsme byli v kontaktu se zástupci Rennes, kde jsme Tomášovi dlouhodobě budovali pozici. Ve finálních jednáních sehrál velmi důležitou roli Petr Čech, který mluvil s majitelem klubu a dal mu na Tomáše nejlepší možná doporučení a reference. I na základě toho se ve finále celý transfer uzavřel. Petr nechal v Rennes fantastickou stopu, stále tam na něj vzpomínají," pouzkazuje Kolář.

Agent zdůrazňuje, že Rennes je velmi ambiciózní klub vlastněný jedním z nejbohatších Francouzů. Na novém stadiónu se hrálo mistrovství Evropy. "Sestavili mladý tým, který chce uspět a chce se výhledově dostat do evropských pohárů. I proto věříme, že Tomášova adaptace v klubu proběhne rychle a pomůže ke splnění sportovních cílů. Jeho přestup je i dobrou zprávou pro českou reprezentaci, která bude mít dalšího kvalitního brankáře v prestižní evropské soutěži," dodává Kolář.

Tým z Rennes je po čtyřech odehraných zápasech francouzské ligy předposlední se dvěma body. Remizoval s Troyes a Dijonem, v duelech s Lyonem a Toulouse byl poražen.

Koubka teď čeká bitva o místo s africkými gólmany. Tři zápasy zatím odchytal reprezentant Senegalu Abdoulaye Diallo a jeden alžírský reprezentant Raís Mbulhi. Trojkou byl jedenadvacetiletý Litevec Edvinas Gertmonas.

Reklama

Související témata: