Hlavní obsah

Zlámal už neviděl v Turecku perspektivu. Přivedli gólmana za milión eur, byl bych trojka, říká posila Zlína

Robert NeumannSport.cz

V Alanyasporu svoji budoucnost viděl černě. Krátce poté, co se s tureckým klubem domluvil na rozvázání smlouvy, se Zdeněk Zlámal upsal účastníkovi Evropské ligy Zlínu, kde před 11 lety svoji kariéru odstartoval. Jednatřicetiletý brankář včera s novými spoluhráči absolvoval první trénink.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Brankář Zdeněk Zlámal.

Článek

Pozice v Antalyasporu byla bezvýchodná?

Od chvíle, co došlo ke změně trenéra, jsem moc šancí nedostával. Kouč si pak přivedl nového brankáře, Francouze. Za milión eur. To byl pro mě jasný signál, že se mnou nepočítají. Dá se říct, že bych se stal trojkou. Pokud bych zůstal, časem by se to mohlo změnit. Ale rozhodl jsem se takhle.

Měl jste možnost získat angažmá v jiném tureckém klubu?

Měl jsem několik nabídek. Jenže všechno ztroskotalo na tom, že jsem měl platnou smlouvu. Končila až příští rok v červnu. Když se mi povedlo s Alanyasporem kontrakt ukončit, byly už soutěže rozjeté. Sehnat angažmá je potom složitější. Nakonec se mi ozval Zlín, rád jsem jeho nabídku přijal.

Když se ohlédnete za rokem v Turecku, co vám vyjde?

Rozhodně této štace nelituju, byla to pro mě obrovská zkušenost. Poznal jsem tureckou ligu, zachytal si velké zápasy. Na Fenerbahce, s Galatasaray. Jenže s příchodem nového trenéra se to v mém případě o sto osmdesát stupňů.

Zažil jste nějakou vypjatou chvíli? Turečtí fanoušci jsou divocí.

Párkrát jsme dostali doporučení, že nemáme sedět v autobuse u okna. Že může přiletět nějaký kámen.(směje se) Žádný exces jsem ale nezažil.

Do Zlína se vracíte po 10 letech. Napadlo by vás někdy, že pronikne na evropskou scénu?

Když jsem tu tehdy působil, Zlín se každý rok zachraňoval. Pendloval mezi první a druhou ligou. A teď je v základní skupině Evropské ligy. Tohle kdyby mi někdo řekl před pár roky, klepal bych si na čelo. Nevěřil bych mu. Je vidět, že v klubu to dělají dobře. Poháry jsou úžasné.

Soupeři ve skupině už tak úžasní nejsou...

Co jsem zaznamenal, veřejnost byla z losu zklamaná. Lidé si přáli atraktivnější soupeře. Ovšem Kodaň i Lokomotiva Moskva mají obrovskou kvalitu. Tiraspol neznám, ale když vyřadil v play off Legii Varšava, účastníka loňské Ligy mistrů...

Věříte, že si poháry zachytáte? Pro takové zápasy jsou obrovským plusem zkušenosti, což vy splňujete.

To je otázka pro trenéra. Já budu dělat svoji práci na sto procent. Chytat bude ten nejlepší z nás.

Reklama

Související témata: