Hlavní obsah

Bookmakeři i sázkaři v derby lehce favorizují Slavii

Praha

O soubojích fotbalistů Slavie a Sparty se říká, že derby favorita nemá. Kurzy bookmakerů a tendence sázkařů ale tak jako tak vždy inklinují na jednu či druhou stranu. Zatímco v posledních letech měla jasně navrch Sparta, nyní se karta začíná obracet. Na výhru sešívaných v nedělním duelu v Edenu se sází v kurzu kolem 2,2:1, na remízu 3,45:1 a na Spartu v poměru 3,4:1. K domácím se u sázkových kanceláří přibližně z 55-60% přiklánějí i tipéři, na remízu směřuje 15-20% vkladů a na hosty z Letné připadá 25-30%.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Tomáš Koubek inkasuje gól od Milana Škody z nařízené penalty v jarním derby.

Článek

Bitva o Prahu je obrovským hitem, ale sázkaři jsou přece jen opatrnější. „Slavia je favoritem, ale zdaleka ne takovým, aby třeba 80% sázek šlo právě na ni. Navíc jak se říká, derby nemá favorita. To poznaly oba kluby i v minulosti, kdy si procházely krizí, ale přesto dokázaly rivala porazit," říká Petr Urbanec, fotbalový bookmaker Tipsportu.

Zápas je pro oba kluby extrémně důležitý. Hlavní rival z Plzně totiž ještě neztratil a uniká jak Slavii, tak především Spartě. Dokonce se začalo spekulovat o pozici trenéra Šilhavého, přestože si jeho tým už dlouho drží ligovou neporazitelnost. A v podobné situaci je také Stramaccioni. „Trenér Sparty je možná považován za neodvolatelného, ale výbuch v derby by jej mohl katapultovat do role nezaměstnaného," uvažuje bookmaker.

Oba týmy jsou ale v posledním týdnu dobře naladěny. „Rosický Spartu prvně dirigoval v základní sestavě a hned ubylo falešných tónů. Slavia zas vstoupila vítězně do Evropské ligy a navíc nechala na neděli odpočívat hvězdy Hušbauera a Škodu," komentuje situaci Urbanec.

Plzeň si poradí se Zlínem

I když Plzeň vede s náskokem tabulku, bookmakeři jeho kanceláře stále považují za ligového favorita Slavii. V tuto chvíli si lze vsadit na její obhajobu titulu v kurzu 2,3:1.Lídr z Plzně má „mistrovský" kurz 2,5:1, Sparta ztrácí v tabulce a tím pádem i kurzově 4:1. Kurzy ostatních týmů začínají na hodnotách kolem 200:1.

V tomto ligovém kole dojde i na zajímavý souboj účastníků Evropské ligy Plzně proti Zlínu. „Tady už je to jednoznačné. Stačí se podívat na kurz na výhru Zlína 9:1," poukazuje Urbanec.

Slavia bude v Edenu hájit druhou příčku po šesti kolech, Sparta ji v případě vítězství může přeskočit.

„Oba trenéři na začátku sezóny ať z takového či makového důvodu nevídaně točí sestavou, a tak není snadné odhadnout, v jaké sestavě se oba soupeři představí. Někteří slávisté proti Maccabi odpočívali, další tak trochu stále hledají optimální formu. Na Spartě je hledání formy ústředním tématem. Pro Letenské je dosavadní průběh sezóny zklamání, o to větší by měli mít motivaci. Sešívaní v lize také úplně nezáří, na druhou stranu účast v pohárové Evropě včetně úvodní výhry všechny v týmu i klubu uklidňuje. Papírovým favoritem je Slavia, já bych se ale na tiketu přikláněl i s ohledem na kurz k remíze," říká Michal Hanák, hlavní bookmaker Fortuny.

Necidova hlavička Slavii určitě dobře naladila

Smírný výsledek by odpovídal i tomu, že sázkaři poměrně jasně preferují variantu, že v utkání nepadnou více než dvě branky (1,9:1). Vedle toho se pak velmi často objevuje na tiketech sázka, že se střelecky prosadit dokážou oba celky (1,64:1).

První ligová kola se také u Fortuny promítla v kurzech na celkového vítěze. Na shodném kursu 2,3:1 se srovnala Plzeň a Slavia, Sparta má odstup s 4,5:1. Ostatní týmy pak už mají kurs 200:1 a vyšší.

„Většina sázejících v derby preferuje Slavii. Ta sice může být po utkání s izraelským Macaabi lehce unavená, ovšem vítězná Necidova hlavička tým určitě dobře naladila. Navíc do utkání Evropské ligy postavila kombinovanou sestavu. Nově složený tým Sparty se ne a ne sehrát a na cizích hřištích se mu daří zatím hodně špatně. Na druhou stranu Sparta by se mohla po vítězství nad Karvinou v šestém kole už konečně trochu zvednout. A pomoci může i návrat Rosického, který jen potvrdil, jak je pro tým důležitý," vysvětluje Karel Brettschneider, bookmaker Chance.

Reklama

Související témata: