Hlavní obsah

Češi se zhlédli v Premier League. Kat Lazia si posvítí na simulanty

Praha

Příklady táhnou a Češi zavádějí novinku po vzoru Premier League. Disciplinární komisi Ligové fotbalové asociace bude s dodatečným trestáním simulací v první lize pomáhat sportovní rada. V poradním orgánu zasednou bývalý prvoligový a reprezentační trenér František Komňacký, někdejší útočník Marek Kincl a bývalý sudí Roman Hrubeš.

Foto: Martina Jansová, Právo

Góóól! Útočník Sparty Marek Kincl oslavuje svoji životní trefu v utkání Ligy mistrů s Laziem Řím v prosinci 2003.

Článek

Svým nejslavnějším gólem na Letné v Lize mistrů proslul jako kat Lazia Řím. Teď Marek Kincl přijal novou roli. Stal se členem odborné komise a bude s kolegy posuzovat jednotlivé situace, které by mohly být klasifikovány jako případy simulování. Doporučením komise se následně bude řídit disciplinární komise a případné provinění trestat až zákazem startu. Na stejném principu funguje posuzování simulací také v anglické lize.

"Názor erudovaných osob, které mohou posoudit případy simulování, je pro disciplinární komisi velmi důležitým aspektem při rozhodování ve sporných případech. Vítáme, že se odborníci z řad bývalých hráčů, trenérů i rozhodčích chtějí podílet na rozvoji profesionálních soutěží," kvituje předseda disciplinárky Richard Baček.

Filmování lze určitě aspoň omezit

"Simulování je celkově ve světě velký nešvar a svojí účastí ve sportovní radě chci malou měrou přispět k tomu, aby se v naší lize nesportovní chování odhalovalo a posléze trestalo. Pak si hráči podle mého alespoň trochu uvědomí, že se jim takové chování nevyplatí, a příště si ho rozmyslí. Určitě se simulování nepovede úplně odstranit, ale omezit určitě," věří Kincl, bývalý útočník Sparty či Rapidu Vídeň.

„Ve fotbalovém světě se problém filmování řešil vždycky. Ovšem nyní, když máme k dispozici vyspělou techniku sledování hry, je přímo nezbytné projevy nesportovního chování trestat. Jsem přesvědčen, že i díky aktivní a objektivní činnosti disciplinární komise, se podaří tento nešvar z naší kopané vymýtit," těší se zkušený trenér František Komňacký.

Pro disciplinárku bude v případech simulování důležité i stanovisko komise rozhodčích.

Reklama