Hlavní obsah

Slavia využila zaváhání Hanáků a je druhá! Pivarník začal v Brně vítězně

roj, mm, dosSport.cz
Aktualizováno

Bitvu na dálku o druhou příčku, která byla ústředním tématem sobotních zápasů 10. kola fotbalové HET ligy, zvládla lépe pražská Slavia. Olomouc uhrála doma s Jabloncem jen bezbrankovou remízu, a tak ji úřadující šampióni po výhře 2:0 v Karviné přeskočili. Trenéru Pivarníkovi vyšla vítězná premiéra v Brně, které v existenčním souboji porazilo Slovácko 2:1. Liberec se prozatím dostal před Spartu po vítězství nad Duklou 3:0, Mladá Boleslav remizovala s Teplicemi 2:2 a Zlín díky penaltě v nastavení porazil Jihlavu 2:1.

Foto: Petr Sznapka, ČTK

Slávistický brankář Přemysl Kovář v Karviné neinkasoval.

Článek
Fotogalerie

Sešívaní ztrácejí na vedoucí Plzeň, kterou čeká v neděli šlágr v Praze se Spartou, pět bodů, Olomouc má na kontě o další bod méně. Slavia přijela do Karviné s jasným cílem - poprvé na podzim vyhrát venku. A stalo se! V první půli neuhlídali domácí po rohu hlavičkujícího Milana Škodu a po změně stran kanonýr Pražanů ideálně uvolnil Micka van Burena, jenž dal svěřencům Jaroslava Šilhavého na výhru pojistku.

Nováček z Olomouce prodloužil sérii bez porážky už na sedm zápasů a ligovou neprůstřelnost dokonce na 279 minut. I přes velký tlak a zajímavé šance zejména ve druhé půli však Sigma se čtvrtým Jabloncem jen remizovala 0:0. Severočechy dokázala porazit pouze v jednom z posledních deseti utkání.

Liberec se minimálně do neděle vyšvihl na pátou příčku před Spartu, když doma slavil v lize výhru po třech zápasech. Všechny tři góly Slovanu zařídil Milan Kerbr. Nejprve proměnil penaltu, pak vybídl centrem ke skórovaní Graiciara a následně hlavou zakončil na 3:0. Dukla se mohla v případě výhry na svého soupeře dotáhnout, jenže venku zatím dokázala v sezóně vybojovat jediný bod.

Ve Zlíně rozhodla penalta v nastavení

Mladá Boleslav po katastrofálním úvodu sezóny stále hledá optimální pohodu. Doma nad Teplicemi dvakrát vedla, jenže minutu před koncem sebral výhru Uhrinovu týmu po rohovém kopu vyrovnávacím gólem na 2:2 Vondrášek. Středočeši mají z posledních 13 zápasů jen dvě výhry.

V závěru bylo pořádně rušno i ve Zlíně, který až do 74. minuty s Jihlavou prohrával, pak ale srovnal Diop a v nastavení sudí Nenadál nařídil za faul na Džafiče penaltu, kterou proměnil Železník. Ševci tak vyhráli čtvrtý z pěti domácích zápasů a poskočili na sedmé místo, Jihlava už je poslední.

Shodně sedm bodů s Vysočinou má Brno. To slavilo vítězenou premiéru pod koučem Pivarníkem, jenž ukončil sérii čtyř porážek Zbrojovky. Naopak Slovácko už sedm kol nevyhrálo a vstřelilo jen dva góly. V Brně se trefilo až v nastavení zásluhou Zajíce, chvíli předtím vstřelil vítězný gól Pilík.

Fotbalová HET liga - 10. kolo:
Pátek
Bohemians 1905 - Ostrava 2:1
Sobota
Zlín - Jihlava 2:1
Branky: 74. Diop, 90.+3. Železník z pen. - 13. Ikaunieks
Brno - Slovácko 2:1
Branky: 47. Škoda, 89. Pilík - 90.+3. Zajíc
Liberec - Dukla 3:0
Branky: 25. Kerbr (z pen.), 48. Graiciar, 76. Kerbr
Olomouc - Jablonec 0:0
Ml. Boleslav - Teplice 2:2
Branky: 16. Mebrahtu, 48. Matějovský - 23. Přikryl (vlastní), 89. Vondrášek
Karviná - Slavia 0:2
Branky: 19. Škoda, 57. Van Buren
Neděle
18:00 Sparta - Plzeň

Reklama