Hlavní obsah

Nejsme Benevento, ale Sparta! Ital Stramaccioni chce víc respektu ke klubu i k Rosickému

zp, dosSport.cz

Nejenže vykládal, on skutečně věřil, že půjde o zápas, který dosavadní průběh ligy zlomí. Proto mluvil o konfrontaci s podzimním lídrem jako o play off. Proto byl přesvědčen, že jeho svěřenci zastaví vítězný marš Vrbovy Viktorie. Iluze, k níž Andrea Stramaccioni upínal své naděje, se ovšem italskému trenérovi v letenských službách rozpadla před očima. Celému sparťanskému fotbalovému národu také. Pražané z bodového manka na vedoucí Plzeň nejenže nic neumazali, po domácí prohře s Viktorií naopak jejich ztráta narostla už na patnáct bodů.

Trenéři po zápase Sparta - Plzeň Video: Sport.cz

 
Článek
Fotogalerie

Sparta prohrála na Letné s Plzní 0-1

Iluze je pryč, mistrovský titul také. Nebo věříte, že se zázraky pořád dějí?

Po třetině ligy ztrácíme na první místo patnáct bodů, takže situace je opravdu těžká, ale na našich cílech se přesto nic nemění. Chceme na jedno z prvních dvou míst zaručujících postup do Ligy mistrů.

Myslíte, že to Sparta s vámi zvládne? Zlepšený výkon v duelu s Plzní představoval natolik pozitivní signál a utvrzení v tom, že jdete po správné cestě?

Signálem byl pro mě, stejně jako pro hráče. A já jim to po utkání pro jistotu zopakoval, aby i ode mě slyšeli, že navzdory porážce musí držet hlavu vzhůru a se stejným odhodláním projevujícím se v konfrontaci s Plzní vstoupit do nového cyklu, který nás teď čeká a jenž bude završen bojem o Ligu mistrů.

Takže víra v lepší dny příští ve vás dál převažuje nad myšlenkami na rezignaci?

Jsem profesionál, kterého zajímá práce a fotbal.

S majitelem Sparty Danielem Křetínským jste v tom pořád zajedno?

Mluvíme spolu stále. Včera, dnes, zítra, před zápasem i po něm. Po utkání s Plzní pan majitel přišel a děkoval za hru, kterou jsme předvedli, i když ani on nemohl být spokojen s výsledkem.

Možná proto, že jste si bezprostředně po závěrečném hvizdu posteskl na rozhodčího, který vám upřel hned dvě penalty. Na to Křetínský v minulosti rád slyšel.

Nešlo mi o penalty nebo ofsajdy představující v celkovém kontextu jen epizody. Měl jsem na mysli celkový přístup a respekt k top klubu, jakým Sparta je. Nejsme Benevento, jsme Sparta.

Narážka na nováčka italské ligy se musela majiteli hezky poslouchat, postesk na chybějící respekt k jeho klubu také. Zkuste být ovšem konkrétní a řekněte, co vás k dedukcím o nedostatku respektu ke Spartě vede?

Zacházení s Rosickým, který je pro český fotbal stejnou legendou, jako Francesco Totti pro italský. Přesto je třikrát tvrdě faulován s evidentním úmyslem zastavit ho a teprve když ho Hejda fauluje počtvrté, dostane žlutou kartu. Přitom na druhé straně byl Václav Kadlec potrestán kartou hned za první faul, kterého se dopustil. A do toho všeho slyším, o čem mluví rozhodčí s hráči, což mě znepokojuje také.

Jenže bědováním a podobnými stesky těžko něco zmůžete...

Nechci si stýskat, natož zpochybňovat výsledek našeho zápas s Plzní, i když si pořád myslím, že jsme si nezasloužili prohrát. Chci jen adekvátní respekt. K Rosickému a ke Spartě.

Když už jste narazil na Rosického, nebylo vaší chybou, že jste ho poslal na hřiště tak pozdě? S jeho nasazením se obraz hry přece úplně změnil.

Sám dobře vím, že jeho příchod je pomocí a vzpruhou pro celé mužstvo. Tomáš ale trénoval jen týden, takže na předzápasovém brífinku jsme se dohodli, že nastoupí až po hodině hry.

Vzpruhou měl být i příchod Ben Chaima, ale s ním jste sáhl evidentně vedle... Vždyť on nedokázal zvolit ani správné obutí a po hřišti klouzal a padal.

Také jsem viděl problémy, které měl. Čekal jsem od něho lepší výkon, protože má na kontě sedmadvacet reprezentačních zápasů a je tudíž dostatečně zkušený. Pravdou ale také je, že to pro něho nebyl lehký zápas. Do základní sestavy jsem ho nepostavil, protože vzhledem k reprezentační pauze jsem ho patnáct dnů neviděl, zatímco Šural s námi trénoval a dostal tudíž přednost.

Splní trenér Sparty Stramaccioni cíl a dovede mužstvo na jedno z prvních dvou míst zaručujících Ligu mistrů?
Ano
13,3 %
Ne
86,7 %
Celkem hlasovalo 10935 čtenářů.

Reklama

Související témata: