Hlavní obsah

Měl přebírat v Londýně cenu s Ronaldem a Messim. Hrdina z české ligy ale nedostal vízum

Brno

Dostal od brněnského klubu dva dny volna, aby si mohl na galavečeru v Londýně převzít cenu Fair Play, avšak kvůli administrativním problémům s vízy z britské strany ji nakonec za útočníka fotbalistů Zbrojovky Francise Koného přebral jeho agent. Šestadvacetiletý tožský reprezentant, který letos v únoru ještě v dresu Slovácka zachránil v ligovém zápase na Bohemians 1905 život soupeřovu brankáři Martinu Berkovcovi, je i tak z prestižního ocenění nadšený.

Foto: Sport.cz s použitím Právo a ČTK/AP

Francis Koné o ceremoniál po boku Messiho a Ronalda přišel.

Článek

„Jsem strašně šťastný. A ještě šťastnější bych byl, pokud bych mohl být přímo u toho. Každopádně ta cena nepatří jen mně, ale i klubu, celé české lize, mojí zemi a Africe," tvrdí.

Druhý den po nedělním duelu Zbrojovky v Plzni se hodlal vydat do Londýna, avšak dostal se jen na ruzyňské letiště. „Neměl jsem víza. Nějaké dokumenty se nestihly připravit, protože pozvánka nepřišla s dostatečným předstihem. Volali mi pánové z Mezinárodní fotbalové federace, že se to pokusí zařídit, avšak všechno bylo marné. Chtěli mě na vyhlášení, ale nepovedlo se. Takový je život. Jsem především strašně rád, že jsem vůbec takovou cenu obdržel," svěřil se.

Chtěl si udělat selfie

Koné je ovšem smutný z toho, že se na galavečeru v Londýně nesetkal s Ronaldem či Messim. „Jsou to skvělí hráči, prostě mašiny. Udělal bych si s nimi selfie. Hlavně Messi je můj oblíbený fotbalista. I tak je toto ocenění pro mě nejvíc v kariéře. Bůh ze mě neudělal nejlepšího hráče ani střelce, ale dal mi něco jiného. Na mobil mi přilétla spousta gratulací. I od spoluhráčů z tožského národního týmu," pochlubil se.

To, jak ve vršovickém Ďolíčku přispěchal s rychlou první pomocí brankáři Berkovcovi, který se octl v bezvědomí, má pořád ještě v živé paměti. „Jak už jsem ale říkal dřív, nebylo to poprvé. Bylo to už počtvrté. Jsme od té doby občas s Martinem Berkovcem v kontaktu. Zrovna minulý týden jsme si volali, že spolu zajdeme na kávu," prozradil Koné. Komunikace mezi nimi však není jednoduchá. „Martin hovoří málo anglicky, já zase umím jen minimálně česky. Vždycky se ale nějak domluvíme," směje se.

Reklama