Hlavní obsah

Hattrickem ponížil rivala, přesto krotí euforii. Výkon mohl být lepší, říká syn vicemistra Evropy

Liberec

První hattrick profesionální kariéry oslavil v sobotním večeru liberecký fotbalista Milan Kerbr, jehož otec se pyšní stříbrem z mistrovství Evropy v Anglii 1996. Při derby s Jabloncem byl osmadvacetiletý borec klíčovým mužem domácích při triumfu 4:1. „Určitě mohu hrát lépe, nebyl to ideální výkon," říká rozvážně obránce Slovanu, který z posledních dvou ligových startů vytěžil pět branek.

Foto: Radek Petrášek, ČTK

Milan Kerbr z Liberce se raduje ze svého hattricku.

Článek
Fotogalerie

Při minulém domácím duelu s Dukou jste dva góly dal, na jeden nahrál. V sobotu večer jste Jablonec zničil třemi góly. Byl to životní zápas?

Po souboji s Duklou mě chválil i táta, který je většinou velmi kritický. Ale já doufal, že ještě mohu zahrát lepší zápas. Tentokrát jsem prostě byl ve třech šancích, dal dva góly, jednou trefil tyč a proměnil jsem penaltu. Ale výkon mohl být určitě lepší.

Narážíte na okamžik z první minuty, kdy jste měl podíl na inkasované brance, kterou vstřelil jablonecký Tecl?

To beru na sebe. S Karafiátem jsme si ani jeden nezakřičeli, koukali jsme na sebe. Ondra navíc podklouznul, z mojí strany pak zaběhl za obranu Tecl a z celé akce byl roh, po níž jsme inkasovali. Byl to oboustranný zkrat. Ale já si těžkou hlavu nedělal. Věděl jsem, že jsme doma silní a máme celý zápas před sebou. Nepochyboval jsem o našem vítězství.

Při vítězství Liberce v minulém kole na Slavii jste v sestavě chyběl. I pro duel s Jabloncem byl váš start ohrožen. Co vás trápilo?

Mám vyhřezlou plotýnku. Jednou za tři čtvrtě roku se ozve. Potřeboval jsem klid, čtyřikrát jsem byl na kapačkách. Nicméně jsme moc rád, že mě trenér do sestavy vrátil. Každopádně tělo bylo oslabené. Od sedmdesáté minuty jsem šlapal vodu.

Ač levý obránce, jste nejlepším libereckým střelcem. Čemu výjimečnou bilanci přičítáte?

Přestože nastupuji na místě krajního beka, hraju hodně vysoko. Nejsem vlastně klasický obránce. Vytahuji se až na úroveň zadáků soupeře a jsem hodně v prostoru, z něhož padají góly. Snažím se prostě jen tlačit do šancí a těžím z přihrávek od spoluhráčů.

Dosud je vaším maximem deset branek ze sezóny 2013/2014 ještě ve Slovácku. Směřujete v libereckém dresu k životní sezóně?

Tehdy jsem hrál klasického záložníka. Určitě mám našlápnuto dobře, ale musíme být pokorní. Může přijít období, kdy budu příležitost zahazovat. A pro mě vlastně ani není důležité, jestli jsem jako autor branek napsaný já. Hlavní je, že vyhrává tým.

Trenér Trpišovský vaše jméno spojuje s reprezentačním dresem. Věříte v nominaci do národního mužstva?

To si vůbec netroufám komentovat.

Jindřich Trpišovský, trenér Liberce, o Milanu Kerbrovi
„Milanovi maximálně vyhovuje náběh z druhý vlny. Jeho úkolem je při ofenzivě zavírat zadní tyč a tlačit se do zakončení. On je hodně gólový i na tréninku, navíc zkušený. Vlastně je jediný v našem kádru, který má přes dvacet ligových gólů. Sedí mu situace, kdy jde do pokutového území na poslední chvílí. Má cit pro rozhodnutí, zda akci doplnit. Hodně mu pozici připravuje záložník Matěj Hybš. Když Milan proti Jablonci střídal, tak jsem mu říkal, že má blízko k reprezentaci. Ofenzivních obránců jeho ražení je v naší lize velmi málo."

Reklama