Hlavní obsah

Ještě že má Sparta Stramaccioniho, který zdůvodní a vyargumentuje všechno. I nekončící mizérii

Ještě že na lavičce fotbalové Sparty sedí kouč tak výmluvný a v argumentaci zběhlý. Výsledky za ním sice vidět nejsou, herní progres se ani po čtvrt roce jeho pražské mise nedostavuje, ale Andrea Stramaccioni je přesto schopen své tahy zdůvodňovat tak přesvědčivě, že by obhájil i neobhajitelné. V ligové partii s Baníkem třeba střídání, nad kterým zůstával rozum stát nejen otrlým sparťanským fanouškům vážícím ve větrné slotě cestu na Letnou, ale i divákům zcela nezaujatým.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Trenér Sparty Andrea Stramaccioni.

Článek
Fotogalerie

Nasazení Marečka místo Mandjecka ve chvílích, kdy měla Sparta profitovat z početní převahy a snažit se odvrátit další hrozící blamáž, představovalo tah těžko pochopitelný a vysvětlitelný. Vždyť štítového záložníka a rozbíječe soupeřových akcí střídal hráč stejně defenzivního ražení, i když Stramaccioniho tým měl za nerozhodného stavu a s výhodou jednoho muže navíc posílit ofenzivu a spustit útočný uragán.

Italský kouč sice ex post vysvětloval, že ... ,,měli jsme sice sedmdesát procent držení míče, ale hrotový útočník byl vpředu osamocený, protože se mu nedostávalo podpory křídel," jenže jeho fabulace se zmiňovaným střídáním příliš nekorespondovala. To až následný příchod Néstora do ní zapadal.

Lafata přibyl na vedlejší kolej k Frýdkovi

Argumentace, proč dostal sice věhlasný, ale ve sparťanských službách vyhaslý Janko přednost před Lafatou, který se nevešel ani do nominace k utkání, také ne. „Ve středu odehrál Lafata sto dvacet minut, Janko k tomu nehrál špatně. Navíc jsem stejně počítal se Šuralem, jenž se jevil v posledních zápasech dobře. Preferoval jsem prostě odpočatější hráče," vysvětloval, proč ještě v úvodu podzimu - o sezónách předchozích už vůbec nemluvě - klíčového sparťanského snajpra odstavil v druhém zápase po sobě na vedlejší kolej a naznačil, že s ním přestává počítat. Možná definitivně, což ovšem ukáže až zimní přestupní termín, s nímž je spojován hráčský exodus hráčů nenaplňujících na Letné očekávání do nich vkládané.

Mladý Frýdek už je na vedlejší koleji dlouho a těžko z ní přešíbuje zpátky do základní sestavy. Poslední zápas proti Teplicím, kdy ještě hrál, mu přitom vyšel, ale od onoho 24. září šanci nedostal. „Na jeho pozici preferuji Marečka a Mavubu, tedy klasickou osmičku a šestku," zaštítil se Stramaccioni technickým rozhodnutím.

Jedno ale budiž italskému kouči přičteno ke cti. Údajně už našel pravou osu mužstva... „Sáček, Rosický a Mandjeck, to je základ, na kterém budeme stavět. A kdyby nebyl k dispozici Rosický, mohou nastoupit Néstor, Biabiany a další. Musí se ale postupně dostat do formy," meditoval Stramaccioni nad tím, zda období věčných změn a rotací v sestavě končí a on našel kostru, která bude alespoň pro zbytek podzimu stabilní. Po dvanácti odehraných kolech potěšující zjištění. Problém je však v tom, že z úst italského trenéra zaznělo v průběhu podzimu už několikrát.

Výkon není ideální, ale zlepšujeme se...

A to je tady ještě obranná čtveřice, do níž by se mohl vrátit uzdravený turecký legionář Kaya. Zvláště po chybách, které Hovorka a Štetina v partii s Ostravou vyrobili a z nichž Baník profitoval. „Ze dvou hrubých chyb, po nichž jsme dostali góly, jsem zklamán, ale obrana se zlepšuje," bral ale i tak Stramaccioni svou defenzivní řadu v ochranu, jedním dechem ale dodával, že Kaya už bude příště připravený.

I pro mizérii, v níž se Sparta zmítá, a i v duelu s Baníkem z ní marně hledala cestu, má trenér vysvětlení. „Budu upřímný. Nebyl to ideální výkon, nehráli jsme tak, jako proti Teplicím a Plzni, ale zlepšujeme se. Rozhodně třeba v zahrávání rohových kopů, z nichž nám to v posledních zápasech do soupeřových branek padalo, třeba v bojovnosti, neboť jsem přesvědčen, že jak ve středu v poháru, tak i v neděli v lize jsme proti Ostravě odevzdali maximum. Příkladem může být Rosický, který šel i do několika skluzů," argumentoval, že progres je na jeho týmu patrný.

Je ale zapotřebí si ho všímat a registrovat ho. Zvláště, když řečeno slovy Stramaccioniho ...,,ztrácíme čtyři body na druhé místo, což je náš cíl."

Proto se zdá, že problém bude spíše ve sparťanském fotbalovém národu, který není ochoten progres registrovat a trenérovu mistrnou a pregnantně servírovanou argumentaci přijmout.

Souhlasíte s trenérem Stramaccionim, že se Sparta pod jeho vedením postupně zlepšuje?
Ano.
10,6 %
Ne.
89,4 %
Celkem hlasovalo 26554 čtenářů.

Reklama

Související témata: