Hlavní obsah

Trumfem Plzně v boji o zlatý poklad je zažitá genetika, říká muž, který vedl Viktorii i Slavii

Praha

Čtyřikrát zažil v roli hlavního trenéra bitvu, která představuje největší tahák tuzemské fotbalové scény nadcházejícího víkendu. Miroslav Koubek vedl v nedávné době Plzeň i Slavii. S Viktorií vybojoval titul, u týmu z Edenu vydržel deset zápasů, než jej tehdejší vedení nepochopitelně nahradilo Nizozemcem Pastoorem. Jak zkušený kouč a nynější asistent reprezentačního trenéra vidí nedělní třaskavý duel ligových lídrů ve Štruncových sadech?

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Trenér Viktorie Plzeň Miroslav Koubek během utkání na Slavii.

Článek

Napadlo vás před startem podzimu, že prakticky po třetině soutěže bude Plzeň v čele o jedenáct bodů?

Výkonnost Západočechů mě nepřekvapuje. Už v létě jsem označoval Viktorii za plnohodnotného favorita na titul. Tři největší kluby udělaly určité kroky. Plzeň zasahovala do kádru velmi citlivě, ba přímo decentně. Zakořeněné automatismy nerozbila, ale vypilovala a ještě prohloubila. Navázala na úspěšnou herní koncepci. Mají ohromně silný kádr. Možná z hlediska šíře není jako ve Spartě a Slavii, ale dominance zkušenosti, kvality a sehranosti je obrovská.

Slavia po titulu mohutně posílila, ale zatím výkonnostně tápe.

K ligovému prvenství doklopýtala, titul byl upachtěný. A vedení pochopilo, že s mužstvem je třeba něco udělat. Zaměřili se na zlepšení kreativity hry. Přivedli konkrétní typy hráčů, kteří zlepší herní obraz ofenzivy, aby měli nadstavbu a větší kreativitu ve finální fázi. Vybrali vhodné tipy. V úvodu byli nesehraní, zásahy ji poznamenaly. Ovšem jsem přesvědčený, že mužstvo je a bude dobré.

Zato Sparta se z mizérie nemůže vyhrabat. Je pro vás překvapující, že z boje o titul tak rychle vypadla?

Dlouho nic nevyhrála, takže letní revoluce měla logiku. V celém projektu bylo klíčové vybrat správné lidi, což se nepodařilo. Obecně pro hráče platí, že cizinec musí být lepší, než domácí fotbalista. To pravidlo se nenaplnilo. A u trenéra by přeci měřítko mělo být stejné. Navíc Sparta je největší tuzemský klub s jednoznačnou ambicí sbírat trofeje. Tudíž by měla mít trenéra, který za sebou má úspěchy a trofeje. Muže, jenž něco dokázal. Tahle rovnice pro Stramaccioniho neplatí.

Pokud Plzeň v neděli bitvu se Slavií zvládne vítězně a bude mít náskok čtrnácti bodů, promění se zbytek soutěže jen v bitvu o druhé místo?

Na devadesát devět procent byl Viktoria už titul nepustila. Znám kabinu a ti kluci za to umí na hřišti vzít. To by musela přijít nepředstavitelná kalvárie zranění, aby tak obrovský náskok promrhali.

O plzeňské kabině a jejím kouzlu se často mluví. V čem spočívá její výjimečnost?

Je specifická, ale velmi profesionální. Hráči přesně vědí, kdy je čas na zábavu, prostor se smát, ale také kdy je čas jít tvrdě do války. Mají skvělé lídry jako Hubník, Kolář či Limberský. Není pochyb, že nyní budou kluci ve válečném módu při vědomí duelu, který je může přiblížit titulu. Je to odraz obrovských zkušeností.

Byť už jste tři roky pryč a v kádru Slavie zůstalo z doby vašeho působení jen minimum hráčů, lze šatnu pražského klubu srovnat s plzeňskou?

V době mého působení šatna ve Slavii neměla ducha. Kluci nedostávali výplaty, byla tam skupina velmi průměrných slovenských hráčů, panovala roztříštěnost. K tomu fotbalisté, kteří byli na začátku kariéry. Kromě Milana Škody chyběly velké osobnosti. Pohled na soupisku a obrovskou proměnu jasně dokumentuje, kolik hráčů tehdejšího kádru bylo předurčeno k úspěchu. Promítala se i nepříznivá ekonomická situace. Nynější stav je zcela odlišný. Byť mám zprávy jen zpovzdálí, kabina ve Slavii je nyní silná, s velkými osobnostmi. Navíc má klub sílu v Jaroslavu Šilhavému, jehož mimořádnou předností je právě schopnost řídit šatnu.

Představuje právě výjimečnost plzeňské kabiny největší trumf v honbě za titulem?

Myslím, že mnohdy se kabina Viktorie vyloženě démonizuje. Plzeň těží z minimálních změn ve hře. Zachovala kostru týmu, styl moc nemění. Rychlý přechod dopředu, mimořádná podpora ofenzivy od obránců... Ve hře dochází jen k nepatrným korekcím v návaznosti na obsazení postů. Genetika je prostě zažitá.

Je z dlouhodobějšího hlediska plzeňskou výhodou i fakt, že zatímco ve Slavii či Spartě je vedení poněkud složitější, na západě Čech vše podléhá generálnímu manažeru Adolfu Šádkovi?

Je to člověk, který pro fotbal žije čtyřiadvacet hodin denně. A Plzeň, zejména díky jeho osobě, předvídá dva tahy dopředu...

Pokud byste se měl na Slavii i Plzeň zaměřit v roli trenéra na jedné či druhé straně, co byste týmu ordinoval?

Plzeň má výhodu v obrovských zkušenostech a taktické vyzrálosti trenéra Pavla Vrby. Umí hrát velmi vyváženě. Jestli někdo může zastavit rozjetou Plzeň, pak je to právě Slavia. Má aktuálně ve hře hodně atributů, které v případě dobrého provedení budou na Plzeň platit. Západočeši občas vyrábí chyby, jež zahraniční týmy v evropských pohárech nemilosrdně trestají. A pokud chce Šilhavého výběr být mužstvem evropského formátu, musí ukázat právě kvalitu při využití minima nabídnutých šancí. Půjde o mimořádný souboj.

Promítne se do šlágru kola účast obou týmů ve čtvrtečních duelech Evropské ligy?

Letošní sezóna je mimořádná, protože se hraje o zlatý poklad v podobě přímé účasti v Lize mistrů. A tak nastala paradoxní situace. Nikdy neplatilo, že česká mužstva upřednostňovala domácí soutěž před evropskými poháry. I Pohár UEFA či později Evropská liga představovala strop. Pod dojmem vidiny přímého postupu do Ligy mistrů se daný fakt ale změnil...

Bilance Miroslava Koubka v duelech Plzeň-Slavia
19. 10. 2013 Plzeň-Slavia 1:1 11. kolo
23. 8. 2014 Slavia-Plzeň 1:0 5. kolo
18. 3. 2015 Plzeň-Slavia 1:0 19. kolo
24. 7. 2015 Plzeň-Slavia 2:1 1. kolo
Pozn.: Tučně jsou označené týmy, které v zápase Koubek vedl.

Reklama

Související témata: