Hlavní obsah

Jihlava - Liberec 3:1Vysočina zaskočila favorita. Výhru nad Slovanem režíroval mladík Záviška

MinutaMin. Tým Hráč Akce
5. Krejčí 1 : 0
24. Graiciar 1 : 1
35. Záviška 2 : 1
38. Záviška 3 : 1
Záznam online reportáže

Jihlava
Aktualizováno

Jihlavští fotbalisté se těší z překvapivého triumfu. Na vlastním hřišti porazili v sobotu ve 13. kole HET ligy favorizovaný Liberec 3:1, když dvěma góly zazářil záložník Jan Záviška. Vysočina utnula v nejvyšší soutěži sérii čtyř porážek v řadě a odlepila se z poslední příčky. Naopak parta Jindřicha Trpišovského vyšla po předchozích třech výhrách bodově naprázdno.

Foto: Luboš Pavlíček, ČTK

Jihlavský Jan Záviška obchází brankáře Ondřeje Koláře a dává druhý gól do sítě Liberce.

Článek

Jihlava v první půli bavila prořídlé ochozy ofenzívním fotbalem a soupeře pořádně překvapila. Ikaunieks sice pálil v úvodu z úhlu mimo, ale v 5. minutě Keresteš vrátil po přetaženém rohovém kopu míč před bránu a Krejčí z voleje poslal balón do sítě - 1:0! Slovan byl zmrazený a o chvíli později málem inkasoval podruhé. Po pěkném pasu uháněl zleva na bránu Popovič, jenže rána se mu vůbec nepovedla.

Liberec, který nastoupil bez vykartovaného Breiteho, poté podržel brankář Kolář. Vaculík unikl po pravé straně a Ikaunieks zblízka zakončoval, jenže liberecký gólman jeho střelu po zemi bravurně vyrazil.

Vysočina nevyužila své šance a hosté ji ztrestali z vůbec první šance. Přímý volný kop doputoval na hlavu Graiciara, který čtvrtým gólem v sezóně srovnal.

S domácími však tento zásah nijak neotřásl a brzy mohl mít těsný náskok zpět. Liberečtí propadávali ve středu pole. Vaculík poslal míč za obranu, Kerestešovi ale utekl balón a Kolář mu šanci vyběhnutím zmařil. Otočit skóre mohl na druhé straně Potočný, jeho pokus levačkou však Hanuš zlikvidoval.

První ligový gól - a vzápětí další

Ve 32. minutě přišla klíčová akce utkání. Záviška obdržel krásnou přihrávku a postupoval úplně sám na bránu. Kolářovi udělal kličku a k radosti dvou tisícovek fanoušků bez potíží rozvlnil síť. Dvaadvacetiletý záložník, který v této sezóně odehrál do sobotního zápasu dohromady jen 37 minut, se radoval ze svého premiérového zásahu v nejvyšší soutěži. A nezůstalo jen u něj. Uběhly pouze dvě minuty, když si ve vápně volného Závišky všiml Ikaunieks a mladý středopolař se parádně z první trefil k levé tyči - 3:1.

Modrobílí se po změně stran snažili o bleskovou kontaktní trefu a jejich plán málem vyšel. Graiciar ale tentokrát neměl přesnou mušku. Jihlava se soustředila po změně stran hlavně na obranu a rychlé brejky. Liberec měl často míč na kopačkách, příležitosti ale nevyužil. Graiciar po Kulhánkově centru hlavičkoval nad bránu a Potočnému chyběl po uvolnění Pulkraba krok.

Dorazit protivníka mohl v 80. minutě Ikaunieks, jenže nezamířil přesně. Liberečtí se snažili do poslední chvíle o korekci stavu, v závěru byl ale po druhé žluté kartě vyloučen Potočný a Jihlava si už cenný výsledek pohlídala.

Vysočina Jihlava - Slovan Liberec 3:1 (3:1)
Branky: 35. a 38. Záviška, 5. Krejčí - 24. Graiciar. Rozhodčí: Marek - Pochylý, Dobrovolný. ŽK: Keresteš, Krejčí, Vaculík - Potočný. ČK: 85. Potočný. Diváci: 2063.
Jihlava: Hanuš - Nový, Tlustý, Krejčí, Keresteš - Vaculík (80. Zoubele), Záviška - Fulnek, Dvořák, Popovič (86. Daníček)- Ikaunieks (90.+2 Urblík). Trenér: Kopecký.
Liberec: Kolář - Coufal, Kúdela, Karafiát, Kerbr (84. Voltr) - Bosančič, Kulhánek, Potočný - Ševčík (72. Folprecht), Graiciar, Hybš (59. Pulkrab). Trenér: Trpišovský.

Reklama

Související témata: