Hlavní obsah

Slavia není tak dobře vyladěný stroj, říká bookmaker. Uspěje chytřejší Plzeň, souhlasí Luhový

Zcela po právu je nedělní duel nejvyšší české fotbalové soutěže mezi Plzní a Slavií považován za zápas podzimu. A zároveň se po konci sezóny o šlágru může mluvit jako o momentu, který rozhodl o novém mistrovi. První a druhý tým dělí 11 bodů, případná ztráta 14 bodů už je podle mnohých reálně nedostižná. Slavia prostě nutně potřebuje stáhnout ztrátu, mírným kurzovým favoritem je nicméně domácí Plzeň (2,14:1), na jejíž výhru směřuje 45 % sázek.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Milan Škoda ze Slavie a Roman Hubník z Plzně během jarního šlágru v Edenu.

Článek

Sešívaní zcela bez šancí rozhodně nejsou. Na vítězství Slavie ve Štruncových sadech připadá při kurzu 3,7:1 nezanedbatelných 32% tipů, na remízu s kurzem 3,4:1 zbývá 23%.

„Když pomineme kolaps v Luganu, tak sezóna Plzně probíhá opravdu nad očekávání. Hra funguje ve všech řadách, defenziva šlape skvěle a v útoku řádí Krmenčík, kterého trenér Vrba možná udrží přes zimu, po sezóně už ale těžko," avizuje Michal Hanák, hlavní bookmaker Fortuny.

"Slavia tak dobře vyladěným strojem zatím není a největší rozdíl mezi oběma celky je v produktivitě. Lize by každopádně výhra sešívaných prospěla. Myslím, že v mnoha případech se objeví i dosud nevídaný úkaz, kdy i kovaní sparťani budou fandit Slavii," usmívá se Hanák.

Už teď je kurz na titul pro Plzeň 1,02:1 hraničící s jistotou, případná výhra Západočechů by ho tak mohla „vyhnat" z nabídky. Slavia už je v honbě za titulem při kurzu 12:1 posledním relevantním protivníkem Viktorie. Pravověrní sparťani pak sází v poměru 60:1.

Plzeň se soustředí pouze na ligu

Konkurenční Tipsport registruje očekávané utkání jako prakticky vyrovnané - 50 % tiketů jde na vítězství Plzně, 40 % na Slavii a 10 % na plichtu. Viktoria má samozřejmě výhodu domácího prostředí, což se u sázkařů také projevuje.

"Slavia na rozdíl od Plzně nepřehodnotila svoje priority a bojuje na dvou frontách, což jí způsobilo jedenáctibodové manko na lídra, který naopak účast v Evropské lize bere jako zpestření a možnost udržovat se v herním rytmu. Západočeši to podle mého názoru vzali za lepší konec a ani na třináctý pokus v lize neprohrají," avizuje ve svém blogu na stránkách sázkovky internacionál Milan Luhový.

Na Plzni a Slavii je podle bývalého útočníka vidět rozdíl ve zkušenosti plánování. "V Plzni začali s úzkým kádrem. Nešli do finančního rizika a vyčkávali, jestli se jim povede postup do Ligy mistrů. Zatím se všechno vyvíjí v jejich prospěch. Zdá se, že příští léto budou moci nakupovat a být ještě silnější než letos. Na druhé straně pražský klub je v situaci, kdy v létě bude pravděpodobně odepisovat ztráty, protože o rok starší Danny a Altintop budou platově stejně nákladní a jejich přínos minimální. Budou řešit nového trenéra, což je většinou spojeno s vyššími náklady, kvůli nově příchozím hráčům," píše Luhový.

O favoritovi šlágru má jasno. "V neděli uspěje chytřejší Plzeň, protože flexibilně přehodnotila priority a soustředí se pouze na ligu, aby získala titul. Slavia doplácí na nezkušenost a možná i přecenění vlastních kvalit, že je schopna zvládat obě soutěže, protože má široký kádr," poukazuje internacionál.

"Oba týmy připomínají hosty v restauraci, kde si zkušenější z plného stolu vybere pouze delikatesy a druhý hltavě sní a vypije vše. Zkušenější si dopřeje ještě skleničku v baru poblíž, protože si to chce užít až do konce. A druhý, co snědl a vypil vše, je společensky unavený a probouzí se s ranní kocovinou," pomáhá si Luhový zajímavým příměrem.

Rukavice směrem k sešívaným je hozena...

Reklama

Související témata: