Hlavní obsah

Před půl rokem nevěděl, kde bude hrát. Teď kapitán Plzně trefil výhru, a nejspíš i titul

Plzeň

Po tureckém martyriu neměl tušení, kam se bude jeho fotbalová kariéra ubírat. Chtěl se vrátit domů, ale ještě před pěti šesti měsíci Daniel Kolář nevěděl, kde bude hrát a do jakých klubových barev se oblékne. V nedělním večeru s kapitánskou páskou na rukávě nejspíš rozhodl o tom, že po roční odmlce se mistrovský titul vrátí do Plzně. On to byl, kdo jedenáct minut před koncem zlomil nádhernou střelou zpoza šestnáctky odpor mistrovské Slavie a rozhodl nejen o třináctém vítězství Viktorie v řadě, ale zřejmě i o její korunovaci.

Trenér Pavel Vrba po výhře nad SlaviíVideo: Sport.cz

 
Článek
Fotogalerie

Daniel Kolář zařídil svým gólem vítězství Plzně nad Slavií

Josefu Hušbauerovi se nelíbí velká rotace ve Slavii

Trenér Jaroslav Šilhavý po prohře v Plzni

„Nebude to ale tak snadné, jak by pohled na tabulku a náš náskok napovídal," odmítal se utápět v panující plzeňské euforii kouč Pavel Vrba, i když po završení podzimního šlágru kolem něho všichni unissono tvrdili: „Je hotovo! Viktorka už nemůže o korunovaci přijít."

„Nepopírám, bylo to důležité utkání a stejně důležité vítězství, jenže do konce soutěže chybí příliš mnoho kol. Vždyť liga není ani v polovině a nebude to vůbec tak jednoduché, jak to v tuto chvíli vypadá. Vždyť se bude hrát ještě o jednapadesát bodů," pronášel Vrba po partii, v níž se oba celky úzkostlivě snažily vyvarovat chyby, protože tušily, že jedno jediné zaváhání rozhodne.

Nikoli chyba, ale parádní střela rozhodla

Nakonec nerozhodla chyba, ale parádní střela Koláře, který se stejně jako v zápase na Spartě nemínil smířit s tím, že by se body měly dělit. Slávistický gólman Laštůvka se po jeho ráně svištící do rohu brány jen díval.

„Nedokážu posoudit, zda ji mohl chytit, budu chtít slyšet trenéra gólmanů," krčil rameny slávistický kouč Jaroslav Šilhavý. Nebyl schopen posoudit, zda Laštůvka mohl na Kolářovu střelu reagovat, zatímco kapitán sešívaných Josef Hušbauer měl jasno. „Lašty tu střelu prostě neviděl, protože měl zakrytý výhled," myslel si.

„Trpělivost, to bylo to, k čemu jsem hráče nabádal," potvrzoval domácí kouč Vrba, že nepochyboval o tom, že chvíle jeho týmu v partii prošpikované taktikou přijde. Že prostě přijít musí, protože v tolik důležité partii byl jeho tým po změně stran lepší, a hlavně mnohem nebezpečnější a za třemi body se věhementně dral. Nakonec je skutečně získal. Zaslouženě.

Šilhavý měl po porážce jasno

„A jsem rád, že u rozhodujícího okamžiku byl zase Kolář. Znovu dokázal, jak špičkovým hráčem je a jak nám v důležitých chvílích podobně těžkých zápasů pomáhá," kvitoval plzeňský kouč výstavní trefu kapitána.

Odmítl sice, že by trefila i mistrovský titul, ale jeho kolega na slavistické lavičce měl v tomto směru naprosto jasno.

„Teoreticky by čtrnáctibodové manko ještě dohnat šlo, ale to by musela Plzeň úplně zkolabovat, aby takový náskok pustila. Zvláště, když mechanismy v její hře fungují a hráči jsou na sebe zvyklí, neboť udržela kádr pohromadě. My udělali změn vícero, a ještě pořád nejsme tak sehraní, jak bychom si představovali," přiznával Šilhavý, který po prohraném duelu musel samo sebou čelit i dohadům, zda se v Edenu necítí v ohrožení. Zvláště, když tahy s rotací v sestavě mu v Plzni nevyšly a titul je ztracen.

„Cítím se zklamaný, jako po prohraném zápase. Na ostatní musí odpovědět vedení, jeho se ptejte," reagoval slávistický kouč s klidem sobě vlastním.

„A tahy a rotace se sestavou? Praktikovali jsme ji doteď a fungovala, takže už před čtvrtečním zápasem Evropské ligy s Villarrealem jsme rozhodli, že proti Španělům nastoupí čerství hráči a proti Plzni rovněž," vysvětloval Šilhavý, proč jen mezi náhradníky posadil Součka a Stocha.

„Nesmysl, že je o titulu rozhodnuto. Pochopitelně jsme netušili, že bychom mohli mít po třinácti kolech náskok, jaký máme, ale čekají nás ještě těžké zápasy. Na podzim i na jaře, kdy se ještě může stát cokoli," podpořil Šilhavého zanedlouho plzeňský trenér Pavel Vrba.

Reklama

Související témata: