Hlavní obsah

Nastal čas otevřeně pojmenovat chyby, napsal Tvrdík. Slávistický trenér bude skládat účty

Praha

Hušbauerův postesk nad neustálými změnami v sestavě a rotacemi ve složení základní jedenáctky mohl nechat slávistického kouče ještě v klidu, i když se Šilhavému určitě neposlouchal dobře. Zvláště, když dirigent sešívaných nakvašeně přidal, že mu rošády nevyhovují. Když si ale trenér Pražanů přečetl tweet nejvyššího klubového bosse Jaroslava Tvrdíka o potřebě otevřeně pojmenovat chyby, bylo mu jasné, že bude před vedením skládat účty. Nejen manko na Plzeň, které po nedělní prohře narostlo už na čtrnáct bodů, ale i výkon v podzimním šlágru ho k tomu dožene.

Trenér Jaroslav Šilhavý po prohře v PlzniVideo: Sport.cz

 
Článek

„Ale my čtvrteční zápas Evropské ligy s Villarrealem sehráli velice dobře. A i jiné zápasy jsme odehráli dobře," oponoval Jaroslav Šilhavý, že v partii s Plzní zůstal jeho tým hodně dlužen renomé mistra, který do té doby figuroval v tabulce alespoň na druhé příčce.

Teď už je třetí, přičemž manko na Viktorii po dvou prohrách v posledních třech ligových zápasech narostlo na čtrnáct bodů. Prakticky nedostižných čtrnáct bodů.

„Teoreticky by se dohnat dali, ale to by Plzeň musela úplně zkolabovat, aby takový náskok pustila," přiznával kouč sešívaných, že se obhajoba ligového primátu proměnila v chiméru.

Slavia přitom v létě nakupovala, aby kádr posílila a na titul zase dosáhla. Sice nikoli tak horečnatě, jako třeba Sparta, ale přesto za Dannyho, Altintopa, Rotaně, ale třeba i Laštůvku či Jugase utratila horentní sumu. Adekvátní efekt se ovšem nedostavil ani na evropské pohárové scéně, v domácí soutěži rovněž ne.

„Chtěli jsme do Evropy, do Ligy mistrů, proto jsme přivedli zkušenější hráče. Mysleli jsme přitom, že se kádr sladí dřív, což se ale nestalo. V tom je Plzeň dál. Udržela mužstvo pohromadě, takže mechanismy v její hře fungují, protože hráči jsou spolu už nějaký rok. My nejsme naopak tak sehraní, jak bychom si představovali. Obměna kádru byla větší než v Plzni, proto se někdy objevují ve hře hluchá místa," pokoušel se Šilhavý pojmenovat rozdíly, které byly v nedělním duelu patrné.

„Plzeň byla prostě ve finální fázi lepší než my. S dvěma dobrými šancemi jsme v první půli naložili stejně špatně, stejně jako jsme špatně řešili protiútoky a přečíslení. A když jsme poslali do hry další útočníky, protože jsme nechtěli remízu, dostali jsme laciný gól. Závěrečný nápor už přišel vniveč, protože centry do domácí šestnáctky nebyly takové, jak jsme si představovali," uznával, že Viktoria měla navrch a vyhrála zaslouženě.

Šilhavý: Těžko můžu říct, jaká je moje pozice

Do značné míry i proto, že nedělní rošáda ve slavistické sestavě nebyla šťastná a výkonu rozhodne neprospěla. Přitom Souček a Stoch sedící v Plzni jen mezi náhradníky se tři dny před tím postarali o to, že proti španělskému soupeři sehrála Slavia v Evropské lize velice dobrou partii.

„Ale Ngadeu nebyl horší než Souček ve čtvrtek proti Villarrealu. A aby hráli na těžkém terénu proti Plzni oba, to jsme nechtěli. A i pro nasazení Rotaně mluvil terén. Je zkušený, umí na něm hrát a jeho pohyb je lepší než u vyšších hráčů," hájil Šilhavý změny, které udělal.

Teď bude ovšem muset hájit sám sebe a svá rozhodnutí. Tvrdíkův tweet to alespoň avizuje.

„Těžko mohu odpovědět, jaká je má momentálně má pozice. Ta otázka přísluší klubovému vedení," dával slávistický kouč na vědomí, že ani on si nemůže být jistý, jak s pojmenováváním chyb před klubovým vedením obstojí.

Měl by Jaroslav Šilhavý skončit na lavičce fotbalistů Slavie?
ANO
16,7 %
NE
83,3 %
Celkem hlasovalo 17923 čtenářů.

Reklama