Hlavní obsah

Chvály bylo dost, teď body. Já ale nejsem kouzelník, vysvětluje dočasný kouč Karviné

Karviná

Pochvalné řeči za výborný fotbal se sice poslouchaly skvěle, body ale aktuálně předposlední Karviné zoufale scházejí. Proto po čtvrté porážce v řadě ve Slezsku po třech letech a pěti měsících skončil trenér Jozef Weber. Jeho místi do konce podzimu zaujme sportovní ředitel klubu Lubomír Vlk a dosavadní asistent Josef Mucha. „Je to dočasné řešení, po tom direktu na Dukle jsme cítili, že něco musíme udělat,“ vysvětloval změnu Vlk, který se na prvoligovou lavičku postaví poprvé. Před lety takto ale úspěšně zaskakoval ve Vítkovicích.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Jozefa Webera (vlevo) dočasně střídá na lavičce Karviné sportovní manažer Lubomír Vlk (vpravo).

Článek

Bylo odvolání kouč Webera výsledkem dlouhodobější nespokojenosti, nebo to byla reakce na výbuch na Dukle?

Pokud můžu mluvit za sebe, tak ačkoliv se nám bodově nevedlo od začátku, protože to není jenom o těch čtyřech porážkách, které teď přišly, ani ve snu mě nenapadlo, že bychom se mohli v průběhu podzimu rozejít. A to říkám upřímně. Nic se nechystalo, nicméně jsme po tom direktu na Dukle cítili, že musíme něco udělat. Proto jsme sáhli k tomuto dočasnému řešení.

Přišel trenér s tímto řešením sám, nebo to bylo rozhodnutí vedení klubu?

Tohle byl krok vedení.

Tým dočasně povedete s asistentem Josefem Muchou. Znáte recept na to, jak začít sbírat potřebné body?

Je to strašně rychlé, v neděli se vedení rozhodlo udělat změnu a v pondělí se o tom teprve s vedením ale i s realizačním týmem začínáme bavit. Do té doby jsem nad tím moc nepřemýšlel, ale protože jsem byl s Jožkou v dennodenním kontaktu a ten mančaft jakožto sportovní ředitel znám, tak si své představy nějak doladím. Herní projev týmu není špatný, otázka je, co udělat s mužstvem, abychom konečně získávali body.

Váš přesun na lavičku je dočasný. Kdy bude mít Karviná nového trenéra?

Budeme to samozřejmě řešit, ale nejpravděpodobnější je, že v tomhle složení dojedeme ty tři zápasy, které nás ještě na podzim čekají.

Už jste někoho oslovili?

Za sebe říkám, že jsme nikoho nesháněli, ani nekontaktovali. Prostě nás to ani nenapadlo.

Skončil jen trenér, proč?

Nebyl důvod nic dalšího měnit. Z mého pohledu to mužstvo má tvář a hraje dobrý fotbal. Někdy ale potřebujete udělat změnu, dát mančaftu impuls.

Už víte, co změníte?

Nepasuju se do role kouzelníka, nedokážu mávnout proutkem všechno změnit. Chvály, že hrajeme dobrý fotbal, jsme na podzim sklidili dost, nicméně bodů máme strašně málo. Trošku bude třeba zvednout psychiku hráčů, protože po Dukle byli kluci úplně dole. A to si myslím, že bude to hlavní. Kdybych to zjednodušil, tak musíme zapracovat na tom, abychom nedostávali tak hloupé branky. Jsme si schopni vypracovat gólové šance proti každému soupeři, ale téměř v každém zápase nás sráží jednoduché góly.

Plánujete nějaké minisoustředění na zvednutí psychiky v reprezentační pauze?

Určitě ne, ale ta přestávka nám přijde vhod. Podíváme se, jak to mužstvo vypadá a podle toho se zařídíme.

Ještě před touto sezónou platilo, že sehnat hráče do Karviné je trošku problém. Že se hráčům tak daleko moc nechce. Může to platit i při hledání nového kouče?

To netuším, ale myslím si, že Karviná si za ty poslední roky vybudovala docela dobré jméno. Určitě ale budeme vybírat trenéra podobného typu, jakým je Jožka a opět s vidinou dlouhodobější spolupráce. Nicméně úvahy o novém trenérovi jsou předčasné, mě nyní zajímá jenom to získat ještě na podzim co nejvíce bodů. A úplně konkrétně myslím na utkání s Jabloncem, které potřebujeme za každou cenou vyhrát.

Je pro vás aktuální 15. příčka v tabulce velké zklamání?

Obrovské, obzvláště, když nás žádný tým vyloženě nepřehrál.

Reklama

Související témata: