Hlavní obsah

Nečekaně zdatný špílmachr. Jen ne stopera, dušuje se Johny Gólenda

Praha

Museli se vytasit s něčím novým, aby na nich stín potupného debaklu v Edenu neulpěl na dlouho. Řešení bylo nečekané. Tradiční hrotový bijec Jan Holenda nastoupil ve středu zálohy a jeho místo v útoku zaujal Uroš Djuranovič. Výsledek? Mazák připravil pro Černohorce jeho dvě první branky v české lize a jeden gól vstřelil sám! Proto fotbalisté pražské Dukly v 15. ligovém kole porazili Mladou Boleslav hladce 4:1.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Jan Holenda z Dukly Praha odehrál nečekaný part.

Článek

Když odcházel ze Sparty do Ruska, vysloužil si přezdívku Johny Gólenda. A takový střelec že by měl z pozice špílmachra zásobovat přihrávkami hráče před sebou? Přesně tak!

„Nenazýval bych se špílmachrem, spíš jsem byl takový urpuťák. Uvidíme, jak nastoupíme příště proti Teplicím. Pokud mě trenér postaví do stejné pozice, budu se snažit hrát co nejlépe a třeba se mi zápas podaří jako tentokrát," líčí Jan Holenda.

Překvapený z nové role není. „Jsem takový běhavý typ, čehož trenér využil. O jeho záměru jsem věděl už v polovině týdne a pro mě se až tolik nezměnilo," usmívá se 32letý odchovanec Sparty.

Dobrý krok, k němuž se trenéři odhodlali

Bývalý hráč Liberce, Plzně či Machačkaly se stal protagonistou promyšlené rošády.

„Chtěli jsme něco změnit, možná soupeře trochu zaskočit, což se nejspíš podařilo. Holenda a Djuranovič jednoznačně zápas svými výkony i přesností ovlivnili. Dobrý krok a jsme rádi, že jsme se k němu odhodlali," kvituje trenér Jaroslav Hynek.

Některým útočníkům se stává, že se s přibývajícím věkem stahují v sestavě blíže vlastní brance, klidně až do obrany. A kdo ví, třeba Holenda takový proces právě načal...

„Jako že bych hrál stopera jako v týmu soupeře Magera? Jen to ne! Doufám, že zůstanu na ofenzivních pozicích," dušuje se Holenda.

Rozhodující slovo má ovšem kouč.

Tlačí se mezi nejlepší střelce

„Však jsme se nedávno s Honzou žertem o stoperovi bavili. Připustil, že ho v tréninku hrál v Plzni za trenéra Pivarníka. Podobné místo mu ale nechystáme. Pracuje na sobě a je hodně pohyblivý, svědčí mu ofenzivní posty," uklidňuje Hynek útočníka.

V obraně by bylo Gólendy opravdu škoda. Díky hrubce brankáře Agajeva vstřelil svůj šestý podzimní gól a v tabulce se posunul již mezi šest nejlepších střelců ligy, třeba na úroveň Milana Škody.

„Dostal jsem dáreček od gólmana. Střela mi úplně ideálně nesedla, na druhou stranu, kdybych se o ni nepokusil, gól se štěstím by nepadl," uznává Holenda, jehož Dukla udržela domácí neporazitelnost.

Reklama

Související témata: