Hlavní obsah

Liverpool - Sparta 0:1Světélko v temném podzimu. Plavšič trefil Letenským výhru nad Reds

Aktualizováno

Letenští fanoušci se modlí, ať už černý podzim skončí. A jsou vděční za každou pozitivní zprávu. Jedna taková v úterý večer přiletěla z Anglie. Výběr mladých sparťanských fotbalistů se na pátý pokus dočkal první výhry v rámci Premier League International Cupu. Po třech prohrách v minulé sezóně a říjnové porážce s Newcastlem, vyrazil tentokrát na Ostrovy zkušenější tým, který díky gólu Srdjana Plavšiče porazil Liverpool 1:0.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Srdjan Plavšič ze Sparty.

Článek

Přišel v létě z CZ Bělehrad jako žádaná posila. V české lize ovšem srbský záložník nastoupil pouze pětkrát, přitom jen v úvodním kole proti Bohemians v základní sestavě. A od pětiminutového štěku v 9. kole na Dukle koncem září ho kouč Stramaccioni nepoužívá.

Srdjan Plavšič si tak udělal radost aspoň v Anglii. Za týmem přitom dorazil z Prahy až pár hodin před zápasem poté, co mu bylo v pondělí vystaveno vízum. Áčko zapůjčilo také útočníka Lukáše Juliše či obránce Eldara Čiviče, který si jako jedna z letních posil ligu naposledy zahrál v půlce srpna ve 3. kole v Liberci. Skvělý výkon podal brankář Vojtěch Vorel.

Premier League International Cup týmů do 23 let:
Liverpool - Sparta Praha 0:1 (0:0)
Branka: 87. Plavšič.
Sparta: Vorel - Burda, Köstl, Březina (70. Boula), Čivič - Novotný (60. Ch. Frýdek), Sedláček, Mareček, Plavšič - Drchal, Juliš (65. Dao).

Zkušenější tým bojoval až do konce

Domácí těsně před přestávkou neproměnili penaltu, když kapitán Wilson vůbec netrefil branku. Dvanáct minut před koncem byl faulován Dao a rozhodčí nařídil druhý pokutový kop v zápase. Ani Plavšič jej ovšem neproměnil. Svoji aktivitu však korunoval tři minuty před koncem vítěznou trefou.

„Největším rozdílem proti říjnové porážce s Newcastlem bylo, v jaké sestavě jsme sem přijeli. Říkal jsem klukům před utkáním s Liverpoolem, že mají na to, aby zápas zvládli a v pátém utkání v součtu s minulým ročníkem konečně uhráli nějaké body. A jsem moc rád, že se to podařilo. Přivezli jsme sem zkušenější tým, který bojoval až do konce," hodnotí trenér Erich Brabec pro sparta.cz.

O slovo se hlásí Bonyho nástupce

Zajímavou postavou je také 19letý útočník Youssouf Dao z Pobřeží slonoviny, který je s devíti góly čtvrtým nejlepším střelcem Juniorské ligy.

Nejenže si Dao došel pro penaltu, trefil také brankovou konstrukci a Plavšičovi pak efektně přihrál na gól, když posadil ve vápně obránce na zadek zasekávačkou a míč střelci parádně naservíroval.

„Youssouf je naším stěžejním hráčem. Podává velmi dobré výkony, které podle mě dosahují parametrů A-týmu. Během zimní přestávky by si zasloužil dostat šanci," chválí výborné výkony útočníka z Pobřeží slonoviny trenér juniorky Michal Horňák.

Je však otázkou, zda Andrea Stramaccioni ví, koho všechno Sparta má. Mimochodem Juliš, jehož Ital v první lize nasadil jen v 1. kole, je s 11 brankami dokonce druhý nejlepší střelec Juniorské ligy.

Ve čtvrtek se mladá Sparta v boji o postup ze skupiny utká ještě s Eindhovenem. K dispozici bude také Vjačeslav Karavajev, jehož Stramaccioni v áčku rovněž nepotřebuje.

Zasloužili by si podle vás mladí fotbalisté Sparty dostat větší šanci v áčku Letenských, kterému se na podzim nedaří?
Ano.
94,7 %
Ne.
5,3 %
Celkem hlasovalo 9028 čtenářů.

Reklama

Související témata: