Hlavní obsah

Video ponižuje rozhodčí! tvrdí mladík. Fotbal je velký byznys, oponuje mu Ital

Praha
Aktualizováno

Navždy zůstane zapsán do historie jako první brankář, který v české fotbalové lize inkasoval gól poté, co jeho platnost potvrdil videorozhodčí. A ke všemu byla branka vlastní, míč si při svém debutu v nejvyšší soutěži za čáru srazil sám. Svým názorem na technickou novinku Martin Jedlička rozhodně překvapuje. „Video podle mě ponižuje rozhodčí. Jsou dostatečně kvalitní, aby rozhodovali na hřišti sami,“ tvrdí 19letý brankář Mladé Boleslavi po porážce 0:3 na Spartě.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Martin Jedlička, brankář Mladé Boleslavi, během ligového debutu na Spartě.

Článek
Fotogalerie

Když už máme video, tak chceme vidět, jak funguje... Přání fanoušků se na Letné v historickém duelu naplnilo dřív, než se dalo čekat.

Hned ve 12. minutě se muselo přezkoumat, zda si gólman Jedlička srazil Čivičův centr opravdu za brankovou čáru.

„Došlo k situaci, kdy šel míč za čáru. Asistent běžel k čáře, čímž mi tedy jasně signalizoval gól. Já branku uznal, ale z mého pohledu nebylo zřejmé, zda byl míč celým objemem za čárou. Proto jsem si vyžádal pomoc videa. A z přenosového vozu bylo potvrzeno, že branka byla uznána správně," líčí hlavní rozhodčí Karel Hrubeš.

Na zápas dohlíželo jedenáct kamer O2 TV Sport, která vysílala zápas přímým přenosem. Pouze její přenosový vůz zatím umožňuje videorozhodčího v české lize nasadit. Jak vyšlo po zápase najevo, pro potvrzení gólu byly směrodatné až záběry za brankou.

Velká premiéra za deset vteřin

„Z pohledu hlavních kamer rozhodnout nešlo, ale měli jsme dva záběry zezadu - a na základě nich jsme gól uznali," popisuje videorozhodčí Roman Hrubeš.

Nedočkavci měli štěstí. Nastala klasická sporná situace pro video.

„Míč se v sítí netřepetal, nešlo o běžný gól. Brankář bránil svým tělem sudímu ve výhledu, kontroloval bych situaci tak jako tak. I když asistent signalizoval jasně, bylo zřejmé, že si Karel vyžádá pomoc," poukazuje Roman Hrubeš, který není s jmenovcem Karlem v žádném příbuzenském vztahu.

První český videorozhodčí v akci si ani nestačil změřit, jak dlouho trvalo, než gól potvrdil. „Pustím si záznam zpětně a čas stopnu. Mám ale údaj, že šlo o deset vteřin. Napoprvé dobré, ne?" kření se Roman Hrubeš.

Jen ať se zápas moc nekouskuje

Mladý Jedlička byl v neděli večer na Letné jediný, komu se video nepozdává.

„Hned jsem si myslel, že jde o gól, ale je jen dobře, že video můj dojem potvrdilo. Pohlídá i řadu dalších věcí," míní Eldar Čivič, jehož šťastný centr video do akce povolal.

„V Itálii také probíhá první sezóna, v níž je video oficiálně nasazeno. A ohlasy jsou velmi dobré. Je důležité pro celý fotbal, který představuje velký byznys. Prolínají se v něm velké zájmy," oponuje Jedličkovi sparťanský kouč Andrea Stramaccioni.

„Sudím určitě pomáhá, mluvil jsem dnes s nimi. Dobrá věc, jen je důležité načasování, aby nedošlo k velkému kouskování hry. Podle mě by mělo být video použito, jen když o ně zažádá hlavní rozhodčí, ne někdo v přenosovém voze," přimlouvá se italský trenér.

„Pokud bude video na všech stadiónech, tak jen dobře pro fotbal," říká Petr Čuhel, asistent Mladé Boleslavi, který na Letné znovu zastoupil nemocného kolegu Dušana Uhrina.

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NHL

Nečas pomohl Carolině k výhře

Český hokejista Martin Nečas se podílel asistencí na výhře Caroliny na ledě New Yorku Islanders 3:2. Hurricanes tak už vedou sérii prvního kola play off NHL už 3:0.
NačítámNačíst další články