Hlavní obsah

Zájem Slavie? Spekulace neřeším, v Liberci jsem šťastný, hlásí obletovaný kouč

Liberec

Přiznává, že v závěru podzimu ho spekulace ohledně Slavie či Jana Nezmara celkem vyčerpaly. Ani v pauze si však od nich kouč fotbalového Liberce Jindřich Trpišovský příliš neodpočine. Údajně ho stále chce Slavia. Jenže 41letý expert je u Nisy šťastný.

Foto: Radek Petrášek, ČTK

Trenér Slovanu Liberec Jindřich Trpišovský

Článek

Pokud v Liberci zůstanete, jaké to pro vás bude bez Jana Nezmara? Co se pro vás změní?

Je to fakt, se kterým je potřeba se smířit, musíme se už koukat dopředu. Ale je také pravda, že jsme spolu měli nějak nastavený komunikační kanál, znali jsme se, nemuseli jsme spolu nad nějakou věcí dvě hodiny sedět a přemítat nad ní. Naše spolupráce byla rychlá. Vyřizoval příchody a odchody hráčů, administrativní věci a já se soustředil na trénování. Určitě někdo přijde a musím si zase zvyknout na něj. Aktuálně je to však velká změna. Však jsme spolu probírali všechno v podstatě od A do Z.

Není možné, že byste částečně funkci sportovního ředitele suploval?

Myslím, že kvůli bojům, které Slovan na jaře čekají, není kumulování funkcí z časových důvodů úplně dobré. V libereckých podmínkách práce sportovního ředitele obsahuje strašně moc věcí, včetně akademie. Bylo by to samozřejmě pěkné a myslím si, že i dobré, aby trenér mohl ovlivňovat zásadní věci A týmu, ale myslím, že trenér by měl být v kabině, obzvlášť v klubu s tak mladým mužstvem, jako má Liberec.

Ani provizorně ne?

To je otázka. Samozřejmě je tady pan Libor Kleibl, který je ředitel klubu a nějaké věci si vezme na sebe a se kterým vedle majitele některé věci momentálně už řeším. Víceméně je to ale otázka pro vedení, jak tu situaci vyřeší. Pokud budu mít kromě trénování i větší vliv na skladbu A týmu, budu samozřejmě jen rád, ovšem Honzův záběr byl obrovský a určitě se musí rozdělit na víc lidí.

Takže taková pozice Alexe Fergusona v Manchesteru United by vás nelákala?

Upřímně, momentálně ne. Nevím, co bude v budoucnu, ale teď jsem rád s kluky na hřišti a v kabině. Myslím, že důležité je být s hráči. Navíc náš trenérský styl máme hodně založený na práci s videem, což stojí opravdu hodně času. Možná do budoucna by mě to lákalo, ale styl, ve kterém to dělal sir Alex, kdy sedíte devadesát procent času v kanceláři, ani tolik ne.

Liberec však možná po úspěšném podzimu nečeká tak velký průvan. Jak velký seznam vytipovaných posil máte letos?

Určitě je užší než v minulosti. Myslím, že máme relativně dobré mužstvo. Samozřejmě vždy je potřeba ho něčím okysličit, ale neměly by nastat nějaké dramatické změny. Máme s majitelem i dohodu, že si teď necháme týden volna a vrhneme se na to až ten příští. Přiznám se, že podzim byl pro mě hodně vyčerpávající, na jeho konci jsem se už cítil dost unavený ze všech těch spekulací.

Omlouvám se, ale zeptat se musím, neboť se spekuluje, že vás lanaří Slavia.

Jsou to jen spekulace, žádnou oficiální nabídku nemám. Slovan mám hrozně rád, přilnul mi k srdci. Máme za sebou skvělý podzim, mám skvělé hráče a skvělý realizační tým. Jsem tady maximálně spokojený. Smlouvu mám do léta a aktuálně o nějaké změně nepřemýšlím, nemám důvod. Jsem tady nadšený. Za každý den v Liberci jsem šťastný.

A kdybyste přece jen dostal od Slavie nabídku?

Nechci přemýšlet nad kdyby, spekulace nemám rád. Osobní i profesní život mě naučil, že má cenu řešit jen věci, které jsou reálné. Po pravdě v této chvíli jsem šťastný, že mám volno a že je podzim za námi, a nechci nad tímto přemýšlet.

Zeptám se jinak. Liberec má za sebou nejlepší podzim od zisku titulu v roce 2012. Bylo by pro vás odcházení za této situace náročnější, protože chcete dokončit dobře rozdělanou práci, nebo méně náročné, když byste klub zanechal v dobré pozici?

Odpověď je jednoduchá. Byl bych šťastný, kdybych sezónu dokončil v Liberci. Mužstvo je charakterově zdravé. Dnes jsou v Liberci v podstatě všichni hráči, kromě Vládi Coufala, kteří přišli za našeho působení. Tým je složený, jak jsme si v rámci možností Liberce přáli. Hraje náročný a dobrý fotbal, který chceme. To mě hrozně naplňuje a každý den v Liberci je pro mě svátkem.

Mohl by zabojovat i o druhé místo?

Vše je možné. Hodně záležet bude na startu do jara, který je vylosováním složitý. A strašně na složení kádru, který tady bude. Pokud zůstane z devadesáti procent a podaří se ho doplnit alespoň o jednoho produktivního hráče, tak pevně věřím, že jsme schopní hrát o nejvyšší příčky do posledního kola.

Máte od vedení nějaký příslib, že kádr z větší části zůstane pohromadě?

S vedením jsme se už bavili. Opravdu cítím, že by tentokrát v kabině žádný průvan být neměl. Chtěli bychom udělat maximum, aby úpravy byly jen kosmetické. To znamená odchod jednoho, maximálně dvou hráčů v případě mimořádné nabídky.

Pokud dokončíte sezónu v Liberci, v počtu odkoučovaných zápasů Slovanu v první lize (nyní 76) přeskočíte Jaroslava Šilhavého (84), před vámi už bude jen Ladislav Škorpil (216). Co vy na to?

Vím o tom. Říkal mi to i náš tiskový mluvčí Lukáš Váňa, že s Olomoucí to byl už můj 107. soutěžní zápas. Ani mi to nepřijde, že je to už taková doba... Určitě by to pro mě bylo příjemné zařadit se za Láďu Škorpila.

Reklama