Hlavní obsah

Pulkrab předehnal Lafatu i Baroše

Hynek PreislerSport.czPrávo

Ve fotbalové lize teď nenajdete útočníka s lepší formou. Matěj Pulkrab na jaře nasázel už šest gólů, během krátké kariéry celkem 15. Je mu 20 let, přesto už ho zdobí zajímavá čísla. Na prvních patnáct branek v nejvyšší soutěži potřeboval méně času než například excelentní střelci David Lafata, Milan Baroš či Jan Nezmar, členové prestižního Klubu ligových kanonýrů.

Foto: Radek Petrášek, ČTK

Matěj Pulkrab z Liberce střílí první gól do brněnské sítě.

Článek

„Pulky je jednoznačně typem útočníka, který má na góly čich. Je to dar, to se nedá naučit. Jak kdysi říkal trenér Ladislav Škorpil, buď góly dáváš, nebo ne. A kdo je dává, tak je bude střílet pořád, ať hraje, v jaké chce soutěži," tvrdí Nezmar.

„Je to obdivuhodné a patnáct gólů už nemůže být náhoda. Je to výsledek jeho instinktu, míč si ho ve vápně vždycky najde, což jsme říkali i o Lafatovi. Pulkrab je podobný typ, ale podle mého názoru ještě agresivnější, což současný fotbal vyžaduje. Věřím, že toho má ještě hodně před sebou a roste i pro reprezentaci," chválí útočníka libereckého Slovanu fotbalový expert Vlastimil Palička.

Podobně slibně do ligy vtrhl naposledy Václav Kadlec, který je druhým nejmladším střelcem v historii soutěže. Když mu bylo stejně jako dnes Pulkrabovi, na kontě měl dokonce 22 zářezů. Jenže první gól dal měsíc před sedmnáctinami, liberecký ostrostřelec až měsíc před devatenáctinami. U Pulkraba proto vyniká údaj, kolik času v průměru potřeboval na jednu trefu odehrát. Je to jen 112 minut.

„Matěje znám ze sparťanské mládeže a myslím, že to měl v sobě vždycky. Orientace ve vápně a góly s ním šly v každém ročníku. Ne nadarmo byl nejlepším střelcem dorostenecké ligy. Teď už navíc dospěl, stal se z něj pořádný chlap," pochválil v úvodu jarní části ligy liberecký trenér David Holoubek útočníka, který u Nisy do konce sezóny hostuje ze Sparty.

Kolik potřebovali času?
Matěj PULKRAB 112
Stanislav TECL 161
Jan NEZMAR 200
Jan CHRAMOSTA 216
Jiří ŠTAJNER 255
David LAFATA 286
Václav KADLEC 288
Milan BAROŠ 304
Luděk ZELENKA 325
Libor DOŠEK 388
Údaje za jmény vybraných hráčů udávají průměrný počet minut potřebný na dosažení gólu do chvíle, než jich v nejvyšší soutěži nastříleli patnáct.

Reklama