Hlavní obsah

Rozhodčí, který nepotřebuje červenou. Proske píská Plzeň se Spartou

Praha
Aktualizováno

Během ligové sezóny odpískal 13 zápasů, rozdal 43 žlutých karet (průměr 3,3 na utkání) a žádnou červenou. Právě rozhodčí Zbyněk Proske byl delegován jako hlavní na nedělní šlágr 24. kola mezi Plzní a Spartou. Jako asistenti mu budou pomáhat Jan Paták a Jaroslav Kubr. Nominace sudích byla zveřejněna na oficiálních stránkách HET ligy.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Hlavní rozhodčí Zbyněk Proske signalizuje, že na základě videa neuznal gól slávistického útočníka Milana Škody.

Článek
Fotogalerie

Letenští si nejspíš kritickou poznámku neodpustí. Zbyněk Proske už jednou výrazně chyboval ve prospěch Plzně. Na podzim 2014 v Jihlavě necitlivě několik sekund před vypršením 45. minuty ukončil poločas, byť mohl domácí hráč postupovat od poloviny hřiště sám na branku Viktorie.

„U něj jsem si absolutně jistá, že chyboval neúmyslně. Je z toho poučený navždy, už nikdy se mu to nestane," ujišťovala Dagmar Damková, tehdejší šéfka komise rozhodčích.

Koncem letošního února se postaral o historický moment. Proske jako první rozhodčí v české lize odvolal gól na základě přezkoumání u videa. Jako hlavní arbitr v duelu 18. kola neuznal branku slávistického útočníka Milana Škody v utkání s Bohemians 1905.

V aktuálním ročníku je Proske zajímavou výjimkou. Z šestnácti nejčastěji nasazovaných rozhodčích v první lize zůstává jediným, který ještě nevytasil žádnou červenou kartu.

Během loňské zimy na soustředění v Portugalsku představil také své zajímavé civilní povolání. Proske vystudoval VŠB v Ostravě a také tamní Technickou univerzitu. Stal se na ní odborným asistentem pro výuku šesti různých předmětů na Katedře městského inženýrství.

Reklama

Související témata: