Hlavní obsah

Drsná divočina ve Vsetíně! Fanoušci házeli po sudích plechový odpadkový koš i skleněnou lahev

Praha

Byla to pořádná divočina, která se nakonec hokejovému Vsetínu značně prodraží. Disciplinární komise Českého svazu ledního hokeje totiž valašský klub potrestala devadesátitisícovou pokutou a podmínečným trestem odehrání jednoho soutěžního utkání bez přítomnosti diváků za chování vsetínských fanoušků v pátečním pátém čtvrtfinále první ligy proti Prostějovu.

Foto: Martin Pavlík

Fanoušci Vsetína.

Článek

Vhazování kelímků a odpadků na ledovou plochu? Ve Vsetíně zašli domácí příznivci mnohem dál. A hlavní sudí pátečního duelu Jan Doležal s Michalem Dědkem vše popsali v poznámkách zápisu o utkání.

„V čase 39:34 byla ledová plocha zaházena kelímky od piva. Při odchodu do šaten po druhé třetině byli hlavní rozhodčí politi pivem. Po skončení utkání byl hlavní rozhodčí zasažen na ledové ploše předmětem hozeným z hlediště," píše se v oficiálním zápisu.

To ale není zdaleka všechno... „Rovněž byla na ledovou plochu hozena skleněná lahev po rozhodčích. Při opuštění ledové plochy byl na rozhodčí hozen plný plechový odpadkový koš. Rozhodčí nebyli zasaženi."

Disciplinární komise ČSLH výše popsané skutky prověřila na videozáznamu, na jehož základě v plném rozsahu potvrdila pravdivost sdělení arbitrů. A to prý ještě nezaznamenali veškeré závadné jednání...

Foto: www.hc-vsetin.cz

Gólman Vsetína Jan Šelepněv.

„Jako příklad může sloužit vhazování plastových lahví na hrací plochu po vyloučení hráče Michala Hryciowa (Vsetín), cílené vhazování nejrůznějších předmětů po hráčích Prostějova v průběhu jejich odchodu do hráčské šatny po skončení druhé třetiny či vhazování předmětů na hrací plochu, které následovalo po vyloučení prostějovského Matouše Maxmiliána Venkrbce v čase 59:59," stojí v oficiální zprávě disciplinární komise.

Mohlo dojít k vážnému poranění

Podle ní v daném případě šlo o závažné a zcela nepřípustné projevy nesportovního chování. „Zejména pak jedná-li se o vhození odpadkového koše, jímž se snažili blíže nezjištění diváci zasáhnout rozhodčí odcházející prostorem mezi hráčskými lavicemi do kabiny rozhodčích," uvádí disciplinárka.

„Stejným způsobem lze charakterizovat vhození skleněné lahve, u které se při nárazu do hrací plochy předpokládá rozbití na jednotlivé střepiny, jimiž může následně dojít k vážnému poranění zasažené osoby," doplňuje disciplinární komise.

Vsetínský klub tak nezajistil pořádek na stadionu a bezpečnost účastníků utkání. „Klubem zajištěná pořadatelská služba se omezila na zcela pasivní a neefektivní řešení situací, kdy se žádným způsobem nesnažila zabránit popsaným projevům nesportovního chování, též zřetelně nepostupovala tak, aby zjistila jména výtržníků a ohlásila je k tomu určeným orgánům."

V úterý se ve Vsetíně rozhodne o postupujícím

Vsetín za výše zmíněné prohřešky obdržel devadesátitisícovou pokutu a zároveň podmíněný trest na zkušební dobu sedmi měsíců odehrát jedno soutěžní utkání první ligy bez přítomnosti diváků.

Podle soutěžního a disciplinárního řádu ČSLH je možné v podobných případech, nedojde-li při nich k přerušení či ukončení zápasu, uložit finanční pokutu až ve výši 120 tisíc korun, případně trest odehrání utkání bez přítomnosti diváků nebo uzavření hřiště až na šest soutěžních utkání.

Vsetín v pátek doma prohrál s Prostějovem 2:4, Jestřábi následně v neděli na svém ledě triumfovali 5:1 a v boji o semifinále si vynutili rozhodující sedmý zápas. Ten se odehraje v úterý od 17:30 ve Vsetíně.

Reklama

Související témata: