Hlavní obsah

Jihlava - Kladno 2:4Hotovo! Kladno a České Budějovice si zahrají baráž o extraligu. Postup Rytířů pečetil Jágr

lik, panČTKSport.cz
Aktualizováno

Je jasno! Hokejisté Kladna a Českých Budějovic si zahrají baráž o účast v příštím ročníku extraligy. Rytíři v pátém utkání zvítězili na ledě Jihlavy 4:2, a celou sérii tak vyhráli poměrem 4:1. Poslední branku si připsal Jaromír Jágr, na dva góly nahrával Tomáš Plekanec. Jen pět zápasů potřebovaly také České Budějovice. Jihočeši zvítězili na ledě Vsetína 2:0, a oba týmy tak doplní v extraligové baráži Chomutov a Pardubice.

Foto: Luboš Pavlíček, ČTK

Zleva brankář Jihlavy David Honzík, Jaromír Jágr z Kladna a Tomáš Jiránek z Jihlavy.

Článek
Fotogalerie

Jihlava odehrála proti Kladnu v boji o naději povedenou první třetinu, jenže Středočeši v ní byli efektivnější. Hned zkraje viděli diváci dvě sóla. Martina Osmíka vychytal Lukáš Cikánek a po chvilce se nenechal zahanbit ani jeho jihlavský protějšek David Honzík proti Jakubu Strnadovi.

V 10. minutě otevřel skóre brzy po buly Tomáš Harkabus, když se trefil parádně z mezikruží, jenže elán Dukly zchladil už po 65 sekundách dorážkou Antonín Melka. Domácím pak zásluhou přesilovky a velkého tlaku téměř tři minuty zatápěla formace Rytířů s Plekancem a Jágrem.

Foto: Luboš Pavlíček, ČTK

Zleva André Lakos z Kladna, Lukáš Klíma z Jihlavy, Martin Osmík z Jihlavy a brankář Kladna Lukáš Cikánek.

Pak měli Jihlavští štěstí, když Tomáš Redlich trefil tyčku, jenže chvilku poté se ujal Strnadův pokus a bylo to 1:2. Obrat navíc ve druhém dějství potvrdil při přesilovce Brendon Nash.

V nástupu do třetí části se sice Dukla dostala ještě na dostřel díky povedené ráně Josefa Skořepy, jenže pak zblízka po Plekancově nahrávce uklidnil hosty Jágr.

"To bude úplně něco jiného. To už není ani play off. To je spíš něco jako mistrovství světa. Podobný systém. I když máš čtyři mužstva. Je to něco jiného než play off. Každý bod je důležitý. Hlavně je umění si dokázat ušetřit síly. Tady v play off to nepotřebuješ. Protože víš, že nastoupíš proti stejnému týmu další zápas," řekl Jágr.

"I když jsme vyhráli základní část, tak v těžkých utkáních nám chyběla síla v klinčích, odvaha, důraz, důslednost. A to se projevilo i v semifinále. Prostě Kladno bylo silné v přetahováních a jejich šikovnost na hokejce se projevila," řekl kouč Dukly Petr Vlk.

Budějovicím stačily dvě branky

Hokejisté Českých Budějovic ve třech úvodních zápasech série ani jedinkrát neinkasovali, ale ve čtvrtém utkání před svými fanoušky místo završení postupu selhali a prohráli 3:4.

Dnes přišla náprava. A dokonce počtvrté s čistým štítem. V první bezbrankové třetině měl první možnost domácí Tomáš Pitule, na druhé straně trefil Martin Heřman tyč. Rozhodlo se v nástupu do druhé části, kdy hosté dvakrát udeřili.

Foto: Dalibor Glück, ČTK

Zleva brankář Českých Budějovic Petr Kváča, jeho spoluhráč Martin Jandus a Antonín Pechanec ze Vsetína.

Nejprve na začátku 24. minuty posadil Jihočechy na koně Cody Bradley, jemuž ale ke gólu vydatně pomohla nepřesná rozehrávka Vsetínských ve vlastním obranném pásmu. Ve 26. minutě domácí propadli znovu, a dokonce v oslabení je nachytal Martin Beránek.

Lukáš Endál pak trefil ještě tyč, ale ani tento kousek štěstí domácím ke zvratu nepomohl. V 54. minutě mohl Jiří Drtina odčarovat kouzlo gólmana Petra Kváči, také jeho pokus ale zastavila branková konstrukce.

"Je to série, na kterou potřebujete uhrát čtyři vítězství. My jsme je uhrát dokázali a paradoxně to pro nás bylo jednodušší venku. Porazili jsme velmi dobrý tým a jsme rádi za to, jak pro nás základní část a teď i play off dopadly," řekl webu Vsetína trenér Motoru Václav Prospal, který s týmem i díky vyřazení Jihlavy vyhrál první ligu.

"Prodloužili jsme si sezonu, dostáváme se do fáze, kterou jsme si všichni přáli. Pro nás je teď důležité, že můžeme pošetřit síly, protože baráž startuje až příští pátek. Jak říkám, v tomto momentu jsme šťastní, protože jsme porazili velmi kvalitní tým," dodal Prospal.

Vsetín doplatil na střelecké trápení. "Pokud tři zápasy doma nedáme gól, tak to je samozřejmě samo o sobě všeříkající. Myslím si, že kluci ukázali velkou vůli, velkou touhu vstřelit branku, ale částečně nám nepřálo štěstí. Motor byl v globále o fous lepší a zaslouženě vyhrál celou sérii. Určitě to mohlo být dramatičtější, ale takový je sport," prohlásil trenér Vsetína Martin Jenáček.

Chance liga - semifinále
Jihlava - Kladno 2:4 (1:2, 0:1, 1:1)
Branky: 10. Harkabus, 41. Skořepa - 11. Melka, 18. J. Strnad, 31. B. Nash, 47. Jágr. Rozhodčí: Zubzanda, Kubičík - Hejl, Podrazil. Vyloučení: 7:5, navíc J. Říha (Kladno) 10 min. Využití: 0:1. Diváci: 5634. Konečný stav série: 1:4.
Vsetín - Motor České Budějovice 0:2 (0:0, 0:2, 0:0)
Branky: 24. Bradley, 26. M. Beránek. Rozhodčí: Wagner, Souček - Bosák, Maštalíř. Vyloučení: 8:11. Bez využití. V oslabení: 0:1. Diváci: 4120. Konečný stav série: 1:4.
Program baráže

Reklama