Hlavní obsah

Cikáne, uráželi vítkovického Lakatoše. Jaký trest Prostějov za své fanoušky vyfasoval?

Praha

Prvoligový Prostějov musí z rozhodnutí disciplinární komise hokejového svazu zaplatit pokutu deset tisíc korun za rasistické skandování svých fanoušků na adresu útočníka Vítkovic Dominika Lakatoše v přípravném utkání hraném 30. srpna.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Dominik Lakatoš na archivním snímku galavečera Hokejista sezony.

Článek

Právě se rozeběhla poslední minuta základní hrací doby, když Lakatoš, letní vítkovická posila z Liberce, úspěšně zamířil do prázdné prostějovské branky a zvýšil náskok Ostravanů na 4:2.

Závěrečné vteřiny už se ale nedohrály. Příznivci Jestřábů totiž začali Lakatoše skandováním „Cikáne" rasisticky urážet. Vítkovičtí hokejisté v čele s jejich trenérem Jakubem Petrem se následně odebrali do šatny a zbylých sedmapadesát vteřin už se neodehrálo.

Svazová disciplinární komise se incidentem zabývala, prostudovala videozáznam situace a po téměř třech týdnech rozhodla. Prostějov potrestala finanční pokutou ve výši deset tisíc korun.

„Došlo k porušení ustanovení Soutěžního a disciplinárního řádu ČSLH, ukládajícího klubům zajistit, aby se jejich příznivci nedopouštěli projevů hanobících národ, rasu nebo etnickou skupinu, případně jednotlivce či skupinu osob pro jejich skutečnou či domnělou rasu, příslušnost k etnické skupině, národnost, politické přesvědčení, náboženské vyznání nebo sexuální orientaci," uvádí se v tiskové zprávě.

Reklama

Související témata: