Hlavní obsah

Olympijský vítěz Patera bude na žádost Jágra trenérem hokejistů Kladna

Aktualizováno

Hokejisty prvoligového Kladna povede jako kouč olympijský vítěz z Nagana a čtyřnásobný mistr světa Pavel Patera, který je i jednatelem klubu. Na střídačce nahradí Jindřicha Lidického, který ve své premiérové sezóně u prvního týmu po triumfu v základní části druhé nejvyšší soutěže vypadl ve čtvrtfinále s Ústí nad Labem. Uvedly to internetové stránky Rytířů.

Foto: Petr Horník, Právo

Nový trenér kladenských Rytířů Pavel Patera.

Článek

"Zvažovalo se několik různých variant, ale Jaromír Jágr nakonec projevil přání, abych se áčka ujal i jako trenér," řekl klubovému serveru Patera. Jágr, hvězda Floridy, vlastní klub ze sedmdesáti procent, zbývající třicetiprocentní podíl patří městu. Právě za něj byl Patera schválen jednatelem.

Čtyřiačtyřicetiletý Patera je kladenským odchovancem. Z klubu odešel v roce 1996 a po angažmá v AIK Stockolm, Vsetíně, Dallasu, Minnesotě a Omsku se do něj vrátil v roce 2004. Po sestupu před dvěma roky Kladno s dosavadním kapitánem neprodloužilo smlouvu a Patera hrál ještě rok v extralize za Olomouc. V uplynulém ročníku byl asistentem u mladšího dorostu PZ Kladno. Pozici hlavního kouče u prvního týmu bere jako další výzvu v kariéře.

"Nebojím se toho a souhlasil jsem. Jsem přesvědčený, že se mi podaří úspěšně skloubit práci jednatele s pozicí hlavního trenéra, což není výjimkou ani v některých jiných hokejových klubech," řekl Patera, který má na kontě tituly se Vsetínem (1999), v Rusku s Omskem (2004) a ve Švédsku s Färjestadem (2006), kde tehdy hrál v závěru sezóny.

Tým opouští Stach

V kádru Kladna zůstávají po uzavření nové roční smlouvy s opcí útočníci Patrik Machač s Tomášem Redlichem a obránce Martin Kehar. Opci Rytíři uplatnili na brankáře Lukáše Cikánka. O posilách bude jasno později. "Jména nových posil do konce měsíce zveřejnit ani nejde, protože mají ve svých klubech stále platné smlouvy," uvedl Patera

Středočeský klub opouští útočník David Stach, který vytvořil v této sezóně nový rekord v kanadském bodování základní části první ligy. Dohodl se na angažmá s extraligovou Plzní. Do zámoří odchází nadějný japonský junior Juki Miura. V týmu nebudou pokračovat ani forvardi Tomáš Pitule, David Dvořáček, Michal Lukáč, Vojtěch Šilhavý a Martin Čurda a obránci Arťom Těrnavskij a Václav Kolářík.

"Na skladbě kádru pracuji už od začátku března, kdy jsem nastoupil do funkce jednatele klubu. Jednotlivé hráče jsem si chtěl ještě potvrdit s hlavním trenérem. Tím se teď stávám já a pochopitelně mám o mužstvu své konkrétní představy. To samé platí o mých asistentech. Jejich jména ještě neprozradím, nejprve je prokonzultuji s Jardou Jágrem," dodal Patera. Letní přípravu s týmem začne 28. dubna.

Reklama

Související témata: