Hlavní obsah

Budějovice mám v srdci. Napotřetí už dvojnásobný mistr světa volání Motoru vyslyšel

Praha

Když před pěti lety pověsil brusle na hřebík, usadil se s rodinou na Floridě a začal se věnovat trénování mládeže v Tampě. Mateřské České Budějovice za tu dobu bývalého vynikajícího hokejového útočníka Václava Prospala několikrát oslovily s nabídkou, jestli by klubu svého srdce nepomohl k návratu do extraligy. Dočkaly se až nyní, když dvojnásobný mistr světa kývl na nabídku vést od příští sezóny tým Motoru jako hlavní trenér.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Václav Prospal.

Článek

„Po konci hráčské kariéry už jsem jejich nabídku dvakrát odmítnul. České Budějovice mám ale v srdci, vyrostl jsem v nich a naučil se tam hrát hokej. Když byla v NHL dvakrát výluka, vždycky jsem se vrátil do Budějovic. Nešel jsem hrát jinam, i když nabídky, i z jiných lig, byly," řekl třiačtyřicetiletý Prospal, který v současné době působí u seniorské reprezentace jako asistent trenéra Jandače.

„Hlavní poděkování patří manželce. Kdyby Monča a děti byly proti, bez nich bych se do Budějovic rozhodně nevracel a zůstali bychom žít na Floridě," uvědomuje si Prospal.

„Svým způsobem se teď domů vracím už napotřetí. Chci přiložit ruku k dílu a pomoct, abychom se vrátili tam, kam patříme," netají nástupce Mariana Jelínka, že cílem je postup do extraligy. O tu České Budějovice přišly v roce 2013, kdy Mountfield převedl licenci pro nejvyšší soutěž do Hradce Králové.

Ze své filosofie neustoupím!

Prospal podepsal s Budějovicemi smlouvu na dva roky, kromě koučinku bude řídit i celý sportovní úsek klubu. „Každý trenér má zájem, aby si mohl vybírat hráče, které chce. Komunikace mezi nejužším vedením a trenérským štábem musí probíhat, jinak by klub nemohl fungovat. Aby se nepřiváděli hráči, o které trenéři nemají zájem. Nebo naopak ti, které zase nechce vedení klubu," ví muž s více než tisícovkou startů v zámořské NHL.

Jako hlavní trenér dosud Prospal vedl jen mládežnické výběry týmu Tampa Scorpions Bantam AA, přechodu k dospělým se ale nebojí. „Svým způsobem to může být něco jiného, na druhou stranu věřím, že tréninky, které jsem dělal v Americe s mládeží, budou v Českých Budějovicích dost podobné. Je úplně jedno, jestli jsi profík nebo dítě. Vyznávám určitou filosofii a od ní neustoupím! Přes to nejede vlak," má jasno Prospal.

Reklama

Související témata: