Hlavní obsah

Hokejové léto: odpočinek, tvrdá příprava, ale i fotbal

PRAHA

Lázně, dovolená u moře či v českých luzích a hájích, ale i fotbalové mistrovství světa a vypocené litry potu v přípravě na nadcházející sezónu. Tak vypadá léto českých hokejových hvězd působících v zámořské NHL. Letos však prázdniny řady z nich zaplnila i jednání o nových smlouvách.

Foto: PRÁVO/Milan Vojtek

Hokejisté si letní přípravu často zpestří exhibičním fotbalovým utkáním. S míčem na snímku David Výborný.

Článek

Po loňských změnách v NHL se totiž mnozí hokejisté 1. července stali volnými hráči a o své budoucnosti mohli jednat se všemi zájemci. Pavel Kubina i další tak strávili několik hodin u mobilního telefonu a probírali se svými agenty nabídky, které jim kluby předložily.

Nejprve však po skončení sezóny přišel čas dovolených, povalování se u moře, napravování se v lázních a hlavně věnování se rodinám, na které v sezoně nemají hráči moc času. "Dělám to tak každý rok. Jezdím do Třeboně a je to moc příjemné," pochvaloval si útočník David Výborný v rozhovoru pro ČTK. Pětinásobný světový šampión však zároveň pojímá své ozdravné kůry jako rodinnou akci. "Vždy jezdíme po hradech, zámcích a dalších památkách v okolí. Spojuji potřebné s příjemným," pousmála se opora Columbusu.

Duda nemusí brát na nikoho ohled

Výborný stejně jako další hráči jezdí i za teplem k moři. Tam se letos vydal také Petr Průcha, jenž má za sebou první sezónu v kanadsko-americké soutěži, při které zazářil v dresu New Yorku Rangers. "Jeli jsme s kamarádem do Chorvatska. Bylo to ale ještě před sezónou a zas tak velké teplo nebylo, takže jsme se v moři nekoupali. Jen v hotelovém bazénu," řekl Průcha ČTK. Alespoň se však mohl věnovat tenisu a dalším sportovním aktivitám. Bez nich se totiž hokejisté stejně jako fotbalisté neobejdou ani mimo sezónu.

Po několikatýdenním odpočinku však hokejisté začnou myslet na další sezónu, a protože většina z nich jsou správní profesionálové, dojde i na nabírání fyzické kondice - aby měli od října "kde brát". Posilovna, kolo či běh, příprava je prakticky vždy a všude stejná. Liší se pouze forma, zda hráči vyhovuje trénovat samostatně nebo raději ve skupině.

"Já se letos připravuji sám a je to to nejlepší, co může být. Nemusím brát na nikoho ohled a dělám to, co potřebuji," řekl útočník Radek Duda. Exslávistický rebel bude v příští sezóně hrát ve Švédsku, a proto se již nepřipravuje pod vedením Vladimíra Růžičky. Na svůj tréninkový plán, který mu připravil někdejší reprezentační kouč Radim Rulík, proslulý svou náročností, však nedá dopustit.

Kladeňáci trénují spolu

Další se připravují v menších či větších skupinkách. Na Kladně trénují Tomáš Kaberle, Tomáš Plekanec, Zdeněk Nedvěd a další slavní odchovanci "Poldovky", nejznámější tréninkový kemp se poté každoročně koná v Prostějově, kde se na přelomu června a července schází Jágr tým. Letos se ale musel obejít bez své největší hvězdy Jaromíra Jágra, který si v zámoří léčí v květnu operované rameno.

Trenér Marian Jelínek ale i tak v okolí prostějovských tenisových kurtů proháněl řadu mistrů světa i možných budoucích opor národního týmu. "Zdejší příprava mi docela vyhovuje," pochvaloval si Jan Hrdina. Hokejisté vedle náročných výjezdů do okolních kopců trénují i na místním velodromu. Jen nesmí pršet, pak je totiž betonový ovál nebezpečný.

Letos bylo hokejové léto ozvláštněno i fotbalovým mistrovstvím světa v Německu. Do Hamburku, Dortmundu či Mnichova se vydala celá řada hokejistů, a to nejen na české zápasy. Například Výborný s Janem Hlaváčem a dalšími se chystali i na semifinále. "To pro mě šampionát definitivně skončil vyřazením Brazílie," podotkl Kubina, který přímo v dějišti sledoval výkony českých fotbalistů v dresu s číslem pět na zádech. "Nosil ho René Bolf, tak aby to alespoň někdo z Ostravy byl," vysvětloval se smíchem.

Průcha se o lístky nestaral

Další hráči se spokojili se sledováním zápasů doma či v restauracích a barech. "Když jsem se vracel do Čech, tak akorát začali hrát. Vše proto sleduji v televizi, kde je to taky krásné. Nestaral jsem se o lístky. Asi by se to dalo zařídit, ale nehonil jsem se za tím," vysvětlil Průcha, kterého vedle návštěv hospůdek nadchlo i sledování zápasů u kamaráda a dlouholetého spoluhráče Petra Koukala. "Má velkoplošnou obrazovku a jeho přítelkyně vždy uvařila. Tam jsme chodili rádi," pousmál se.

Přestože je nyní léto v plném proudu, hokejistům se už volnější režim pomalu krátí. Někteří si od přípravy odskočí ještě na jednu dovolenou, na přelomu července a srpna pak již opět navléknou brusle a výstroj a začnou trénovat na ledě. Aby byli dobře připravení na zářijový boj o místa v týmech NHL a vydobyli si pokud možno lepší platové podmínky pro budoucnost.

Reklama

  3 : 0 Česko - Švýcarsko 3 : 0 dohráno
20240425T14 : 00:00+0200
Česko vs. Švýcarsko
Česko vs. Švýcarsko
Česko
Švýcarsko
  Slovensko - Česko dnes 16 : 30
20240426T16 : 30:00+0200
Slovensko vs. Česko
Slovensko vs. Česko
Slovensko
Česko
  Třinec - Pardubice dnes 17 : 00
20240426T17 : 00:00+0200
Třinec vs. Pardubice
Třinec vs. Pardubice
Třinec
Pardubice
  Kanada - Česko dnes 18 : 00
20240426T18 : 00:00+0200
Kanada vs. Česko
Kanada vs. Česko
Kanada
Česko