Hlavní obsah

Naši zelenáči ukradli Čechům slávu, píší ve Švédsku. A co ta hala? diví se

Zatímco čeští hokejisté i debutující reprezentační kouč Miloš Říha si navzdory těsné porážce od Tre Kronor 2:3 na úvod Turnaje Karjala pochvalovali výkon a oživený duch národního týmu i elektrizující atmosféru v holešovické Tipsport areně, pohledem ze Švédska vypadal duel zdobící 110leté výročí českého organizovaného hokeje trochu jinak.

Foto: Michal Kamaryt, ČTK

Švédský útočník Jakob Lilja překonává Jakuba Kováře v brance českého týmu.

Článek
Fotogalerie

„Debutanti v dresu Tre Kronor pokazili Praze 110leté oslavy. Přijeli jsme s týmem, jehož polovinu tvořili nováčci. Češi nasadili to nejlepší, co měli k dispozici, v hledišti fandily i dvě největší osobnosti jejich hokejové historie Jaromír Jágr a Dominik Hašek, kteří nakonec jásat nemohli, protože pár švédských zelenáčů show obrátilo naruby," píše například komentátor listu Aftonbladet Mats Wennerholm.

Odkazuje především na střelce gólů Jonathana Davidssona s Jakobem Liljou z Djurgaardenu, jimž se premiéra v národním týmu povedla náramně, stejně jako jedenatřicetiletému gólmanovi Larsi Johanssonovi z CSKA Moskva.

Wennerholm to ale pokládá spíše jako důkaz velké šíře kvality švédského hokeje, protože s hráči z vítězného týmu z Prahy se nejspíš pro vrchol sezony moc nepočítá.

„Z tohoto týmu jich přežije zužování kádru pro MS na Slovensku jen opravdu velmi málo. Mnoho z nich se nepodívá ani na příští turnaj Channel One Cup," dodává.

Podobně pochvalná slova napsal i komentátor listu Expressen Sanny Lindström: „Bylo patrné, že ve Švédsku se hraje rychleji než v Česku. Časy našeho hokeje nikdy nebyly lepší. Masově produkujeme hráče pro Severní Ameriku, a i když mnoho mladých talentů zemi opouští, tady je jasně vidět, že kvalitativní šíře švédského hokeje je enormní."

Lidström dále uvádí, že manažeři švédských klubů, které z velké části hráče pro turnaj Karjala dodaly, mohou být po zhlédnutí zápasu v Praze na svoji práci náležitě hrdí. Nicméně být v jejich kůži, pustit své největší opory do pražské Tipsport arény by se prý obával.

„Když jsem tady viděl ta stará plexiskla na mantinelech, byl jsem přinejmenším překvapen, protože tahle jsou ve švédské lize zakázána už od roku 2012 a i ve druhé lize Hockeyallsvenskan byla v roce 2016 plně nahrazena novými. Mnohem pružnějšími a bezpečnějšími. Narazit tady v Tipsport areně do skel je jako narazit do betonu," podivuje se komentátor.

„Sportovní ředitel Djurgaardenu Joakim Eriksson nejspíš seděl u televize, sledoval své čtyři nejlepší útočníky (Brodin, Davidsson, Josefson, Lilja) a musel být hodně nervózní, ustaraný a pořádně naštvaný. Tvrdý náraz v dnešní rychlosti na takto stará plexiskla může být devastující. Povolit něco takového v roce 2018 je nepochopitelné a mezinárodní federace by to neměla povolit," naléhá Lidström.

Na stejný problém ukazuje i v rámci Ligy mistrů, v níž norský Storhammar hostil švédskou Skellefteå na stadionu se stejně tvrdými plexiskly, jaké má Tipsport arena, která hostila zápas místo obvyklé moderní O2 areny, kde se připravuje finále Fed Cupu.

Nikdo si nestěžoval

„Modernější pružící plexiskla už jsou pro nové arény předepsány. Nicméně v halách, kde stále fungují starší plexiskla, není nutná povinnost instalovat ta nová. V zápase se Švédy tedy bylo všechno v souladu s regulemi a ani si nikdo ze švédské strany nestěžoval," řekl pro Sport.cz tiskový mluvčí Českého hokeje Zdeněk Zikmund.

„Starší plexiskla jsou u nás stále na většině zimních stadionů, třeba v pražské O2 areně už jsou ale ta moderní pružící," dodal Zikmund s tím, že třeba na MS už jsou podle regulí povinná moderní plexiskla.

Reklama