Hlavní obsah

Konečně. Na tréninku střílím o sto šest a nic, oddechl si Gudas. Při Hubáčkově přání měl husinu

Brno

Když propálil Jussiho Olkinuoru a snížil na 2:3, zaplněná brněnská aréna hodně bouřila. Tvrďák z Philadelphie Radko Gudas vykřesal českým hokejistům přesilovkovou ranou v samém závěru ještě maličkatou naději na obrat, radost domácích fanoušků však měla jepičí život. Finové si ve zbylých 28 sekundách zápasu už cenný triumf na letošních Carlson Hockey Games v Brně vzít nenechali.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Obránce Radko Gudas během utkání s Finy v rámci Carlson Hockey Games.

Článek
Fotogalerie

Ve třetí třetině jste soupeře mačkali, přesto porážku neodvrátili. Jak hodnotíte úvodní vystoupení národního mužstva na turnaji?

Byly tam dobré momenty. Třetí třetina byla výborná, druhá tolik ne. V té první jsme měli herně navrch, jenže se nedostali do šancí.

Chyběl důraz?

Myslím si to. Stávalo se nám, že jsme stříleli a nikdo před brankou nebyl. Občas jsme zase stříleli moc brzo a nepočkali na útočníka, než tam dojede. Trošku jsme se hledali, ale jak šel zápas dál a dál, hráli jsme líp a líp.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Michael Frolík (vlevo) a Filip Hronek po střetnutí s Finy.

Proč to bylo na začátku z vaší strany tak ospalé?

Neumím říct. Všichni se chtěli asi trošku oťukat, nejsem si jistý. Doufám, že na mistrovství do toho všichni půjdou tak naplno jako v té třetí třetině.

Co se dělo v kabině v přestávkách mezi třetinami?

Byla tam pozitivní nálada. Po první třetině jsme měli mnohem lepší pocit ze hry, i když nám nepomohlo, že jsme na konci inkasovali gól. Před koncem druhé jsme zase dali na konci gól my, ale měli jsme si co říct, protože nás tam přehrávali. Zbytečně jsme se zbavovali puků v naší třetině, vraceli jsme je zpátky a nehráli s klidem, s jakým dokážeme hrát.

Co je potřeba ve hře hlavně zlepšit?

Určitě přesilovky. Když jich budeme mít tolik, určitě musíme alespoň ty dva góly dát. A pak komunikace v naší zóně, kdy jsme si mohli říct a usnadnilo nám to situaci. Víc na sebe mluvit, pomáhat si navzájem.

Foto: Václav Šálek, ČTK

Finové se radují po jednom z gólů, který zaznamenali proti českému brankáři Jakubu Kovářovi.

Překvapil vás omlazený finský tým?

Z kádru znám dva hráče. Makali, hráli jako tým. Líbilo se mi, jak hrají. Ale když jsme byli na puku, neměli moc ze hry. Ale bruslili, dohrávali to a dělali přesně to, co mladý tým dělat má. My jako zkušenější mužstvo jsme si měli podržet některé situace a nechat je tam odvařit.

Po dvouleté pauze jste zase skóroval za seniorskou reprezentaci. Spadl vám kámen ze srdce?

Konečně to tam padlo, na tréninku střílím o sto šest a nic. Na konci jsem měl ještě jednu šanci, trošku jsem to uspěchal. Nevěděl jsem totiž, kolik zbývá vteřin do konce. Určitě musím mít víc klidu na hokejce a prosadím se snad střelecky i v těch těžších zápasech.

Góly proti Finům dávali ve čtvrtek pouze obránci. Jak se vám líbil výkon Filipa Hronka?

Já ho znám z ligy. Je skvělý obránce, dneska to dokázal. Hrál s přehledem, Dima Jaškin taky. To jsou kluci silní na puku, kteří dokážou hrát s pukem, podržet a zvládnou jakoukoliv roli, která bude potřeba.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Filip Hronek v pozici letícího hráče v utkání s Finy.

O víkendu přijdou další ostré prověrky před blížícím se MS. Nejprve v sobotu duel se Švédskem, na závěr pak nedělní bitva s Rusy...

Bude to velký test. Švédi i Rusáci jsou nabití. Musíme se k tomu postavit se srdcem, jako jsme hráli na konci zápasu s Finskem. Když je budeme tlačit a hrát náš hokej, máme šanci vyhrát. Když ne, musíme se z toho ponaučit. Důležité zápasy teprve přijdou na Slovensku.

Světový šampion z roku 2010 Petr Hubáček vám při čestném buly popřál po mistrovství světa v Bratislavě oslavu na Staroměstském náměstí v Praze. Jak se to poslouchalo?

Skvěle. Měl jsem trošku husinu. Když na to člověk kouká, chtěl bych to taky jednou dokázat, být tam. Motivace tam je, a že nám to všichni přejí, je skvělé. Každý budeme chtít předvést co nejlepší výkon a národu to vrátit.

Reklama