Hlavní obsah

Napodobovat Lundqvistův styl, byl bych v krajském přeboru, říká Bartošák. S idolem chce fotku

Brno

Když Henrik Lundqvist v roce 2006 vychytal Švédům na zimní olympiádě v Turíně zlato a o pár týdnů později zakončil svou premiérovou sezonu v brance New York Rangers, bylo Patriku Bartošákovi pouhých dvanáct let. Už tehdy ale k brankářské ikoně vzhlížel s mohutným obdivem a možná ve skrytu duše doufal, že by ho mohl někdy na ledě také potkat....

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Český brankář Patrik Bartošák se chystá na bitvu se Švédy.

Článek

„Jako mládežník jsem byl jeho velký fanda. Sledoval jsem ho, pouštěl si na videu jeho zákroky, byl to asi můj největší idol," přiznává český reprezentační gólman, jenž se v rámci Carlson Hockey Games postaví mezi tyče v sobotním duelu proti Švédům a zažije dost možná neopakovatelné chvíle.

"Jestli Lundqvist nastoupí, byl by to jeden z mých menších splněných snů. Zachytat si proti němu a mít možnost ho porazit," ujišťuje Bartošák. Napodobovat styl švédského mága se však nikdy neodvážil. „Kdyby jo, možná bych byl dneska někde v krajském přeboru. Je fakt unikátní. Chytá úplně jinak než většina gólmanů na světě," pěje chválu na majitele Vezinovy trofeje z roku 2012 muž, jenž z Vítkovic míří do mistrovského Třince.

Souboj proti sedmatřicetileté brankářské legendě se pokusí co nejvíc zdokumentovat. „Po zápase ho požádám o společnou fotku, ať to skončí jakkoliv. Kdyby se tam našel nějaký fotograf, který by byl tak laskavý a vyfotil mě s ním, byl bych moc rád," usmívá se Bartošák.

Přitom se chystá na pořádnou prověrku, vždyť výběr Tre Kronor přicestoval do Brna s 16 borci z NHL. „Ostrý test jsme ale měli už proti Finům. I když neměli v sestavě velká jména, tým je strašně kvalitní. Byli rychlí, lítali," připomíná.

Kdybychom byli o level níž, tak se Švédy vůbec nehrajeme

Strach ovšem ze Seveřanů nemá. "Nadupanou soupisku tady mají všichni. My máme taky kluky, kteří v NHL na té úrovni hrají a dominují. Kdybychom byli o několik levelů níž než oni, tak s nimi na turnaji nehrajeme. Určitě se na ně musíme hodně dobře připravit a zkoncentrovat, ale nevidím důvod k přílišným obavám," pokračuje český gólman a těší se na známé tváře. Třeba s útočníkem Adrianem Kempem se potkal na farmě v Manchesteru. „Proti brankáři Markströmovi jsme zase hráli ve finále play off AHL, když chytal za Uticu," vzpomíná.

Třem korunkám čelil v brance národního mužstva naposledy na prosincovém Channel One Cupu. Tehdy inkasoval třikrát a Češi prohráli 2:3. Jinak ale se Švédy žádné velké zkušenosti nemá. „V mládežnických kategoriích jsem proti nim nastoupil od šestnáctek až do dvacítek možná jednou," tvrdí Bartošák, jehož šance na účast na blížícím se mistrovství světa značně rostou.

„Chytat na mistrovství by chtěl každý gólman. Dostat se tam, odchytat nějaké zápasy a pomoct týmu k úspěchu je určitě můj velký sen. Šampionát je čím dál blíž, pořád jsem tady a nebyl jsem nijak vyautován. Snad se do finální nominace dostanu," přeje si.

Reklama