Hlavní obsah

České hokejové hry v Brně se na jaře neuskuteční. Zápasy Euro Hockey Challenge zrušeny

Praha

To, o čem Sport.cz informoval už v průběhu týdne, je nyní oficiálně potvrzeno. České hokejové hry, které se na přelomu dubna a května měly odehrát v Brně, byly kvůli pandemii koronaviru přesunuty na 27. až 30. srpna tohoto roku. Na jaře se ze stejných důvodů neuskuteční ani utkání Euro Hockey Challenge, v nichž měli svěřenci kouče Miloše Říhy odehrát šest duelů - po dvou proti Rakousku, Německu a Slovensku.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Trenér Miloš Říha během tréninku hokejové reprezentace.

Článek

České hry, závěrečný podnik seriálu Euro Hockey Tour, měly sloužit jako generálka na květnové mistrovství světa, které se mělo uskutečnit v Curychu a Lausanne. Přestože Mezinárodní hokejová federace jeho konání dosud nezrušila, je více než pravděpodobné, že tak v blízké budoucnosti učiní. Čeká jen na rozhodnutí švýcarské vlády, aby mohl být turnaj zrušen kvůli vyšší moci a jeho organizátorům tak mohla být vyplacena pojistka.

Na odložení Českých hokejových her se vzhledem k zásahu vyšší moci – pandemii koronaviru, opatřením přijatým na národní i mezinárodní úrovni a s tím souvisejícímu předčasnému ukončení sezóny ve většině zemí – dohodli účastníci turnaje, federace České republiky, Finska, Ruska a Švédska.

„S kolegy v dalších zemích jsme se shodli na tom, že rozhodnutí již nebylo možné odkládat. Jednoznačnou prioritou je ochrana zdraví a uvedený krok je nepříjemným, ale logickým a nevyhnutelným vyústěním situace, která v důsledku pandemie nastala," uvedl prezident Českého hokeje Tomáš Král.

Srpnovým turnajem, který by se s největší pravděpodobností mělo znovu hostit Brno, bude dohrána sezona 2019/20. Češi před závěrečným podnikem Euro Hockey Tour útočí na celkové prvenství, po třech turnajích tabulku vedou se šestnácti body o skóre před Švédskem.

„V každém případě chci ocenit přístup všech federací, protože jednota mezinárodního hokeje není tváří v tvář problémům, kterým čelíme, rozhodně prázdným slovem" dodal Král.

Následující České hokejové hry, které proběhnou v řádném termínu v dubnu až květnu 2021, budou součástí ročníku 2020/21.

Zrušena pak byla všechna letošní utkání Euro Hockey Challenge, kterého se mělo zúčastnit třináct reprezentací. Češi měli sehrát hned tři dvojzápasy - s Rakouskem v Linci a Znojmě, s Německem v Norimberku a Heilbronnu a se Slovenskem dvakrát v Hradci Králové. I v tomto případě se na tom domluvily federace, které jsou signatáři smlouvy o Euro Hockey Challenge.

„Je velmi pravděpodobné, že my i další země sehrajeme všechny zápasy ve stejném formátu a podle stejného rozlosování na jaře 2021, jak již některé země navrhly," prohlásil generální sekretář Českého hokeje a koordinátor projektu Euro Hockey Challenge Martin Urban.

Reklama

Související témata: