Hlavní obsah

Švédsko porážka od Čechů šokovala. Totálně nás obnažili, byli jsme bez šance, hrozí se experti

Helsinki/Praha

Porážka od české reprezentace 1:3 a hlavně způsob, jakým k ní švédští hokejisté na úvod turnaje Karjala dospěli, vzbudil v severské zemi poměrně značné pozdvižení. Podle některých expertů se ukázalo, že švédský hokej má zaděláno na veliký problém. Proti Pešánově týmu podle nich nemělo mužstvo Tre Kronor žádnou šanci.

Foto: Vesa Moilanen, ČTK/AP

Čeští hokejisté slaví branku v síti Švédska

Článek

„Byl tam rozdíl třídy. Česká republika byla devadesát procent zápasu jasně lepší," hodnotil duel bývalý hráč a současný expert televize Viasat Erik Granqvist.

A zároveň upozornil na to, že chabý výkon seveřanů může být důsledkem nově nastavených poměrů ve švédské nejvyšší soutěži SHL, z níž byl až na jednu výjimku tým Tre Kornor složen.

„Snaží se tam trochu jít cestou NHL, kde jsou velmi přísní při posuzování zákroků holí. Jenže ve Švédsku jsme s tím zašli příliš daleko. Hráči se pomalu nemůžou dotknout hokejkou té soupeřovy a zabojovat o puk," kritizoval Granqvist.

„V SHL je to občas úplná parodie. Teď vidíme, jak jsou Švédové proti Čechům úplně obnažení, tohle prostě není cesta vpřed. Budu se o budoucnost švédského hokeje hodně obávat, pokud tento experiment neskončí," dodal.

Kouč Johan Garpenlöv nicméně s jeho slovy nesouhlasil. „V SHL se totiž více hraje na vyvíjení tlaku a převahy, kdežto na mezinárodní scéně je to více o soubojích muže proti muži. I loni jsme se s tím na tomto turnaji těžko srovnávali, protože hráči na to nebyli zvyklí. Ale postupně se lepšili. I proti Čechům měl jejich výkon lepšící se tendenci," trval si na svém reprezentační kouč.

Zdrcující kritiku si ale jeho tým vysloužil třeba od komentátora listu Aftonbladet Matse Wennerholma.

„Švédsko bylo proti Čechům totálně bez šance. Byli jsme jako kluci, kteří zkouší hrát proti chlapům. První dvě třetiny byly naprosto nejhorší, jaké jsem kdy na Euro Hockey Tour od švédské reprezentace viděl. A to jsem jich viděl opravdu hodně," pálil do reprezentačních řad komentátor.

„Bylo to téměř jako zápasy proti SSSR v jeho slavné éře, kdy se lepší výsledek než dvouciferná porážka bral jako akceptovatelný. Nebýt totiž skvělého výkonu debutanta Niklase Rubina v bráně, náskok Čechů by byl po druhé třetině dvojnásobný oproti stavu 3:0," pokračoval Wennerholm.

Zároveň připomněl fakt, že byť Švédové poslali do zápasu relativně mladý tým s věkovým průměrem 24,1 let, ten český byl s průměrem 23,4 ještě mladší.

Reklama

Související témata: