Hlavní obsah

Rusové na úvod turnaje Karjala i EHT udolali v nájezdech Finy

HELSINKI

Hokejisté Ruska vstoupili úspěšně do turnaje Karjala a zároveň i nové sezony Euro Hockey Tour, když porazili v Helsinkách domácí Finy 2:1 po samostatných nájezdech. V průběhu zápasu hosté vedli zásluhou Alexandra Radulova, ve třetí třetině sice vyrovnal Sami Vatanen, ale nájezdy rozhodl Jevgenij Kuzněcov.

Foto: ČTK/AP

Fin Jarkko Immonen při nájezdech nedokázal překonat ruského gólmana Nikolaje barulina

Článek

První větší šanci utkání si vytvořil na konci deváté minuty Granlund, ale Barulin v ruské brance mu gólovou radost nedopřál. V polovině 13. minuty ovšem jeho protějšek Rämö nestačil při druhé přesilovce Rusů na ránu Radulova a sborná šla do vedení, které i přes nedisciplinovanost držela až do úvodu třetího dějství.

Ve druhé části se neujal nadějný pokus Immonena a vyrovnání nepřineslo ani několik početních výhod, ale krátce po skončení té šesté přece jen rozjásal domácí publikum Vatanen. Mistři světa ožili. I když mohl Rusům vrátit vedení Komarov, byli to Finové, kdo měl vítězství díky příležitostem Kukkonena a Immonena na dosah.

Ani jeden z nich ovšem Barulina překonat nedokázal, a když Seveřané pohrdli i přesilovkou v prodloužení, o vítězi musely rozhodnout nájezdy. Immonen jako první exekutor nedal, ale Kuzněcov okamžitě ano. A protože selhal i Granlund a Radulov byl úspěšný, druhý bod brali Rusové.

Finy čeká v sobotu český výběr, Rusové narazí na Švédy.

Finsko - Rusko 1:2 po sam. nájezdech (0:1, 0:0, 1:0 - 0:0)
Branky a nahrávky: 41. Vatanen (Mik. Granlund, Immonen) - 13. Radulov (Nikulin), rozhodující nájezd Kuzněcov. Rozhodčí: Nord, Persson (oba Švéd.) - Kiilunen, Saha (oba Fin.). Vyloučení: 3:9. Využití: 0:1. Diváci: 11.244.
Finsko: Rämö - Vatanen, Niskala, Välivaara, Lajunen, Puistola, Väänänen, Jaakola, Kukkonen - Pesonen, Immonen, Mik. Granlund - Aaltonen, Kontiola, Pyörälä - Pihlström, Wirtanen, V. Peltonen - Joensuu, Kuparinen, Komarov. Trenér: Jukka Jalonen.
Rusko: Barulin - Nikulin, Kornějev, Denisov, Grebeškov, Medveděv, Višněvskij, Čudinov, Birjukov - Radulov, I. Zubov, Širokov - Tarasenko, Šipačov, Makarov - Pěrežogin, Kuzněcov, Petrov - Kokarev, Bodrov, Musatov. Trenér: Zinetula Biljaletdinov.

Reklama

Související témata: