Hlavní obsah

Finsko - Česko 2:3Dvě trefy Kašpara a premiérový gól Kempného. Češi na třetí pokus skolili Finy

MinutaMin. Tým Hráč Akce
7. Kašpar 0 : 1
11. Sallinen 1 : 1
20. Kempný 1 : 2
27. Aho 2 : 2
28. Kašpar (trestné střílení) 2 : 3
Záznam online reportáže

Aktualizováno

V předchozích dvou vzájemných zápasech této sezóny vstřelili Finům dohromady jediný gól a bodově vyšli naprázdno, na třetí pokus si ale čeští hokejisté spravili chuť. Domácí tým Suomi Vůjtkovi svěřenci v Oulu porazili 3:2 a v tabulce Euro Hockey Tour poskočili na druhou příčku. Premiérový gól v národním týmu zaznamenal obránce Michal Kempný a zbylé dvě trefy, včetně té vítězné z trestného střílení, vstřelil Lukáš Kašpar. Odveta je na programu v sobotu od 14:00 SELČ v Kouvole.

Foto: Timo Heikkala, ČTK/AP

Český útočník Lukáš Kašpar překonává z trestného střílení finského brankáře Mikku Koskinen.

Článek
Fotogalerie

Vladimír Vůjtek mohl v přípravě na blížící se světový šampionát poprvé využít posily z NHL - obránce Caroliny Michala Jordána a útočníka Arizony Jiřího Sekáče, jenž naskočil na pravém křídle třetí formace s Petrem Holíkem a Dominikem Kubalíkem. Do hry se zapojil i zadák Jan Kolář, jenž přechozí přípravné duely musel vynechat kvůli problémům s ramenem.

Češi od začátku duelu za tradičně dobře bruslícími Finy nezaostávali, a tak se domácí do žádného tlaku nedostali. V sedmé minutě naopak udeřili Češi. Kempný poslal oblouček za soupeřovu obranu, ze střídačky naskakující Kašpar si puk dobruslil a střelou mezi nohy gólmana Koskinena otevřel skóre.

Radost z vedení ale trvala necelé čtyři minuty. Jere Sallinen našel zpoza branky svého o rok a půl staršího bratra Tomiho, jenž střelou z voleje na lapačku propálil Furcha. Přesto to byli Češi, kteří odcházeli po první třetině do kabin spokojenější. Necelou minutu před úvodní sirénou napřáhl na modré Kempný a ve svém 27. reprezentačním zápase se dočkal premiérového zásahu.

Kašpar oslavil návrat do Oulu dvěma góly

Až ve 25. minutě přišlo první vyloučení, když Sekáč za zásah vysokou holí do obličeje inkasoval dva menší tresty. A hned první přesilovku celek Suomi zužitkoval. Osmnáctiletý talent finského hokeje Sebastian Aho vypálil z pravého kruhu a Furchova lapačka máchla naprázdno.

Početní výhoda domácích navíc pokračovala, jenže Kašpar se při oslabení dostal do úniku, v němž ho nedovoleně zastavil Jormakka a rozhodčí nařídili trestné střílení. Při něm si mostecký rodák počínal zkušeně, když trefil volné místo pod pravým betonem Koskinena. Kašpar tak návrat na led Oulu, se kterým vloni vybojoval mistrovský titul, oslavil už druhým zásahem v zápase. A svůj druhý gól mohl o chvíli později přidat i Kempný, další jeho dělovku od modré ale zastavila tyčka.

Ve třetím dějství Finové přidali na tempu a Vůjtkovi svěřenci se čím dál častěji museli bránit před Furchem. Při vyloučení Kubalíka jel Pyörälä úplně sám na Furcha, ten jej ale vychytal, stejně jako v pokračování akce pálícího Hietanena. Pětasedmdesát vteřin před koncem základní hrací doby odjel Koskinen na střídačku a Finové hráli se šesti hráči v poli. Češi si už ale těsný náskok pohlídali.

Euro Hockey Tour v Oulu:
Finsko - Česko 2:3 (1:2, 1:1, 0:0)
Branky a nahrávky: 11. T. Sallinen (J. Sallinen, Ahonen), 27. Aho (Markus Granlund, Hietanen) - 7. Kašpar (Kempný, Jordán), 20. Kempný (Kundrátek, Koukal), 28. Kašpar z trestného střílení. Rozhodčí: Sjöqvist, Harnebring (oba Švéd.) - Sormunen, Nieminen (oba Fin.). Vyloučení: 1:4. Využití: 1:0. Diváci: 5893.
Finsko: Koskinen - Hietanen, Jaakola, Kukkonen, Salmela, Virtanen, Ahonen, Melart - Aho, Markus Granlund, Pyörälä - Jormakka, Koskiranta, Erkinjuntti - J. Sallinen, T. Sallinen, I. Filppula - Hartikainen, Malinen, Saarela. Trenér: Kari Jalonen, Jukka Rautakorpi a Ville Peltonen.
ČR: Furch - Jeřábek, Jordán, Kundrátek, Kempný, Zámorský, Kolář II, Hrabal, M. Doudera - Gulaš, Červenka, Vincour - Kašpar, Koukal, Zaťovič - Sekáč, P. Holík, D. Kubalík - Jarůšek, Kousal, T. Zohorna. Trenéři: Vladimír Vůjtek starší, Jiří Kalous a Jaroslav Špaček.
Švédsko - Rusko 4:1 (1:0, 3:1, 0:0)
Švédsko: Markström - Hultström, Gustafsson, Larsson, Forsling, Nygren, Fransson, Martinsson, E. Johansson - Klasen, Westerholm, Sörensen - Cehlin, Backlund, Omark - Gynge, Rosén, Tedenby - Sjögren, Wallmark, Sandberg - Ljungh. Trené: Pär Marts.
Rusko: Varlamov - Ljubiškin, Jakovlev, Vojnov, Bělov, Dyblenko, Čudinov, Pajgin, Jarullin - Averin, Galuzin, Apalkov - Dadonov, Šipačov, Gusev - Tichonov, Kalinin, Plotnikov - Jakupov, Burmistrov, Kartajev. Trenér: Oleg Znarok.
Vyhrají čeští hokejisté ve Finsku i v sobotní odvetě?
Ano
74,3 %
Ne
25,7 %
Celkem hlasovalo 2902 čtenářů.
PořadíPoř. Tým Z Skóre Body
1 Švédsko 12 38 : 33 23
2 Finsko 12 27 : 29 19
3 Česko 12 32 : 37 16
4 Rusko 12 35 : 33 14

Reklama

Související témata: