Hlavní obsah

Je to super, užíval si Kašpar dvougólový návrat do Oulu

Oulu

Útočník Lukáš Kašpar si vychutnal zápas v Oulu, kde v minulosti dvakrát působil a loni získal s Kärpätem mistrovský titul ve finské hokejové lize. Dvěma góly zařídil třicetiletý mistr světa z roku 2010 výhru českého národního týmu nad domácími Finy 3:2. V obou případech překonal gólmana Mikka Koskinena oblíbeným zakončením mezi nohy, nejdříve po úniku ze hry v sedmé minutě otevřel skóre a pak před polovinou utkání z trestného střílení rozhodl.

Foto: Timo Heikkala, ČTK/AP

Lukáš Kašpar se raduje z gólu proti Finsku v utkání EHT.

Článek
Fotogalerie

"Je to super. Jsme samozřejmě rádi, že jsme vyhráli a porazili tak silný tým, jako je Finsko," řekl novinářům Kašpar, který v Oulu hrál v sezoně 2009/10 a pak v dresu Kärpatu dohrál minulý ročník po příchodu z Jugry Chanty-Mansijsk. Po utkání získal ocenění pro nejlepšího hráče českého mužstva a mohl si vychutnat potlesk fanoušků. "Vnímal jsem je až na konci. Celý zápas byl trošku tišší, až nezvykle, ale nebyl tady kärpätský kotel, takže to bylo spíš tím."

Sám zmrazil finské fanoušky úvodní trefou, kdy ze střídačky skočil na led a najel si na přihrávku vzduchem Michala Kempného. "Samozřejmě to vždycky pomůže týmu, když dá první gól. Po první třetině jsme vedli 2:1, pak jsme v oslabení inkasovali i dali a do třetí třetiny jsme šli s vedením a pohlídali si to," pochvaloval si Kašpar.

Zakončení jako v Třinci

Koskinena pokořil totožným zakončením úniku, jakým už v únoru v Třinci v duelu proti Rusku rozhodl v nájezdech o výhře 3:2. V 28. minutě po faulu Pekky Jormakky dostal šanci na penaltu a zopakoval to znovu. "Já to říkám pořád, že mezi nohama je díra prostě vždycky. Když gólmana dostanete do pohybu, tak se musí hnout a ta díra je ještě větší," popsal Kašpar.

Útočník, který v nájezdech skóroval v cestě za triumfem na šampionátu v roce 2010 ve čtvrtfinále s Finskem i v semifinále se Švédskem, volí tuto variantu nejraději. "Každý hráč má nějaké oblíbené zakončení, moje je tady to, ale dá se udělat z toho cokoliv jiného. Můžu si to vzít do bekhendu a hodit to na druhou stranu, proto se to tak špatně chytá," doplnil.

Koskinen je obrovský

Speciálně na dvoumetrového finského gólmana to podle něj je zbraň. "On je obrovský, ten Koskinen, jemu se strašně špatně dávají góly. Ale o to větší díru má mezi nohama," řekl na adresu brankáře Petrohradu.

K dnešnímu vítězství podle Kašpara vedl spolehlivý výkon celého mužstva. "Prakticky celý zápas jsme dělali přesně to, co jsme si řekli, a nedělali jsme chyby jako v předchozích zápasech," podotkl Kašpar.

Češi odolali a ubránili těsný náskok i v závěrečné třetině, kdy je Finové přestříleli v poměru 10:1. "Oni chtěli dát gól, ale my jsme si řekli, co chceme hrát, a plnili jsme to v podstatě do puntíku. Do žádné vážnější šance jsme je nepustili."

V sobotu čeká oba týmy další souboj v Kouvole poblíž Helsinek, kam se přesunou v pátek. "Můžeme od nich čekat to samé. Určitě nebudou chtít prohrát doma dva zápasy, takže na nás vlítnou," dodal Kašpar.

Reklama

Související témata: