Hlavní obsah

Česko - Švédsko 6:3Plzeň Čechům svědčila. Švédové dostali šestku, první formace zařídila pět gólů!

MinutaMin. Tým Hráč Akce
1. Jeřábek 1 : 0
10. Jarůšek 2 : 0
17. Gynge 2 : 1
24. Radil 3 : 1
28. Lundqvist 3 : 2
41. Radil 4 : 2
49. Kovář 5 : 2
60. Kubalík 6 : 2
Záznam online reportáže

Plzeň
Aktualizováno

Ve třech posledních turnajích Karjala obsadili čeští hokejisté vždy poslední čtvrté místo, nyní však zadělali na lepší umístění. Jandačův tým totiž v Plzni před téměř sedmi tisícovkami fanoušků porazil po výborném výkonu Švédy 6:3, když zazářila první útočná formace ve složení Radil, Kovář, Kubalík, která byla u pěti branek. Další utkání odehraje národní tým už v Helsinkách, v sobotu proti Finům, o den později s Rusy.

Foto: Miroslav Chaloupka, ČTK

Richard Jarůšek dává druhý gól české reprezentace, švédský brankář Joel Lassinantti (vlevo) neměl nárok.

Článek
Fotogalerie

Do západočeské metropole se reprezentační hokej vrátil přesně po deseti letech a největší aplaus fanoušků sklidili při čtení sestav před zápasem hráči, kteří Plzní prošli (Jan Kovář s Jakubem Jeřábkem), nebo za ni ještě hrají (Dominik Kubalík).

A právě toto trio bylo na ledě, když šli Češi už po devětadvaceti vteřinách hry do vedení. Střelu Kováře vyrazil gólman Lassinantti jen před sebe a Jeřábek v pádu poslal puk do odkryté branky. Obránce Podolsku se tak ve svém 26. reprezentačním duelu dočkal premiérové trefy.

Rychlá trefa domácí pochopitelně uklidnila, navíc mu zvedla i sebevědomí. A když v desáté minutě našel Kvapil přihrávkou mezi dvěma obránci Jarůška, postupoval forvard Hradce sám na branku a střelou nad vyrážečku zvýšil na 2:0.

Až v sedmnácté minutě přišlo první okénko v obraně Jandačova týmu a zmatků před Furchem využil Gynge, který i kvůli odrazu puku od brusle Jeřábka vstřelil první gól Tří korunek. A hned o minutu později mohlo být vyrovnáno, neboť Lundqvist se zjevil zcela sám před Furchem, ten jej ale vychytal. V témže střídání na druhé straně znovu ujel Jarůšek, tentokrát ale se střelou mezi betony nepochodil.

Po změně stran pokračovali Češi ve své aktivitě a Kovář mohl přidat třetí gól, jenže Lassinantti se proti jeho střele do odkryté klece bleskově přesunul a udržel kotouč na čáře. Pak však i on byl bezmocný proti zakončení Radila, jehož našel volného skvostným pasem přes brankoviště Kubalík.

Tým v červených dresech nadále dominoval, Švédy nečekaně převyšoval i v bruslení a ti se hned několikrát nemohli dlouhé vteřiny vymanit z obranného pásma. I proto si kouč Grönborg už v 35. minutě vyžádal oddechový čas. A jeho mužstvu pomohl, protože v 38. minutě vzal při přečíslení dvou na jednoho na sebe odpovědnost Lundqvist a zacílil přesně pod horní tyčku.

Jenže stejně jako v předchozích dvou třetinách zvládli Češi výborně vstup i do té třetí. Radil vypálil z mezikruží a svým druhým gólem vrátil domácím dvoubrankový náskok. Švédové následně nevyužili své první dvě přesilovky v zápase a pak měli hrát další, jenže ruští sudí faul Kováře na Kronwalla přehlédli, takže právě Kovář zvyšoval už na 5:2. Osm minut před koncem sice Zackrisson výsledek zkorigoval, drama už ale Češi nepřipustili. Při závěrečné power play navíc uzavřel Kubalík do prázdné brány na 6:3, takže pětice Dietz, Tomáš Pavelka, Robin Hanzl, Hyka a Kämpf zažila vítězný reprezentační debut.

V pátek se národní tým přesouvá do Helsinek, hlavního dějiště Karjaly, kde v sobotu nastoupí proti domácím Finům a o den později turnaj zakončí proti Rusům.

ČR - Švédsko 6:3 (2:1, 1:1, 3:1)
Branky a nahrávky: 1. Jeřábek (Jan Kovář, Polášek), 10. Jarůšek (M. Kvapil), 24. Radil (D. Kubalík, Rutta), 41. Radil (Jan Kovář), 49. Jan Kovář (D. Kubalík), 60. D. Kubalík (Jan Kovář) - 17. Gynge, 28. J. Lundqvist (N. Andersson), 53. Zackrisson (Ahnelöv, Gynge). Rozhodčí: Buturlin, Naumov (oba Rus.) - Suchánek, Ondráček (oba ČR). Vyloučení: 3:4. Využití: 1:0. Diváci: 6813.
ČR: Furch - Jeřábek, Polášek, Zámorský, M. Doudera, Rutta, Dietz, T. Pavelka - Radil, Jan Kovář, D. Kubalík - Jarůšek, Filippi, M. Kvapil - P. Holík, R. Hanzl, T. Zohorna - Hyka, Kämpf, Horák. Trenéři: Josef Jandač, Jiří Kalous a Jaroslav Špaček.
Švédsko: Lassinantti (58. Svedberg) - Hultström, Ahnelöv, N. Andersson, S. Kronwall, Junland, Tömmernes, Andersén - Pettersson, Sundström, Klasen - Wännström, J. Lundqvist, Everberg - Gynge, Zackrisson, Bergström - Klingberg, Sjögren, Kempe. Trenéři: Rikard Grönborg, Johan Garpenlöv a Peter Popovic.

Reklama

Související témata: