Hlavní obsah

Kovářova lajna se podepsala pod pět gólů. Šlapalo nám to pěkně, těší centra, jenž do Helsinek ale neletí

Plzeň

Vstup do turnaje Karjala měli na podtrženou jedničku. Elitní formace českých hokejistů vedená kapitánem Janem Kovářem se při plzeňské výhře 6:3 nad Švédy podepsala pod pět gólů.

Foto: Miroslav Chaloupka, ČTK

Čeští hráči se radují z úvodního gólu proti Švédům. Zleva Jan Kovář, Adam Polášek, autor gólu Jakub jeřábek a Dominik Kubalík.

Článek

„Napadalo nám to tam neskutečně. Měli jsme šance a dokázali je proměnit. Vrátily se mi všechny krásné vzpomínky na Plzeň," tvrdil centr Kovář s bilancí 1+3. Důležité byly hlavně údery na začátku první i třetí třetiny, kdy Češi hned své úvodní střídání završili trefou do švédské sítě.

K radosti téměř sedmi tisíc diváků vedl národní tým už po 29 vteřinách, když Jakub Jeřábek poslal do branky odražený puk. „Najednou se mi tam narýsovala dálnice až do branky, i když jsem Kovářovi asi trochu sebral střelu," mínil obránce Podolsku. Při své 26. mezistátním utkání se tak Jeřábek konečně dočkal první reprezentační branky. „Říkal jsem, jak je fajn, že přišla právě doma v Plzni. Puk mám samozřejmě pečlivě schovaný," usmíval se.

Kovář si hru své formace pochvaloval

Rychle získané vedení české hráče uklidnilo a elitní lajna na ledě vyloženě kralovala, když se potom do role střelce obsadil hned dvakrát Radil, těžící z dobře fungující souhry s Kubalíkem a Kovářem. „Šlapalo nám to, věřili jsme si. Hráli jsme celou dobu aktivně, drželi tempo a dobrým pohybem jsme dělali problémy švédským bekům," líčil Kovář, jenž prodal skvělou formu, kterou si přivezl z Magnitogorsku.

Kapitán národního týmu ale ocenil i obě svá křídla. „S Radilem se známe už od juniorů, je to moc šikovný útočník. Kubalík maká, bojuje a má taky parádní střelecké dispozice," mínil kapitán. „S Honzou Kovářem není těžký hrát, on si pokaždé najde prostor a umí dát puk a pak jen stačí jezdit do volných prostorů a on vám to báječně pošle na hokejku," liboval si Kubalík.

Akce prvního útoku na jeden dotek zakončená ve 27. vteřině posledního dějství vyústila ve vítězný gól. „Nedá se říct, že bych takovou efektivitu od nich čekal, ale vyšlo to hlavně těm třem hráčům původem z Plzně. Všichni si dali gól, takže pro ně vskutku báječný večer," říkal trenér Josef Jandač.

Kubalíka sledovala v Plzni celá rodina

„Ani nemám slov. Moc jsem si přál, abychom právě v Plzni vyhráli a pro mě to byl asi nejlepší domácí zápas kariéry. K tomu naprosto úžasný zážitek zahrát si i za reprezentaci na ledě, kde jsem každý den," líčil Kubalík, jenž 44 vteřin před koncem svou premiérovou trefou v českém dresu uzavřel účet utkání. „Měl jsem z gólu i z povedeného výkonu velkou radost, vždyť v hledišti byla celá naše rodina," říkal plzeňský útočník.

Při víkendovém pokračování Karjaly už na helsinském ledě ale dostanou Kubalík s Radilem nového centra v debutujícím Bulířovi. „Kovář v duchu původní dohody s námi do finské metropole neodletí," oznámil Jandač.

„Trochu nás perfektní výkon toho prvního útoku zviklal, takže jsme se zamýšleli, jestli je přece jen nenechat pohromadě, ale nakonec dodržíme předem určenou strategii, necháme Honzu odpočinout a vyzkoušíme další hráče," vysvětloval kouč. „Já bych se nebránil cestě do Finska, zvlášť když nám tady takhle vyšel zápas, ale trenéři to už měli vymyšlené beze mě. Takže zůstávám doma," prohlásil Kovář, nejproduktivnější český hokejista v KHL.

Reklama

Související témata: