Hlavní obsah

Finsko - Česko 1:7To byla jízda! Finové na kolenou, hokejisté si proti nim připsali nejvyšší výhru v historii Česka

MinutaMin. Tým Hráč Akce
13. Radil 0 : 1
15. Vondrka 0 : 2
22. Birner 0 : 3
39. Kašpar 0 : 4
46. Erkinjuntti 1 : 4
49. Řepík 1 : 5
58. Holík 1 : 6
60. Radil 1 : 7
Záznam online reportáže

Göteborg/Praha
Aktualizováno

Parádním způsobem odpověděla česká hokejová reprezentace na čtvrteční nepovedený vstup do Švédských her proti domácímu týmu. Svěřenci Josefa Jandače v sobotu v Göteborgu po suverénním výkonu rozdrtili Finy 7:1, vyšším rozdílem Češi od vzniku samostatného státu výběr Suomi ještě neporazili! S třetím podnikem seriálu Euro Hockey Tour se český nároďák rozloučí v neděli poledním soubojem s Ruskem.

Foto: Björn Larsson Rosvall, ČTK/AP

Český hokejista Lukáš Kašpar (druhý zleva) se raduje z gólu proti Finům.

Článek
Fotogalerie

Trenér Jandač se svými asistenty po porážce se Švédy zamíchali sestavou, do branky poslali od úvodních minut Pavla Francouze, jenž už dochytával souboj s Tre Kronor. Změn doznaly i útočné formace, pohromadě zůstala pouze ta elitní ve složení Radil, Jan Kovář a Vondrka. Tedy ta řada, která ve čtvrtek zařídila oba góly českého týmu.

O šest branek zvítězilo Československo nad Finy naposledy v roce 1984, o rok dříve dokázalo vyhrát sedmigólovým rozdílem.

A tento trojlístek od začátku utkání motal hlavu i Finům. Francouz nejprve zpacifikoval nebezpečný výpad Hintze a pak už si vzala slovo první útočná lajna v červených dresech.

V třinácté minutě Kovář za brankou soupeře oklamal hned dva protihráče, Kämpf okamžitě poslal puk Radilovi, jenž zamířil do odkryté klece. O dvě minuty později navíc agilní útočník moskevského Spartaku vypálil při signalizovaném trestu pro Finy z pravého kruhu a na brankovišti operující Vondrka tečoval kotouč za záda gólmana Metsoly.

Kašpar skóroval v oslabení

Naprosto zasloužené vyústění obrazu hry, neboť Češi svého protivníka převyšovali zejména v pohybu. V úvodu druhé třetiny navíc Dvořák zastavil ve středním pásmu finský přechod do útoku a Birner následně střelou pod Metsolův beton přidal už třetí gól. Totálně opařené Seveřany navíc mohl hned vzápětí ještě víc srazit dolů Kašpar, v ideální pozici ale minul.

Od poloviny utkání se Finové začali přeci jen osmělovat, naráželi ale na jistého Francouze. Ten při první přesilovce Suomi v zápase nejprve stačil napravit svou chybnou rozehrávku zpoza branky a Suoemelův pokus vyrazil. Poté se bleskově přesunul k druhé tyči při střele Kärkiho a vychytal i Haapalu. A když už byl gólman Čeljabinsku překonán, pomohla při ráně Peltoly tyčka.

V ten moment už však Češi měli k dobru čtyřbrankový náskok. Při vyloučení Kováře totiž odvedl skvělou práci při napadání Zohrona, vybojovaný kotouč nabídl Kašparovi, jenž po otočce zavěsil přesné pod horní tyčku.

Francouz kapituloval až při dvojnásobném oslabení

Na začátku třetího dějství obdrželi v krátkém sledu po sobě menší tresty Polášek s Francouzem a 73 vteřin dlouhou dvojnásobnou přesilovku zužitkoval Erkinjuntti a připravil českého brankáře o naději na nulu. Ve 48. minutě si poprvé v početní výhodě zahráli i Češi a Řepík ve svém prvním startu v sezóně za národní tým úspěšnou dorážkou zvýšil na 5:1. A když Holík využil i druhou přesilovku v zápase, měli Češi už pětibrankový náskok.

To však ale ještě nebylo všechno. V poslední minutě Francouz báječně vychytal Savinainena a z následného protiútoku Radil po pobídce Kováře uzavřel na konečných 7:1.

Švédské hokejové hry v Göteborgu, součást Euro Hockey Tour:
ČR - Finsko 7:1 (2:0, 2:0, 3:1)
Branky a nahrávky: 13. Radil (Kämpf, Jan Kovář), 15. Vondrka (Radil, Polášek), 22. Birner (Holík), 39. Kašpar (T. Zohorna), 49. Řepík (Holík, Rutta), 58. P. Holík, 60. Radil (Jan Kovář) - 46. Erkinjuntti (Savinainen). Rozhodčí: Öhlund, Harnebring - Lundgren, Malmqvist (všichni Švéd.). Vyloučení: 5:2. Využití: 2:1. V oslabení: 1:0. Diváci: 1468.
ČR: Francouz - Kundrátek, Šimek, Rutta, T. Dvořák, Vitásek, Polášek, Kolář II, Klok - Radil, Jan Kovář, Vondrka - Řepík, P. Holík, Birner - Kašpar, V. Růžička ml., T. Zohorna - Hyka, P. Jelínek, Kämpf. Trenéři: Josef Jandač, Jiří Kalous a Jaroslav Špaček.
Finsko: Metsola - Koivisto, Mikkola, Kousa, Lehtonen, Näkyvä, Melart, Kivistö, Järvinen - Palola, Sallinen, Haapala - Peltola, Manninen, Savinainen - Nättinen, Suomela, Erkinjuntti - Ojamäki, Hintz, Kärki. Trenéři: Lauri Marjamäki, Kalle Koskinen a Valtteri Immonen.
Švédsko - Rusko 2:4 (1:2, 1:1, 0:1)
Branky a nahrávky: 17. Fantenberg (Bergström, Gynge), 39. Bergström (Fantenberg, Klingberg) - 15. Kaprizov (Golyšev), 17. Karpov (Musin, Rykov), 40. Kaprizov (Golyšev), 48. Kaprizov (Tkačov, Bereglazov). Vyloučení: 5:8, navíc Händemark (Švédsko) 5 min. a do konce utkání. Využití: 2:2. Diváci: 10.347.
Švédsko: Lindbäck - Fantenberg, Tömmernes, Nygren, Borgman, Rosén, Holm, Aho - Thuresson, Ryno, Eriksson Ek - Gynge, Zackrisson, Bergström - Everberg, J. Lundqvist, Klingberg - Brodin, Händemark, Lundh. Trenér: Rikard Grönborg.
Rusko: Sorokin - Ljubuškin, Bereglazov, Musin, Jarullin, Arzamascev, Rykov, Osipov - Kaprizov, Tkačov, Golyšev - Sannikov, Šalunov, Šumakov - Mamin, Svetlakov, Kručinin - Karpov, Prochorkin, A. Fjodorov - Okulov. Trenér: Oleg Znarok.
1.Rusko220006:36
2.ČR210019:63
3.Švédsko210017:63
4.Finsko200022:90

Reklama

Související témata: