Hlavní obsah

Jandač tasil těžké zbraně. Ukázal ale i na tři nováčky, vrací se Klepiš

Praha

Není čas na žádné zkoušení, vždyť před únorovými olympijskými hrami v jihokorejském Pchjongčchangu odehraje česká hokejová reprezentace jen dva přípravné turnaje. Proto kouč národního týmu Josef Jandač na ten první, Karjala Cup, tasil těžké zbraně. Do nominace proto zařadil řadu hvězdných jmen, ale i tři nováčky - brankáře Marka Mazance ze Slovanu Bratislava, plzeňského obránce Michala Moravčíka a útočníka Nižněkamsku Andreje Nestrašila.

Nominace hokejové reprezentace na turnaj KarjalaVideo: Sport.cz

 
Článek

„Na minulé turnaje Euro Hockey Tour jsme vždycky dávali prostor i mladým hráčům, abychom je viděli na mezinárodní úrovni, teď na to ale není čas. Rozhodl jsem se pozvat kluky s formou a hlavně ty s reálnou šancí na účast na olympijských hrách. Sázím na zkušenost. Na hráče, kteří mají v reprezentaci něco odehráno," vysvětluje Jandač.

Do reprezentace se poprvé od olympiády 2014 vrací obránce Liberce Ladislav Šmíd a rovněž útočník Mladé Boleslavi a mistr světa z roku 2010 Jakub Klepiš, který naposledy oblékl dres národního týmu na domácím světovém šampionátu v roce 2015.

„Oba mě přesvědčili svou výkonností v extralize. Láďa Šmíd se po roční pauze způsobené potížemi s krkem dokázal vrátit a podává stabilní výkony. Liberci se sice nedaří, on je ale hodně vytěžovaný. Jsem zvědavý, jak se bude prezentovat na mezinárodní úrovni," říká Jandač o jednatřicetiletém obránci s bohatými zkušenostmi z NHL.

Jandač: Olympiádu jsem nikomu neslíbil

„Kuba Klepiš patří k nejlepším hráčům Mladé Boleslavi a podle svých slov se cítí velmi dobře. Jemu ani Šmídovi, přestože jsou hodně zkušení, jsem olympiádu neslíbil, chtějí se ale o ni porvat. V těžkých zápasech Euro Hockey Tour si o ni můžou říct," tvrdí reprezentační kouč.

Přesně před třemi lety naposledy reprezentoval Vladimír Roth, nyní na to může, znovu na Karjale, třinecký obránce navázat. Otazníkem však zůstává jeho zdravotní stav, jelikož úterní zápas Ligy mistrů v Malmö kvůli poraněnému kolenu nedohrál.

„Nominoval jsem ho snad už potřetí, bohužel byl ale pokaždé zraněný. Momentálně jeho stav ale není tak vážný, že bychom museli jeho nominaci rušit. Má naordinovaný dvoudenní klid a myslí si, že se dá dohromady," hlásí Jandač s tím, že by Roth mohl využít až na zápasy Karjaly v Helsinkách, nikoliv na ten úvodní ve švédském Örebru.

Další adepti na OH dostanou šanci v prosinci

V Jandačově výběru se nachází deset hráčů z domácí extraligy, třináct borců z Kontinentální ligy a po jednom pak z Finska a Švýcarska.

V olympijských myšlenkách trenéra mají místo i další zkušení hokejisté, které pro tentokrát vynechat. Prostor by jim rád dal v prosinci na Channel One Cupu. „To platí třeba o Romanu Červenkovi, který už je po zranění ve Fribourgu v zápasovém zatížení, rameno ale ještě úplně doléčené nemá a rád by s ním teď rehabilitoval a regeneroval," vysvětluje Jandač.

Obránce Komety Ondřej Němec zase nyní nehraje kvůli bolestem třísla, Tomáš Filippi z Magnitogorsku kvůli zádům. I oni, stejně jako útočníci Martin Erat z Brna, Michal Vondrka z Chomutova a trio z Chabarovsku Michal Jordán, Jan Kolář, Tomáš Zohorna, však figurují v Jandačových plánech pro Channel One Cup.

Liga mistrů? Kompromisy dělat nebudu!

Reprezentace se před Karjalou sejde příští pondělí a na srazu se budou hlásit všichni hráči. Tedy i Šmíd s Rothem a Martinem Zaťovičem, přestože jejich kluby čekají o den později odvety osmifinále play off Ligy mistrů. „Hrát ji prostě nebudou, nastoupí za reprezentaci! Nemám čas na kompromisy a ani je dělat nebudu," říká Jandač natvrdo.

Národní tým vstoupí do turnaje Karjala příští středu zápasem v Örebru proti domácím Švédům. Následně se přesune do Helsinek, hlavního dějiště turnaje, kde ho v pátek čeká Švýcarsko a o dva dny později Rusko.

Nominace české hokejové reprezentace na turnaj Karjala:
Brankáři:
Marek Mazanec (Slovan Bratislava/KHL)
Patrik Bartošák (Vítkovice)
Pavel Francouz (Čeljabinsk/KHL)
Obránci:
Ladislav Šmíd (Liberec)
Vladimír Roth (Třinec)
David Němeček (Mladá Boleslav)
Michal Moravčík (Plzeň)
Vojtěch Mozík (Viťaz Podolsk/KHL)
Ondřej Vitásek (Chanty-Mansijsk/KHL)
Tomáš Kundrátek (Nižnij Novgorod/KHL)
Jakub Nakládal (Jaroslavl/KHL)
Libor Šulák (Lahti/Fin.)
Útočníci:
Michal Birner (Fribourg/Švýc.)
Dominik Kubalík (Plzeň)
Andrej Nestrašil (Nižněkamsk/KHL)
Jakub Klepiš (Mladá Boleslav)
Martin Zaťovič (Brno)
Jakub Lev (Vítkovice)
Jan Kovář (Magnitogorsk)
Roman Horák (Viťaz Podolsk/KHL)
Michal Řepík (Slovan Bratislava/KHL)
Jiří Sekáč (Kazaň/KHL)
Lukáš Radil (Spartak Moskva/KHL)
Milan Gulaš (Plzeň)
Robin Hanzl (Nižněkamsk/KHL)

Reklama

Související témata: