Hlavní obsah

Rusko - Česko 5:2Místo narozeninového dárku velká bída. Češi neměli proti Rusům šanci

MinutaMin. Tým Hráč Akce
5. Grigorenko 1 : 0
12. Grigorenko 2 : 0
24. Kaprizov 3 : 0
31. Kubalík 3 : 1
34. Grigorenko 4 : 1
56. Chafizullin 5 : 1
60. Klepiš 5 : 2
Záznam online reportáže

Aktualizováno

Dárku ke svým nedělním 49. narozeninám v podobě skalpu sborné se trenér české hokejové reprezentace Josef Jandač nedočkal. Navíc k němu bylo pořádně daleko. Jeho svěřenci totiž v Helsinkách neměli proti Rusům šanci, zaostávali za nimi snad ve všech směrech a prohráli s nimi už pošesté za sebou, tentokrát vysoko 2:5. A nebýt výborného Marka Mazance v bráně, mohl být rozdíl ve skóre ještě výraznější. Češi tak na turnaji Karjala zaznamenali jedno vítězství a dvě porážky a obsadí konečné čtvrté, nebo páté místo.

Foto: Jussi Nukari, ČTK/AP

Dominik Kubalík (vlevo) a Rus Vasilij Tokranov v utkání turnaje Karjala.

Článek

Národní tým, který se musel obejít bez zraněného obránce Šmída, vyrukoval na sbornou s taktikou znepříjemňovat jí rozehrávku už v jejím obranném pásmu, jenže Rusové se pod tlak nejenže nedostávali, sami naopak hrozili z rychlých brejků způsobených propadáním Jandačova týmu.

Už ve třetí minutě ukázal záda české obraně Gusev, jeho zakončení mezi betony však Mazanec, jenž dostal v brance oproti původním záměrům přednost před Francouzem, kryl. Jenže o necelé dvě minuty později už byl gólman bratislavského Slovanu bez šance. Grigorenko řešil přečíslení dvou na jednoho nahrávkou, puk se však k němu po odrazu od Šulákovy brusle vrátil a bez problémů trefil odkrytou branku.

O chvilku později slavili Rusové podruhé, jenže předčasně, neboť gól Kalinina sudí pro postavení útočníka v brankovišti neuznali. Český tým však po ospalém vstupu do duelu na své hře nic neměnil, a tak na to doplatil. Ve 12. minutě chyboval na útočné modré Krejčík a po rychlém přesunu na druhý konec hřišti dostal kotouč do branky pod Mazancovým pravým betonem znovu Grigorenko.

Češi zahrozili až v přesilovce

Češi na sebe poprvé upozornili až při své první přesilovce, Nakládala ale vychytal Sorokin, jenž měl vzápětí i pořádné štěstí, když Klepiš před prázdnou brankou netrefil puk. V úvodu druhého dějství putovali v krátkém sledu za sebou na trestnou lavici Gulaš s Nakládalem, a sborná 77 vteřin dlouhou hrou v pěti proti třech nepohrdla a Kaprizov zvýšil už na 3:0.

Závan naděje přišel v polovině duelu, neboť Kubalík zůstal při hře v početní převaze na chvilku nestřežený před Sorokinem a střelou pod jeho beton snížil. Šestého ze svých sedmi gólů na turnaji Karjala tak Češi dosáhli z přesilovky.

Jenže Znarokův výběr svého soupeře už po dvou a půl minutách zase uzemnil. Grigorenko se totiž nejlépe zorientoval před Mazancem a ve 34. minutě zkompletoval hattrick. A nebýt Mazance, který do druhé přestávky zlikvidoval tutovky Barabanova a Mozjakina, mohlo být s Čechy ještě hůř...

Mazanec kouzlil dál i ve třetí třetině a zákrok zápasu si schoval na 47. minutu, kdy rychlým přesunem vychytal do odkryté části branky zakončujícího Tkačova. Národní tým byl v hlubokém útlumu, o delším pobytu v útočném pásmu s pukem na hokejkách nemohla být ani řeč, naopak se bránil kombinacím v pohodě hrajících Rusů, kterým sebevědomí pochopitelně narůstalo.

Alespoň zkorigovat skóre mohl Zaťovič, jenže přečíslení dvou na jednoho vyřešil jen střelou do Sorokina. To Chafizullin na opačné straně kluziště pálil z voleje milimetrově přesně a pátým gólem dokonal černé české odpoledne v Helsinkách. Klepišova trefa z přesilovky na konečných 2:5 v závěrečných sekundách na tom nemohla nic změnit.

Hokejový turnaj Karjala v Helsinkách, součást Euro Hockey Tour:
Rusko - ČR 5:2 (2:0, 2:1, 1:1)
Branky a nahrávky: 5. Grigorenko (Tokranov), 12. Grigorenko (Kalinin), 24. Kaprizov (Gusev, Něstěrov), 34. Grigorenko (Kraskovskij), 56. Chafizullin (Mozjakin, Tkačov) - 31. D. Kubalík (Jan Kovář, Řepík), 60. Klepiš (Jan Kovář). Rozhodčí: Rantala, Fonselius - Suominen, Hägerström (všichni Fin.). Vyloučení: 3:4, navíc Gulaš (ČR) 10 min. Využití: 1:2. Diváci: 3143.
Rusko: Sorokin - Chafizullin, Kiselevič, Ljubuškin, Něstěrov, Vojnov, Zubarev, Tokranov, Trjamkin - Ničuškin, Andronov, Tělegin - Kaprizov, Šalunov, Gusev - Barabanov, Tkačov, Mozjakin - Grigorenko, Kraskovskij, Kalinin. Trenéři: Oleg Znarok, Igor Nikitin a Harijs Vitolinš.
ČR: Mazanec - Nakládal, Šulák, Kundrátek, Krejčík, Mozík, Vitásek, Němeček, Moravčík - Radil, Nestrašil, Sekáč - Gulaš, Jan Kovář, D. Kubalík - Řepík, Horák, Birner - Klepiš, Lev, Zaťovič - od 27. navíc Mertl. Trenéři: Josef Jandač, Jiří Kalous a Jaroslav Špaček.

Reklama

Související témata: