Hlavní obsah

Trenčín se nadechl a otočil sérii z 0:3 na 4:3. Podruhé! To nikdo jiný nedokázal

PRAHA

Velká sláva a extáze se v těchto hodinách prolíná slovenským Trenčínem. Hokejisté Dukly znechutili život Slovanu Bratislava. Čtvrtý tým po základní části vedl v play-off 3:0 na zápasy, ale poté čtyřikrát zaváhal a hráči s trenéry si mohou vypsat dovolenku. Sok, který byl téměř na kolenou, jde dále a zahraje si semifinále. V historii už Trenčín takto podruhé obživl, což se ještě nikomu nepovedlo.

Foto: Miroslav Földeši, ČTK

Ilustrační foto. Zleva Tibor Radulay z Trenčína a Albín Podstavek z Nitry.

Článek

Slovan hrál rozhodující zápas doma, po osmi minutách vedl 2:0. Jenže ouvej. Necelé dvě minuty druhé třetiny vše otočily, hosté vstřelili tři góly. Třetí dvacetiminutovku Trenčín vyhrál také, celkově 5:2. Zázrak byl na světě a domácí hráči nevěděli, co se děje. Právě se zapsali do historie. Pro ně ostudou.

„Musíme se ještě hodně učit. Z výhody jsme se dostali do nevýhody, v naší hře je hodně chyb, nevíme měnit tempo hry,“ litoval trenér Zdeno Cíger. „Jsme velmi šťastní,“ neskrýval radost Dušan Gregor, který stál i na trenérské střídačce Liberce.

Husarský kousek číslo dvě

Hokejový Trenčín ale tento stav nezažívá poprvé, stejný kousek se mu povedl v sezóně 2007/2008, když se nestačil divit Martin. Tři roky poté opět píše dějiny. Podruhé úspěch, který nikdo jiný nedokázal. „Je to něco úžasného, po třetím prohraném zápase jsme se neuvěřitelně semkli, paradoxně jsme si řekli, že po psychické stránce jsme na tom lépe, protože nemáme co ztratit,“ citovala pravda.sk kapitána Trenčína Jána Paradavého, který vedl tým i při obratu v roce 2008.

Hrdinou bitvy se stal útočník Radoslav Tybor, i když kousek k dokonalosti chyběl. Vstřelil dva góly, třetí mohl přidat při power play domácích, ale nestřílel, přihrál Zdeňku Blatnému. „Není to jen moje zásluha, vyhrál celý tým, který do toho dal obrovské srdíčko. Všichni jsme se semkli a bojovali, to rozhodlo, pověděl Tybor.

Do historických statistik se mohl zapsat v české extralize naposledy Zlín, ale on po třetím čtvrtfinálovém utkání prohrál i čtvrtý zápas, a tak v nejvyšší soutěži není tým, který by předvedl takový zvrat.

Ve Švýcarsku se takto radovalo v roce 2006 Lugano. V nejslavnější hokejové lize světa NHL tento převrat nastal třikrát. Z 0:3 na 4:3 otočilo Toronto v roce 1942, New York Islanders v sezóně 1974/1975, poslední zatím byla loni Philadelphia.

Reklama

Související témata: