Hlavní obsah

Šéf Sparty Bříza dostal pokutu za slovní napadení rozhodčích

Předseda představenstva hokejové Sparty Petr Bříza musí za nadávky rozhodčím o přestávce 30. kola zápasu s Pardubicemi z 28. prosince zaplatit 30.000 korun. Disciplinární komise extraligy také potrestala zákazem startu ve dvou duelech útočníka Jana Stránského z Chomutova za faul na sparťanského obránce Petra Kalinu ze středečního 32. kola.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Petr Bříza.

Článek

"Petr Bříza se dopustil přestupku tím, že bránil uzavření kabiny rozhodčích, přičemž rozhodčí slovně napadal a vytvářel na ně nepřípustný nátlak," uvedl v tiskové zprávě předseda disciplinární komise extraligy Viktor Ujčík.

Bříza vyrazil za sudími v přestávce mezi druhou a třetí třetinou, kdy Sparta s Pardubicemi prohrávala před téměř 12 tisíci diváky 1:2. Za úvodních 40 minut vyloučili hlavní sudí Matěj Sýkora a Antonín Jeřábek čtyři domácí hráče a dva hosty. Sparta musela na 100 sekund do tří, ale odolala bez úhony. Zápas s posledním týmem tabulky nakonec prohrála 1:3.

Sudí o incidentu informovali v oficiálním zápise o utkání. "Po skončení druhé třetiny na nás v chodbě čekal pan Petr Bříza a hlasitě projevoval nespokojenost s dosavadním řízením utkání," uvedli sudí do zápisu.

"Co si myslíte, kosíte nás jak králíky. Víte, že jsme jediný tým, který má negativní bilanci vyloučení?" zněla Břízova slova. Bývalý reprezentační brankář byl následně varován, že do kabiny rozhodčích nemůže vstupovat. "Při upozornění se stupňovala jeho agresivita se slovy: 'Tady už si nezapískáte, vy ...', přičemž stále držel dveře od šatny rozhodčích a odmítal opustit prostor," popsali rozhodčí.

Šéf Sparty a člen Rady mezinárodní hokejové federace se hned druhý den za své jednání omluvil. "Sudí se mnou vůbec nechtěli komunikovat a zklidnit situaci, následně jsem nad sebou ztratil kontrolu," uvedl funkcionář, který je i členem výkonného výboru hokejového svazu.

"Chci se omluvit za sprosté slovo a poslední větu, která ze mě v afektu vystřelila. Je to z mých úst neakceptovatelné. Nic to však nemění na našem názoru, že jsme s verdikty rozhodčích v prostředí O2 areny dlouhodobě hrubě nespokojení," doplnil tehdy Bříza.

Stránský v 35. minutě utkání hraného 2. ledna atakoval Kalinu zákrokem do oblasti hlavy a krku a inkasoval od sudích Lukáše Bejčeka a Vladimíra Pešiny trest na dvě plus deset minut.

"Hráč vedl svůj zákrok s cílem zasáhnout soupeře tělem, před střetem se však cíleně napřímil a protihráče, který měl minimální možnost se zákroku bránit, zasáhl do oblasti hlavy," uvedl Ujčík. Při stanovení výše trestu přihlédl k faktu, že Stránský nebyl v uplynulých dvou letech trestán.

Distancovaný útočník Pirátů vynechá nedělní domácí duel s Vítkovicemi a páteční zápas v Pardubicích. Do hry se může vrátit v neděli 13. ledna na vlastním ledě proti Mladé Boleslavi.

Reklama

Související témata: