Hlavní obsah

Radikální změna! Hokej ruší baráže, do extraligy povede už přímá cesta

Praha
Aktualizováno

Český hokej řekl dost barážím, vrací se k přímému sestupu a postupu mezi jednotlivými ligovými soutěžemi. Výkonný výbor na čtvrtečním zasedání rozhodl, že od sezony 2019/20 zavádí sestup nejhůře umístěného klubu už po základní části extraligy a mezi elitu přímo postoupí vítěz play off první ligy.

Foto: Libor Zavoral, ČTK

Zleva Luboš Horký z Pardubic, Lukáš Válek z Litvínova a pardubický Karel Nedbal.

Článek

„Zbavujeme se prolínacích soutěží, chceme nechat pro kluby volnou cestu mezi všemi ligami," uvádí mluvčí svazu Zdeněk Zikmund s vědomím, že pro čtyři nejhorší extraligová mužstva skončí sezona nezvykle brzy, už začátkem března. „Pro všechny ostatní je tu ale možnost významného prodloužení sezony," míní šéf hokejového svazu Král. Baráž o extraligu se v dosavadní podobě hrála od sezony 2012/13.

Úprava modelu čeká první ligu, kterou bude hrát od příští sezony 16 mužstev, pak ale v té další dojde buď k snížení o dva, či dokonce čtyři týmy, nebo rozdělení na českou a moravskou divizi. „Tam ještě musí přijít stanovisko odborné komise, jaké opatření by bylo nejvhodnější variantou," naznačuje Zikmund.

„Přímé postupy a sestupy považuji za sportovně nejspravedlivější," dodává Král a potvrzuje, že se tento model uplatní ve všech hokejových soutěžích s výjimkou extraligy juniorů, kde se ale od příštího ročníku sníží počet účastníků ze současných 24 na 18 a bude nadále přístupná výlučně pro kluby se statusem Akademie Českého hokeje.

„Zrušení sestupu v juniorské extralize umožní klubům, aby nejlepší mladé hokejisty uvolňovaly pro dospělé soutěže a více se koncentrovaly i na tréninkový proces, což je oblast, v níž ve srovnání se zahraničím zaostáváme," vysvětluje Král.

Foto: Sport.cz

Předseda Českého svazu ledního hokeje Tomáš Král.

„Statut akademie nemá nikdo natrvalo, musí ho obhajovat nejen materiálním zabezpečením, ale i sportovními výsledky a úspěšností ve výchově hráčů," naznačuje Zikmund s upozorněním, že třeba v Olomouci nebo Vsetíně dosud akademie nejsou a na zvláštní výjimku zatím hraje tuzemskou extraligu na úrovni mládeže rakouský Salcburk.

V extralize dorostu, která zůstane otevřená, dojde od sezony 2020/21 na základě sportovních výsledků předchozího ročníku ke snížení počtu účastníků ze 30 na 24. Struktura mládežnických soutěží bude v dalších sezonách trojstupňová – extraliga, druhá nejvyšší soutěž a regionální ligy. „Slibujeme si od toho vyšší konkurenci a větší nároky na hráče ve věku, který je pro jejich hokejovou budoucnost rozhodující," říká Král.

Od sezony 2019/20 začne v Česku platit i nová struktura věkových kategorií hokejistů. Juniorské soutěže budou pro hráče od 18 do 20 let, dorostenecké pro šestnáctileté a sedmnáctileté a dvouročníkové budou i kategorie starších žáků pro 8. a 9. třídu a kategorie mladších žáků pro 6. a 7. třídy. Mladší ročníky budou organizovány v kategoriích přípravek a minipřípravek. Na základě rozhodnutí výkonného výboru se projekt Výchova talentované mládeže a k němu přidané srazy krajských výběrů uplatní až pro starší žáky, hráče ve věku 14 a 15.

V mladších kategoriích budou nahrazeny klubovými turnaji, v jejichž rámci se mužstva budou utkávat nejen v hokeji, ale i v dalších sportovních disciplínách, zejména v míčových hrách nebo atletice. „Vyslyšeli jsme tak mimo jiné názory odborníků upozorňujících na ranou specializaci a akceleraci hráčů v našem mládežnickém hokeji," míní Král. Všechny navrhované změny byly přijaty většinově. Výkonný výbor se sešel kompletní v jedenácti lidech a minimální podpora nějakého opatření byla devítičlenná," vysvětlil Zikmund.

Reklama

  2 : 1 Třinec - Pardubice 2 : 1 přestávka Živě
20240420T17 : 00:00+0200
Třinec vs. Pardubice
Třinec vs. Pardubice
Třinec
Pardubice
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články