Hlavní obsah

Hotovo, Pardubice zůstávají mezi elitou! Kladno je jednou nohou v extralize, vítězný gól dal Jágr

Chomutov/Kladno
Aktualizováno

Už je to jisté! Hokejisté Pardubic si i v příští sezoně zahrají nejvyšší tuzemskou soutěž. V 9. kole baráže zvítězili na ledě Chomutova po přestřelce 7:5, přitom jim k jistotě setrvání mezi elitou stačil i zisk pouhého jednoho bodu. Jednou nohou už jsou v extralize i kladenští Rytíři. Tým kolem Jaromíra Jágra udolal doma České Budějovice 4:2 a z návratu do nejvyšší soutěže po pěti letech se může radovat už v pátek. Tři kola před koncem prolínací části má druhé Kladno před třetím Chomutovem osmibodový náskok a ve hře už je jen devět bodů pro každý tým.

Foto: Ondřej Hájek, ČTK

Hráči Pardubic se radují z gólu.

Článek
Fotogalerie

Chomutov v souboji dvou nejslabších týmů letošního ročníku extraligy začal zostra. Už po půl minutě se trefil Koblasa, po úvodní třetině odcházeli domácí Piráti do kabin s dvougólovým náskokem (3:1) a brankář Kacetl přepustil své místo v pardubické svatyni Kloučkovi. V prostřední části se spustily stíhací jízda a přestřelka, které ukončil pouhou sekundu před koncem druhé dvacetiminutovky v přesilovce Ihnačák a dostal Východočechy poprvé do vedení.

V poslední periodě Pardubice nejenže těsný náskok udržely, ale přidaly ještě pojistku a mohou slavit. Tři kola před koncem baráže mají náskok 14 bodů na třetí Piráty a odvrátily hrozbu sestupu z extraligy, ve které působí nepřetržitě od roku 1950.

Foto: Michal Kamaryt, ČTK

Jaromír Jágr z Kladna bojuje o puk.

Zatímco v Chomutově byla k vidění kanonáda, v Kladně se na úvodní gól čekalo bezmála do poloviny zápasu. K radosti domácích fanoušků otevřel skóre Melka a na Doležalovu vyrovnávací trefu odpověděli Rytíři ještě ve druhé části dvěma brankami. Nejprve tečí Lakosovy střely od modré čáry dostal Kladno znovu do vedení Zikmund a o dalších 71 sekund později přihrál Plekanec na levý kruh Jágrovi, který prostřelil Kváču mezi betony a připsal si šestý gól v baráži.

Jak se později ukázalo, šlo o gól vítězný. Motor sice ještě snížil znovu zásluhou přesné Doležalovy trefy, ale v závěrečné hře Jihočechů bez brankáře dovršil výsledek v power-play bekhendovým pokusem z vlastního obranného pásma Petr Hořava. Kladno může definitivně rozhodnout o svém postupu mezi elitu v pátek, kdy se v 10. kole utká znovu s Českými Budějovicemi, ale tentokrát na jejich ledě.

Baráž o hokejovou Tipsport extraligu – 9. kolo:
Chomutov–Pardubice 5:7
Branky: 1. a 19. Koblasa, 29. a 51. Chlouba, 19. Klhůfek  – 12. Poulíček, 24. Bubela, 29. P. Sýkora, 35. L. Horký, 40. B. Ihnačák, 51. O. Machala, 56. M. Hovorka
Kladno–České Budějovice 4:2
Branky: 30. Melka, 36. Zikmund, 37. Jágr, 59. P. Hořava – 32. a 41. Z. Doležal
PořadíPoř. Tým Z Skóre Body
1 Pardubice 12 46 : 26 27
2 Kladno 12 30 : 30 22
3 Chomutov 12 31 : 37 18
4 České Budějovice 12 26 : 40 5

Reklama

  4 : 1 Třinec - Pardubice 4 : 1 dohráno
20240426T17 : 00:00+0200
Třinec vs. Pardubice
Třinec vs. Pardubice
Třinec
Pardubice