Hlavní obsah

Bříza prodal hokejovou Spartu investiční skupině Kaprain

Hokejová Sparta Praha má nového majitele. Od bývalého brankáře Petra Břízy koupila klub investiční skupina Kaprain finančníka Karla Pražáka. Obě strany dnes podepsaly smlouvu o převodu 100 procent akcií, cenu neuvedly. ČTK to řekl mediální zástupce skupiny Kaprain Ondřej Pechar.

Foto: Sport.cz

Karel Pražák

Článek

Bříza ovládal Spartu od roku 2016, kdy ji koupil od Sportovního holdingu Praha spojeného s kontroverzním podnikatelem Petrem Speychalem. Ihned po skončení gólmanské kariéry v roce 2006 se stal generálním manažerem a později i předsedou představenstva. Nyní klub opouští.

"V poslední době jsem vedl intenzivní jednání o budoucnosti Sparty, které vyústilo v moje rozhodnutí prodat celý balík akcií. Přestože v průběhu jednání se zvažovaly různé varianty mého dalšího angažmá ve Spartě, nakonec jsem se rozhodl působení v klubu zcela ukončit," uvedl Bříza.

Foto: Kateřina Šulová, ČTK

Petr Bříza

Spartu, s kterou jako hráč získal tři mistrovské tituly, označil za svoji srdeční záležitost. "Věnoval jsem jí velkou část svého života, o to bylo moje rozhodování těžší. Chci při této příležitosti poděkovat všem lidem, kteří mi pomáhali překonávat často velmi komplikované situace. Zejména všem partnerům a věrným příznivcům klubu a samozřejmě i své rodině. Jejich podpory si nesmírně vážím. Novému vlastníkovi a celému klubu přeju hodně úspěchů," dodal medailista z mistrovství světa i olympijských her.

"HC Sparta je silná tradiční sportovní značka s nemalým potenciálem. Jsme připraveni zajistit stabilitu klubu a jeho další rozvoj," uvedl za Kaprain Pechar.

Vlastníci hokejové Sparty v posledních letech:
1995-2016 - automobilový závodník a podnikatel Antonín Charouz
2012-2016 - Sportovní holding Praha, za kterým stál miliardář Petr Speychal, vlastník společnosti ČKD Praha DIZ; Speychal čelí od loňska obvinění v daňové kauze kolem firmy ČKD Praha DIZ
2016-2019 - bývalý reprezentační brankář Petr Bříza
od 2019 - investiční společnost Kaprain.

S osmi tituly je Sparta čtvrtým nejúspěšnějším týmem v historii českého hokeje. V posledních letech se jí ale nedaří. Extraligu vyhrála naposledy v roce 2007, v uplynulé sezoně pod vedením německého trenéra Uweho Kruppa vypadla v předkole play off s Vítkovicemi.

Skupina Kaprain byla založena v roce 2013. Od začátku se soustředí na tři základní oblasti: průmysl, nemovitosti a finance. Nemovitostní část skupiny tvoří zejména výstavba na pozemcích u pražské O2 areny, rekonstrukce budovy v Pařížské ulici a projekt Vítězné náměstí. Do průmyslové větve patří podíly ve společnostech, případně financované projekty, jako jsou Nej.cz., AVE CZ odpadové hospodářství a Premium Outlet Prague Airport. Ve finanční oblasti se skupina zabývá odkupem, správou a vymáháním korporátních a retailových pohledávek.

Vizitka investiční skupiny Kaprain
- Investiční skupina Kaprain Industrial Holding se od svého vzniku v roce 2013 soustředí na průmysl, nemovitosti a finance.
- Kaprain založil Karel Pražák, který byl téměř 20 let členem skupiny PPF a celou dobu úzce spolupracoval s Petrem Kellnerem. Po dohodě s Kellnerem odkoupil společnost AB-Credit, specialistu na obchodování s pohledávkami, kterou předtím dlouhodobě vedl jako manažer. K tomu si z PPF odnesl některé tuzemské realitní projekty.
- Nemovitostní část skupiny tvoří zejména výstavba na pozemcích u pražské O2 areny, projekt Vítězné náměstí a rekonstrukce budovy v Pařížské ulici. Spoluvlastní i outletové centrum u Ruzyně nebo obchodní centrum Mercury v Českých Budějovicích. V roce 2016 získala skupina od PPF do svého realitního portfolia developerský projekt výstavby mrakodrapů na pražském Chodově.
- V průmyslu firma vlastní podíly mimo jiné ve společnostech Nej.cz, Rio Media, AVE CZ odpadové hospodářství a Prague The Style Outlets.
- Ve finanční oblasti se skupina zabývá profesionálním odkupem, správou a vymáháním firemních a maloobchodních pohledávek.
- Skupina podle svých internetových stránek obhospodařuje 10 miliard korun v aktivech, má osm miliard spolufinancovaných aktiv, v jejím výkonném týmu pracuje 10 expertů a v současné době spravuje 25 běžících investičních projektů.

Finančník Pražák začínal v 90. letech v Pragobance, od roku 1996 působil v České pojišťovně, později přešel do PPF na post investičního manažera a pracoval přímo pro nejbohatšího Čecha Petra Kellnera. Po téměř 20 letech úzké spolupráce s Kellnerem na konci roku 2013 odkoupil od skupiny PPF specialistu na obchody s pohledávkami, společnost AB-CREDIT (ABC), kterou dříve rozvíjel. Společně s ABC převzal i rizikové realitní projekty a na těchto základech začal tvořit vlastní investiční skupinu Kaprain.

Reklama

Související témata: