Hlavní obsah

Kladenský klub dostane od města příspěvek na extraligové náklady

Kladno

Kladenský hokejový klub dostane od města mimořádný příspěvek dva miliony korun, využije ho na zvýšené náklady spojené s postupem do extraligy. Na dnešním jednání o tom rozhodli zastupitelé. Klub vlastní hokejista Jaromír Jágr.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Jaromír Jágr (vlevo) v diskuzi s kladenskými spoluhráči Jiřím Říhou (uprostřed) a Matyášem Zelingrem. Ilustrační snímek.

Článek

Opoziční Volba pro Kladno dnes navrhovala stažení bodu z programu. Podle zastupitele Přemysla Mužíka (Volba pro Kladno) je problém ve formulaci smlouvy a mohlo by hrozit vrácení dotace kvůli údajnému porušení pravidel Evropské komise. Primátor Dan Jiránek (ODS) s tím nesouhlasil: vrácení dotace podle něj nehrozí, neboť jde o mimořádnou podporu.

Podle Jiránka jde o takzvanou podporu de minimis, která není veřejnou podporou a nesplňuje všechny čtyři podmínky, které veřejnou podporu charakterizují. Jednou z podmínek je například, že dotace nesmí narušit obchod mezi evropskými státy.

"To se domníváme, že ta dotace rozhodně nenarušuje," uvedl Jiránek. Vedení města je podle něj přesvědčené, že klub žádným způsobem neohrožuje. Pro schválení dotace bylo 18 ze 33 přítomných zastupitelů.

Podle Mužíka je nyní smlouva napsaná tak, že je v rozporu s nařízením Evropské komise. "My chceme do hokeje dát peníze, chceme tam dát i víc. Ale musí to být uděláno tak, aby to neohrozilo ten klub," dodal Mužík.

Kladenští Rytíři se do extraligy vrátili po pěti letech. Klub patří Jágrovi od roku 2017, zastupitelé tehdy schválili prodej třicetiprocentního podílu města. Do té doby měl hokejista v klubu sedmdesátiprocentní podíl. Městu patří hokejový stadion, na jehož provoz dává ročně kolem 20 milionů korun a nyní chystá jeho rekonstrukci.

Město v minulosti A-tým podporovalo i několikanásobně vyšší částkou, kvůli nařízení Evropské unie ale minulé vedení Kladna změnilo způsob podpory. Loni například město poskytlo prvoligovému týmu výměnou za reklamu dva miliony korun.

Reklama

Související témata:
  7 : 2 Kladno - Vsetín 7 : 2 dohráno
20240418T18 : 00:00+0200
Kladno vs. Vsetín
Kladno vs. Vsetín
Kladno
Vsetín