Hlavní obsah

Sbohem! Vyhlášený kanonýr a ikona novodobé pardubické historie se loučí

Je symbolem novodobé historie pardubického hokejového klubu. Vždyť útočník Petr Sýkora za Dynamo poprvé okusil extraligu už v sedmnácti letech a celkem za něj odehrál neuvěřitelných osmnáct sezon. Další už vyhlášený kanonýr nepřidá, ve čtyřiceti letech se rozhodl profesionální kariéru ukončit. Ve svém mateřském klubu ale zůstává, když bude pomáhat u tamější mládeže.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Petr Sýkora v dresu Pardubic.

Článek

„Cítil jsem, že přišel správný čas uzavřít jednu hokejovou kapitolu. Chtěl bych poděkovat klubu za trvalou důvěru a fanouškům za podporu. Těším se na novou práci pro Dynamo, budu se snažit být maximálně nápomocen východě našich nadějí," řekl Sýkora.

„Petr Sýkora je jednou z nejvýraznějších postav novodobé historie pardubického hokeje. Jeho kariéra i bilance je úctyhodná, navíc nikdy nehrál v extralize za jiný klub. Beru ho jako velkého patriota a jsem moc rád, že i po skončení profesionální kariéry chce pomáhat u mládeže vychovávat své následovníky," uvedl pro oficiální stránky Pardubic jejich generální ředitel Martin Sýkora.

Sýkora je opravdu pardubickou legendou, za východočeský klub odehrál 897 extraligových duelů, v nichž vstřelil 385 gólů a přidal 268 asistencí. Dvakrát s Pardubicemi vyhrál mistrovský titul (2005 a 2010), hned třikrát pak byl nejlepším extraligovým kanonýrem (v sezonách 2000/01, 2006/07 a 2014/15).

Po uplynulém ročníku, v němž Pardubice zachránily extraligovou příslušnost až v baráži, obdržel nejúspěšnější střelec historie pardubického hokeje čas na rozmyšlenou ohledně případného pokračování profesionální kariéry.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Petr Sýkora v diskuzi s rozhodčím Vladimírem Šindlerem.

„V týdnu jsme se s Petrem sešli a sdělil nám své rozhodnutí. Máme velkou radost, že nadále chce pracovat pro pardubický hokej a pomáhat naší mládeži. Jsme připraveni využít jeho osobnost a výjimečné hokejové dovednosti ve výchově našich nadějí," prohlásil Martin Sýkora s tím, že pro svého jmenovce Dynamo připravuje oficiální rozloučení s extraligovou kariérou.

Kromě Pardubic si Sýkora vyzkoušel i zámořskou NHL, v níž odehrál za Nashville a Washington dohromady dvanáct utkání. Čtyři sezony pak působil v nejvyšší švýcarské soutěži v Davosu, se kterým získal dva mistrovské tituly. V roce 2007 startoval za český národní tým na světovém šampionátu v Rusku.

Reklama

Související témata: