Hlavní obsah

Jandač bude odvolán, píší v Rusku. Proč by se najednou měl stát špičkovým trenérem?

Moskva/Praha

Když letos na jaře vypadl se svým Magnitogorskem už v prvním kole play off Kontinentální ligy, množily se v Rusku hlasy, jestli v ambiciózním klubu vůbec dokončí platnou dvouletou smlouvu. Jestli jej vedení Metallurgu neodvolá už po prvním roce, přestože během něj měl za úkol především přestavbu mužstva. Český trenér Josef Jandač zůstal, nyní ale bude pod mnohem větším tlakem. Obrovským tlakem.

Foto: Profimedia.cz

Trenér Magnitogorsku Josef Jandač.

Článek

Chtěl by, aby se Magnitogorsku soupeři báli, aby před každou sezonou patřil k těm top favoritům na zisk Gagarinova poháru, který Metallurg získal v letech 2014 pod trenérem Mikem Keenanem a o dva roky později pod Iljou Vorobjovem.

Loni si však perfekcionistický generální manažer klubu Gennadij Veličkin uvědomoval, že nejde donekonečna sázet jen na zkušené útočníky Sergeje Mozjakina s Janem Kovářem. Proto Josef Jandač, který do Magnitogorsku přišel po dvou sezonách strávených u českého nároďáku, dostal roční hájení.

Foto: Profimedia.cz

Trenér Josef Jandač na střídačce hokejistů Magnitogorsku.

Pochopitelně klub už před rokem chtěl výsledky, hlavním úkolem pro jedenapadesátiletého rodáka z Berouna však byla rekonstrukce týmu. Jenže tak rychlý konec sezony po vypadnutí s Ufou už v prvním kole vyřazovacích bojů se rovněž nečekal.

Jandače klubová generalita přesto podržela a nyní si během letní pauzy mohl tým ještě víc přebudovat k obrazu svému. „Ambiciózní Magnitogorsk naposledy selhal v play off, ale klub s českým koučem Jandačem nerozvázal dvouletý kontrakt. Dostal čas na přestavbu a stabilizaci týmu," sumarizuje dění v klubu uznávaný ruský sportovní server championat.com.

Jandačovi klub přivedl v KHL prověřená jména – útok vyztužili Brandon Kozun, Eric O´Dell či Andrej Loktionov, do obrany přišli Jegor Jakovlev či Paul Postma. I proto šéfové Magnitogorsku dali najevo, že od Jandače a jeho asistenta Jiřího Kalouse očekávají postup do finále.

Foto: Profimedia.cz

Trenér Josef Jandač (vpravo) a jeho asistent v Magnitogorsku Jiří Kalous.

Championat.com připomíná, že Jandač teď bude pod daleko větším tlakem a výsledky musí být lepší. Je toho ale vůbec český trenér schopný? Vstup do nového ročníku jeho svěřencům nevyšel, Metallurg v pondělí doma podlehl rovněž ambicióznímu Petrohradu 1:3.

„Jandač zatím nezískal jako kouč žádnou trofej," připomíná zmíněný ruský server. „Český národní tým dovedl na MS dvakrát do čtvrtfinále a na loňské olympiádě, kde nebyly hvězdy z NHL, skončil čtvrtý," vypočítává championat.com Jandačovu bilanci u české reprezentace.

„Proč by se tedy měl Jandač najednou stát špičkovým trenérem, který vrátí Magnitogorsk mezi nejlepší? Pro Jandače bude úspěchem, když vydrží ve funkci do konce smlouvy. A v tomhle český trenér neuspěje," soudí server.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Josef Jandač.

A když sestavil tabulku, v níž hodnotil šance trenérů všech týmů Východní konference na odvolání z funkce během rozehrané sezony, Jandače zařadil na první místo. Pravděpodobnost, že dostane padáka? 80 procent!

Dokáže Jandač ruským novinářům, že se mýlí, a vrátí Magnitogorsk na výsluní?

Reklama

Související témata: